Hlavní obsah

Zdarma u nich uprchlíci bydlí už půl roku. Zatím hotely nedostaly ani korunu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Od jara poskytují azyl válečným uprchlíkům. Pražské hotely a další ubytovatelé ale stále čekají na první peníze. V některých případech jde už o vysoké částky, které jim pražský magistrát dluží.

Článek

„Začínám být nervózní. Už nám jde dohromady o několik set tisíc korun a máme také ušlé zisky - už tři měsíce mohly být apartmány obsazené turisty,“ líčí Jan Kubelka, provozní žižkovského Hotel Prague City.

Dlouhodobý azyl poskytl původně 24 lidem, pět jich ale po čase vyrazilo dál do západní Evropy. Zbylých devatenáct je stále v hotelu.

„Neplatí ani korunu, jsou tady úplně zadarmo, spoléháme na veřejný slib státu, že nám vyplatí kompenzační příspěvek,“ říká provozní. Upozorňuje, že v srpnu se naplno rozjela turistická sezóna a obsazené apartmány by mohly vydělávat dva tisíce korun za noc.

Přes čtyřicet ubytovaných ukrajinských uprchlíků hlásí také hostel Briliant v Horních Počernicích. I zde mají pobyt zcela zdarma.

„Jde nám v tuto chvíli o kompenzace okolo milionu a půl korun. Do pátku by nám měli poslat smlouvu, pak teprve budeme moci vystavit faktury, nevím s jakou splatností, takže to bude minimálně půl roku, než se dostaneme k prvním penězům,“ říká provozní hostelu Jana Ouředníčková.

V polovině března vláda rozhodla, že za bezplatné poskytnutí ubytování hotelového typu uprchlíkům bude proplácena kompenzace 250 korun za osobu na noc.

Konkrétně Praha pak slíbila z vlastního rozpočtu tuto částku navýšit o dalších až 140 korun. Dalších 200 korun za den mohou dostat ubytovatelé za prvních sedm dní, kdy uprchlíkům poskytují jídlo.

Polovina uprchlíků žije ve stísněných podmínkách

Část válečných uprchlíků nemá v Česku k dispozici ani osobní prostor o šesti metrech čtverečních, ukázal nedávný průzkum průzkum mezi 1300 domácnostmi uprchlíků z Ukrajiny. Více zde:

Samotní provozovatelé v Praze si přitom nejsou jistí podmínkami, za kterých mohou dosáhnout v hlavním městě na navýšenou částku. Proto ani nemají přesně vyčíslené, kolik peněz by měli dostat.

Nově poplatek za praní

Jak žižkovský hotel, tak i hostel v Horních Počernicích začaly podle provozních ubytovávat uprchlíky hned se začátkem války na Ukrajině na konci února. Jejich první motivací bylo nabídnout pomoc, následně je ovšem začala motivovat i vidina, že dostanou kompenzace.

„První jsme ubytovali známé lidí, kteří u nás pracovali. A pak přišli další… dvě paní, jedna zubařka a jedna zubní laborantka. A následně jsme vymezili část kapacity hotelu, už se totiž veřejně mluvilo o tom, že budou kompenzace pro hoteliéry, stejně jako jsou motivace pro domácnosti,“ říká Jan Kubelka s tím, že na jaře ale nepředpokládal, že se celá situace protáhne na měsíce a nebude to vyřešeno ani v půlce léta.

Dodává, že apartmány bude nutné nejspíš i zrekonstruovat, protože namísto krátkodobých pobytů jsou dlouhodobě zabydlené.

V hostelu v Horních Počernicích se váleční uprchlíci různě střídali. Na konci února ubytovali první uprchlíky v rámci spolupráce s tamní ukrajinskou komunitou. „Pomáhali jsme i městské části, která měla lidi ubytované v tělocvičně, když se nám uvolnila kapacita, tak jsme hned nějaké přijali od nich,“ říká Jana Ouředníčková.

Provozní zmiňuje, že nově musela zavést alespoň drobný padesátikorunový poplatek za měsíc pro uprchlíky, kteří využívají pračky v hostelu.

„Po tak obrovském zápřahu musíme po půl roce kupovat nové pračky,“ vysvětluje a dodává, že možnost vyprat si není brána jako součást ubytování a kdo službu chce využívat, tak to má podle ní „za hubičku“.

Nejdřív smlouva, až pak kompenzace

Žižkovský hotel aktuálně doufá, že dostane v nejbližší době s magistrátem podepsanou smlouvu, provozní má informace od úřednice, že by to mělo být v řádu dnů. Naopak hostel v Horních Počernicích už dostal informaci, že mají smlouvu podepsanou.

Právě smlouva s magistrátem nebo krajem je prvním krokem k tomu, aby hoteliéři mohli začít čerpat kompenzační příspěvky od krajů nebo hlavního města Prahy. Základní kompenzace 250 korun za osobu na noc jde ovšem z rozpočtu Ministerstva financí.

Podle Tadeáše Provazníka, mluvčího pražského magistrátu, se k začátku týdne podařilo podepsat 39 smluv mezi městem a ubytovali, ovšem zatím se kompenzace nezačaly proplácet. „Je tam více náležitostí, které je potřeba ověřit. Jsou to třeba hotely, kde je lidí hodně a je potřeba řešit, kolik lidí tam je, od kdy do kdy, jestli měli pořád status ochrany,“ vysvětluje Tadeáš Provazník.

Ujistil však, že výplata peněz by měla začít „v nejbližší době“.

Argumentuje navíc, že hoteliéři se mohli začít hlásit o kompenzace teprve od května. „Není to tak, že by čekali vyloženě od února,“ dodává mluvčí.

Provozní z hostelu v Horních Počernicích ale říká, že i tak čekají na smlouvu už třetí měsíc, Jan Kubelka z žižkovského Hotel Prague City pak zhruba měsíc.

Praha podle mluvčího předpokládá, že vyplatí na kompenzacích za období od konce února do konce srpna 131,6 milionu korun za příspěvky 250 korun za osobu na noc, dalších 60,8 milionu korun za navýšení z vlastního rozpočtu až do 140 korun za osobu na noc a 2,6 milionu korun za poskytnutí stravy v prvních sedmi dnech.

V některých krajích jsou už ale daleko napřed. Například Pardubický kraj má podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) už podepsané smlouvy se 178 podnikatelskými subjekty a 38 obcemi. Za období od února do června proplatili na kompenzacích přes 56,6 milionu korun.

Moravskoslezský kraj nepodepisuje smlouvy napřímo s provozovateli, ale s obcemi s rozšířenou působností. Nemají proto přehled o přesném počtu smluv, ovšem za březen až červen už vyplatili 112 milionů korun.

V původním březnovém vládním usnesení se počítalo, že se nouzové ubytování bude poskytovat uprchlíkům po dobu tří měsíců, reálně se ale zatím proplácení kompenzací časově nijak neomezilo.

Reklama

Doporučované