Hlavní obsah

Nejsme státní televize. Nechť si Hrad a politici útočí, jak chtějí, říká Moravec

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já je moderátor České televize Václav Moravec.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Tlak mediálních rad i kritika z Hradu. Veřejnoprávní média nezažívají lehké měsíce. Jak to ovlivňuje práci redaktorů?

Hostem Ptám se já byl moderátor České televize Václav Moravec.

Veřejnoprávní média čelí tlaku ze strany některých členů a členek mediálních rad i politiků. Příkladem je trestní oznámení členky Rady ČT a kandidátky za Volný blok Hany Lipovské na generálního ředitele veřejnoprávní televize Petra Dvořáka. Státní zastupitelství tento týden ale sdělilo, že se jím nebude zabývat, protože nic nenasvědčuje spáchání trestného činu. A o odvolání Hany Lipovské z místa radní v pátek (kvůli jejím politickým aktivitám) rozhoduje Poslanecká sněmovna.

Výhrady míří ovšem i proti konkrétním novinářům. Své o tom ví právě moderátor České televize Václav Moravec, o kterém nedávno napsal prezidentův kancléř Vratislav Mynář v dopise generálnímu řediteli televize Petru Dvořákovi, že „ve svém pořadu zneužívá veřejnoprávní vysílání pro šíření dezinformací“.

„Když jste v novinařině takovou dobu a moderujete hlavní diskuzní pořad, tak se to stává vaším denním chlebem. To, že je způsob útoků čím dál více propracovaný a je jich více, v tom se ta dynamika mění,“ komentoval Moravec v rozhovoru, jak vnímá kritiku z hradní kanceláře.

Podle něj Mynář odvrací pozornost od problémů, o kterých se v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce mluví. A útoky, které vnímá hradní kancléř jako osobní, jsou podle Moravce pouhým pojmenováváním faktů. „Já jsem použil obecnou větu a zjevně potrefená husa se ozvala. Ta otázka, která nadzvedla kancléře ze židle, byla na prezidentovo mafiánské okolí. A vztáhl si to na sebe kancléř Mynář. Je vidět, že se k něčemu přihlásil,“ dodal Moravec.

„Ptal jsem se na základě faktů. Třeba, že kancléř nemá prověrku na nejvyšší stupeň, že NBÚ zjevně zkonstatoval, že je bezpečnostním rizikem pro Českou republiku, že je tu nepravomocný rozsudek o rozkrádání lánské obory z letošního léta, nebo, že hlavním ekonomickým poradcem prezidenta je člověk, který chtěl republiku „odrbat“ o 35 milionů korun," pokračoval Moravec.

Zatímco Mynář žádal od televize omluvu, její mluvčí odpověděla s tím, že se televize „nezodpovídá konkrétním politikům ani úředníkům, tedy ani vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky, na jehož snahu hodnotit moderátory nebo dramaturgii pořadů nebude reagovat.“

„Nechť si státní úředníci, politici, nebo jejich okolí útočí na média veřejné služby, ale vedení těch médií má držet étos veřejné služby. My nejsme státní médium,“ dodal k tomu Moravec.

Jak ataky politiků ovlivňují média i lidi, kteří v nich pracují? A jak moc otevření by novináři měli být ve svých vyjádřeních na sociálních sítích?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Politické útoky jsou podle Moravce pro moderátora veřejnoprávní televize denním chlebem.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované