Hlavní obsah

Začaly kontroly na hranicích, migranti letos volí jinou strategii

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Namátkové kontroly platí i pro D2 a přechod v Lanžhotě. Hlídky však provoz na vytíženém tahu ve středu nezpomalily.

Reklama

REPORTÁŽ. Česko od středečního rána posílilo kontroly na hranicích. Policisté se zaměřují především na dodávky, oproti loňsku ale zadrželi mnohem méně migrantů.

Článek

„Co vám budu povídat. Leze mi to na nervy. Když jedu k vám, zastavují mě čeští policisté, nazpátek zase slovenská finanční správa,“ říká se smíchem slovenský stolař Zdeno poté, co mu policisté s celníky bleskově zkontrolují nákladový prostor jeho bílé dodávky.

Také na bývalém hraničním přechodu Hodonín–Holíč zesílily na základě vládního nařízení policejní kontroly. Opatření v souvislosti s přibývající vlnou běženců platí na celé hranici se Slovenskem, policisté se zaměřují hlavně na silniční tahy a vlaková nádraží.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Hlídky jsou posílené také na bývalé celnici mezi Hodonínem a slovenskou Holíčí.

Bývalý přechod nedaleko Hodonína na silnici číslo 51 patří k těm klidnějším. Policisté tam za hodinu zkontrolují okolo desítky řidičů. Vytipovávají si hlavně dodávky.

„Využívají své zkušenosti z loňského roku. Zaměřují se na auta s poznávacími značkami z Německa, Maďarska nebo států bývalé Jugoslávie,“ přibližuje Pavel Andrýsek z odboru cizinecké policie v Brně.

Do zesílených kontrol je na hranicích nasazeno několik stovek policistů. Jejich cílem je omezit činnost převaděčů a vyslat signál, že auta či vlaky důkladně kontrolují.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Policisté s celníky nejčastěji prověřují dodávky, v jejichž nákladovém prostoru se běženci často ukrývají.

Prohlídky mají od počátku efekt. V brzkých ranních hodinách policisté v Jablunkově na Frýdecko-Místecku zadrželi v dodávce dvě desítky migrantů pocházejících ze Sýrie. „Převaděč z místa utekl,“ říká krajská policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Už v úterý večer měli podobnou zkušenost i jejich kolegové z jižní Moravy. „Na dálnici D2 jsme zadrželi dodávku s 20 migranty. Převaděč je podezřelý z trestného činu výtržnictví a bude nadále řešený,“ popisuje Andrýsek.

V ranních hodinách pak policisté na D2 zadrželi další čtyři běžence. „Následně se na služebnu dostavilo dalších 13 osob, které byly po ztotožnění také zajištěny jako nelegální migranti, což byl výjimečný případ.“

Méně běženců, více převaděčů

Zadržených migrantů meziročně výrazně ubylo. Třeba na jižní Moravě policisté do konce loňského září zachytili více než 9000 běženců, letos jen něco málo přes tisícovku. Ve srovnávaných obdobích paradoxně přibylo dopadených převaděčů – loni 76, letos 91.

Podle policistů se proměnila strategie. „V loňském roce víc přecházeli zelenou hranici. Převaděči je vysadili na slovenském území, těsně před hraničním pásmem. Lidé se přesouvali pěšky do Česka a teprve tady je znovu nakládali a převáželi dál na Západ. Teď jsou to hlavně dodávky, nebo mezinárodní autobusové či vlakové spoje,“ přibližuje Andrýsek.

Pokud běžence zadrží jihomoravští policisté, odvážejí ho na břeclavskou služebnu, kde loni fungovalo registrační místo.

Speciální migrační pointy letos sice nefungují, postup je ale víceméně stejný. Zadržené cizince se snaží ztotožnit, sejmou jim otisky prstů a pak jim udělí výjezdní příkaz, který umožňuje setrvat v Česku jen několik dní.

Migranty zadržené přímo na hranici budou policisté vracet na Slovensko. Cílem většiny běženců je Německo, kde jsou ovšem také zavedené hraniční kontroly.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Podle policistů běženci letos jen minimálně přecházejí přes zelenou hranici. Využívají hlavně dopravní prostředky.

Napilno mají policisté i ve Zlínském kraji. „Máme je na sedmi silničních a dvou železničních přechodech. Namátkově budeme kontrolovat i zelenou hranici. Češi ani Slováci se však nemusejí obávat, že bychom je nějak omezovali v pohybu,“ říká policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Registrační místo letos v Holešově nezřizovali. „Je zakonzervované. Kdyby byl větší počet zadržených během jednoho dne, můžeme je ihned zprovoznit. Zatím to však zvládáme v jednotlivých územních odborech,“ podotýká Kyšnerová.

Letos je to jiné

Jak potvrzují starostové z příhraničních obcí, zatímco loni se migranti často pohybovali tamními ulicemi, letos jsou to jen výjimky.

Podobně to vnímá také řidič Zdeno, který pochází z okolí Skalice. „Loni jsem různé skupinky potkával u nás na dědině docela často. Chodívaly pěšky z naší strany. Člověk má strach. Nevíte, co od nich čekat, ale žádnou špatnou zkušenost s nimi nemám,“ říká.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Opatření potrvá nejmíň do 13. října.

Zvýšené kontroly jsou zatím v plánu do 13. října. O případném pokračování rozhodne aktuální stav. Česko reaguje na postup sousedních států. Ke kontrolám přistoupilo také Polsko, dosluhující slovenská vláda na deset dní zavede kontroly na hranicích s Maďarskem.

Zatímco loni stál Zdeno kvůli kontrolám častěji v kolonách, letos je zatím provoz na všech hraničních přechodech bezproblémový. „Ale zeptejte se mě za týden. Na Slovensku jsou kontroly obecně častější poslední dva tři měsíce. Včera mi vážili i dodávku. Už jsem zvyklý, pořád mě kontrolují. Naposledy jsem jim říkal, že je to horší, než když fungovaly hranice,“ loučí se a zabouchává dveře od své dodávky.

Reklama

Doporučované