Hlavní obsah

Hrad útočí na moderátora Moravce: Je zhrzený, chtěl Ovčáčkovo místo

Foto: Seznam Zprávy

Moderátor Václav Moravec.

Reklama

Prezidentův kancléř zaútočil dopisem na moderátora Václava Moravce. Cítí se dotčený jeho slovy o „mafiánském okolí prezidenta“ a tvrdí, že moderátor se jen mstí za to, že se nestal mluvčím prezidenta. Moravec se tomu vysmál.

Článek

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář žádá moderátora České televize Václava Moravce o omluvu za označení prezidentova okolí za „mafiánské“. Zároveň v dopisu adresovaném generálnímu řediteli veřejnoprávní televize uvedl, že Moravec ho v roce 2013 navštívil a projevil zájem stát se mluvčím prezidenta Miloše Zemana.

Moravec na svém Twitteru reagoval, že za vším, co v jeho pořadu Otázky Václava Moravce zaznělo, si stojí. „Zastrašovat se nenechám,“ napsal s dodatkem, že dále již odmítá řešit hlouposti. Tvrdí, že se o žádné místo prezidenta neucházel a nikdy ucházet nebude.

Moravec v OVM vysílaných v neděli 29. srpna při otázce na vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) doslova řekl: „Ptám se vás na bezpečnostní riziko. Jestli pak není vydíratelný prezident, když se podíváte na mafiánské okolí prezidenta?“

To se kancléře Mynáře dotklo. „Bez jakéhokoliv faktického podkladu se o sobě ve veřejnoprávní televizi z úst tohoto člověka dozvídám, že jsem mafián, bezpečnostní hrozbou pro náš stát, že prezident republiky je lhář a mí kolegové stojí za různým ‚rozkrádáním‘,“ napsal Mynář v dopise řediteli České televize Petru Dvořákovi. Na závěr dopisu požaduje od Moravce omluvu.

„Česká televize je nezávislá instituce, která je v oblasti vysílání regulována Radou pro rozhlasové a televizní vysílání a kontrolována Radou ČT. Nezodpovídá se konkrétním politikům ani úředníkům, tedy ani vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky, na jehož snahu hodnotit moderátory nebo dramaturgii pořadů nebudeme reagovat,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí televize Karolína Blinková.

Mynář ve svém dopise argumentoval tím, že za Moravcovými prohlášeními stojí osobní zhrzenost. Moderátor se podle něj měl ucházet o post, který nyní zastává Jiří Ovčáček.

„V roce 2013 opustila tým Kanceláře prezidenta republiky první tisková mluvčí prezidenta Miloše Zemana paní Hana Burianová. V té době se ke mně na schůzku dostavil veřejně známý moderátor ČT, kterého jsem přijal ve své pracovně v domnění, že se chce ucházet o rozhovor s prezidentem republiky. K mému překvapení jsem si z úst tohoto moderátora vyslechl neskutečnou chválu mířenou k prezidentu republiky a také ke mně samotnému. V závěru schůzky tento člověk dokonce projevil zájem o místo tiskového mluvčího prezidenta republiky. Tímto uchazečem nebyl nikdo jiný než Václav Moravec,“ napsal Mynář Dvořákovi.

Moravce tímto prohlášením pobavil. „S chutí bych se totální absurditě zasmál, pokud by nebyla k pláči. Šíření dezinformací z Hradu se však stalo normou. Zoufalé dopisy hradních úředníků mají za cíl odvádět pozornost a zakrývat skutečné problémy Kanceláře prezidenta republiky. Aby bylo jasno: o žádné místo na Hradě ani v jeho okolí, ani v KPR, ani v Osvětimanech jsem se nikdy neucházel a ucházet nebudu,“ uvedl moderátor.

Reklama

Doporučované