Hlavní obsah

Praha přestane přispívat podnikatelům, kteří ubytovali Ukrajince

Foto: Profimedia.cz

Ubytovávají v hotelech uprchlíky, dlouho nemohli žádat stát o pomoc, protože neměli smlouvu s Prahou. Teď zjistili, že smlouva platí do konce srpna. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Pražští hoteliéři, kteří ubytovali válečné uprchlíky, mohou žádat o státní příspěvek 250 korun na osobu a den. Hlavní město jim nad rámec toho přidávalo dalších 140 korun. Od září ale nebude ubytovatelům kompenzace navyšovat.

Článek

Zejména hoteliéři a další pražští ubytovatelé válečných uprchlíků mají půl roku od začátku války dva důvody k nervozitě.

Prvním je, že smlouvy, bez nichž není možné proplácet státní kompenzační příspěvek (u hotelů jde o 250 korun za osobu na noc), Praha s ubytovateli sepisuje do konce srpna. S tím, že následně bude nutné ji prodlužovat.

Část hoteliérů o podpis smlouvy usilovala ještě v polovině srpna.

A právě vysvětlení, proč je smlouva uzavírána jen do konce tohoto měsíce, je druhým důvodem k nervozitě.

Hlavní město totiž od září nebude ubytovatelům přispívat z vlastních peněz nad rámec státem garantované sazby.

Dosud měli nárok na 140 korun za osobu a noc. „To nebude možné od 1. září na základě výzvy Ministerstva vnitra všem krajům,“ říká pro Seznam Zprávy mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník.

Resort vnitra ale pro Seznam Zprávy uvedl, že takovou žádnou podobnou výzvu nevydával. Redakce následně požádala magistrátního mluvčího ještě o doplnění. Provazník uvedl, že podle jeho informacích má jít o výzvu, která zazněla v metodickém doporučení k zákonu označovaným jako Lex Ukrajina.

Dlouhé čekaní na peníze od Prahy

Někteří hoteliéři ještě v průběhu srpna bojovali o sepsání smlouvy s pražským magistrátem. Přitom ubytovávají od začátku války na Ukrajině uprchlíky.

Na kompezacích by tak měli získat stovky tisíc, které jim zatím Praha nevyplatila:

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) kompenzační příspěvek 250 korun za ubytování uprchlíků v minulosti kritizoval jako nedostatečný. Zároveň ale koncem července připustil, že Praha bude muset ukončit dodatečnou podporu ze svého rozpočtu.

Státní příspěvek nemusí stačit

Jedním z ubytovatelů, kteří aktuálně řeší co dál, je hostel Briliant v Horních Počernicích. Prvním uprchlíkům tam poskytli přístřeší už koncem února a aktuálně jich ubytovávají zhruba čtyřicet.

Provozní Jana Ouředníčková popisuje, že smlouvu s Prahou mají podepsanou několik dní a začínají tak posílat první faktury za jarní měsíce. Aby mohli žádat o proplacení kompenzací i v září a dalších měsících, musejí mít podle mluvčího magistrátu Provazníka uzavřený dodatek ke smlouvě.

„Smlouvy by měly následně být platné po dobu poskytování kompenzačního příspěvku pro ubytovatele od státu, a to podle zákona,“ vysvětluje Provazník s tím, že o nutnosti podepsat dodatek byli všichni ubytovatelé informováni v minulých týdnech a část z nich ho už podepsala.

Provozní hostelu Briliant naopak tvrdí, že o dodatku zatím nedostala informace, a obává se, že ho automaticky nedostanou všichni.

Podle Jany Ouředníčkové také hrozí, že během podzimu kvůli růstu cen nebude státem garantovaný příspěvek 250 korun stačit. „Bude nedostatečný, a to nejen v Praze, ale pro všechny. Energie hrají v cenách ubytování výraznou roli,“ upozorňuje.

Provazník z pražského magistrátu tvrdí, že zatím nenastala situace, že by některý z ubytovatelů odmítl prodloužit smlouvu poté, co se dozvěděl, že už nebude Praha doplácet dodatečných 140 korun.

Stát, který následně krajům a hlavnímu městu kompenzace ubytovatelům proplácí, ovšem podobný termín nestanovil.

Ministerstvo financí počítá s proplácením do konce března 2023. „Toto je v současné době jediný pevně daný termín, který omezuje nárok na proplácení výdajů na ubytování ukrajinských uprchlíků ze státního rozpočtu krajům a hlavnímu městu Praze,“ říká Filip Běhal z tiskového oddělení resortu financí.

AKTUALIZACE: V úvodní části jsme doplnili reakci mluvčího pražského magistrátu, který vysvětluje na základě jakého podmětu Praha k zrušení doplatku 140 korun přistoupila.

Reklama

Doporučované