Hlavní obsah

Podívejte se: Tržnice v Holešovicích se víc otevře a bude zelenější

Foto: Studio Perspektiv

Nové náměstí by mělo být u bývalé vodárenské věže. Plochy oživí nové vodní prvky a modulový mobiliář, který nabídne místa k posezení.

Reklama

Pražská tržnice v Holešovicích se víc otevře lidem a bude zelenější. Současné oplocení se zredukuje a vzniknou nové otevřené plochy.

Článek

Podobu veřejných prostranství v tržnici navrhlo Studio Perspektiv, které vyhrálo magistrátní architektonicko-urbanistickou soutěž. Dnes to řekl primátorův náměstek Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) a zástupci poroty a vítězného ateliéru. Majitelem areálu tržnice je hlavní město, které jej postupně opravuje.

„Návrh otevírá areál a činí ho přístupnější,“ řekl k vítěznému návrhu Vyhnánek. Tržnice by podle něj měla po plánovaných úpravách být přístupná všem věkovým i příjmovým skupinám. Lidé budou moci areál navštěvovat nejen s vidinou nákupů v tamních prodejnách, ale více se otevře možnost trávit v tržnici volný čas, uvedl.

Foto: Studio Perspektiva

Lidé budou moci areál navštěvovat nejen s vidinou nákupů v tamních prodejnách, ale více se otevře možnost trávit v tržnici volný čas.

Areál tržnice se dočká nových vstupů, které by měly být rozděleny na vstupy pro pěší a vjezdy pro automobily, a nového náměstí. To by podle návrhu architektů mělo být u bývalé vodárenské věže. Plochy oživí nové vodní prvky a modulový mobiliář, který nabídne místa k posezení. Navrženo je také dětské hřiště. Vznik nových prvků umožní mimo jiné redukce současného, podle vítězného týmu „těžkého“, plotu. Architekti namísto toho navrhli kolem celého areálu vysadit pás stromů.

Anketa

Líbí se vám návrhy nové tržnice?
Ano
96,3 %
Ne
3,7 %
Celkem hlasovalo 403 čtenářů.

Podle architektů Jána Antala a Martina Stáry ze Studia Perspektiv bylo pro jejich návrh klíčové doplnění stromů. Těch bude v areálu vysázeno několik desítek. Práci s tématy změny klimatu a tepelného ostrova ocenila na návrhu také porota, v níž zasedli mimo jiné architekti Gabu Heindl, Štěpánka Šmídová a Iraku Eristavi. Porota vybírala z návrhů od 18 týmů, které se soutěže zúčastnily. Na druhém místě skončil návrh studia Between a třetí obsadil návrh studia Boele.

Foto: Studio Perspektiv

Areál tržnice se dočká nových vstupů, které by měly být rozděleny na vstupy pro pěší a vjezdy pro automobily, a nového náměstí.

Projekční práce k proměnám veřejných prostranství v Pražské tržnici budou trvat asi dva roky. Samotná úprava je v plánu po etapách. Proměna tržnice bude podle Vyhnánka trvat asi deset let, první změny by měly být vidět asi v roce 2027.

Loni v tržnici, která je kulturní památkou, nechalo město zbourat dva domy u vstupu do areálu z Jateční ulice. Podle Vyhnánka byly objekty z 90. let 20. století a nezapadaly do historické podoby tržnice. V květnu by měl pražský magistrát vypsat veřejnou zakázku na projektanta k proměně prostor mezi budovami. Tendr by měl metropoli vyjít na 52,07 milionu korun. Rekonstruovat se budou i jednotlivé budovy v tržnici.

Foto: Studio Perspektiv

Proměna tržnice bude trvat asi deset let, první změny by měly být vidět asi v roce 2027.

Areál původně pražských jatek byl založen v roce 1895. Jako jatka fungoval do 80. let minulého století, kdy se začal měnit na tržnici. Areál byl prohlášen kulturní památkou.

Reklama

Doporučované