Hlavní obsah

Praha pozastavuje příjem uprchlíků z Ukrajiny. Nestíhá

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Váleční běženci najdou útočiště například v Liberci nebo v Kutné Hoře.

Reklama

Na 24 hodin zastaví hlavní město příjem uprchlíků z Ukrajiny. Čtyři autobusy by měly lidi, kteří o to budou mít zájem, rozvézt do dalších tří krajů.

Článek

Dva autobusy mají vyjet do Jihočeského kraje, jeden do Liberce a jeden do Kutné hory. A odlehčit tak pražskému asistenčnímu centru pro uprchlíky.

Pražské centrum by mělo dočasně omezit svůj provoz. Uvedl to jak pražského primátora Zdeněk Hřib (Piráti), tak i mluvčí generálního ředitelství Hasičských záchranných sborů, které koordinují pomoc ukrajinským uprchlíkům.

„V současné chvíli došlo k tomu, že po dobu dalších 24 hodin budou uprchlíci z Prahy redistribuováni na další méně vytížená Krajská asistenční centra,“ řekla Seznam Zprávám Pavla Jakoubková, mluvčí generálního ředitelství Hasičských záchranných sborů.

„Museli jsme vyhlásit stop stav asistenčního centra pomoci v Kongresáku! Personální kapacity jsou vyčerpané a nemáme kde dál brát. Nápor přesahuje možnosti metropole,“ uvedl pražský primátor Hřib. Dodal, že problém chce řešit s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN).

Mluvčí hasičů dodává, že zatím podobný problém registruje jenom v Praze. A plán je pokusit se rozvést lidi do jiných měst. „Uprchlíci budou předem vědět, kam ten autobus jede,“ dodává Pavla Jakoubková. Zmiňuje, že je problém i s neochotou lidí jet do jiných měst.

Podle informací mluvčí hasičů v jednotlivých krajích fungují asistenční centra pro uprchlíky na hraně svých kapacit, ovšem například s ubytováním v jiných krajích zatím není problém.

Například v Ústeckém kraji zatím většina uprchlíků našla ubytování sama. Krajské ubytování využilo 68 lidí, v regionu tak mají volnou kapacitu zhruba pro 3400 lidí.

České sbírky na pomoc Ukrajině

Nové sbírky neustále přibývají. Pokud chcete přispět na konkrétnější projekt, například na podporu zvířat na Ukrajině, podívejte se na jeden ze serverů, který se specializuje na pořádání sbírek. Jde například o Darujme.cz, jenž má rozcestník pomoci pro Ukrajinu.

Hlavní sbírky jsou tyto:

Účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR

Velvyslanectví Ukrajiny v ČR disponuje bankovním účtem, na který lze zaslat finanční obnos určený pro následný nákup obranného materiálu. Za shromážděné peníze vybírají obranný materiál, který nejvíce potřebují ozbrojené síly a domobrana Ukrajiny.

Číslo účtu: 304452700/0300

SOS Ukrajina

Organizuje Člověk v tísni.

Sbírkový účet: 0093209320/0300

Rychlý odkaz na sbírku, kde lze pohodlně a rychle online přispět, zde.

Charita pro Ukrajinu

Organizuje Charita Česká republika.

Sbírkový účet 55660022/0800, variabilní symbol 104

Dárcovské SMS na číslo 87 777: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90

Více informací ohledně sbírky na stránkách Charity ČR.

Pomozte Ukrajině s Pamětí národa

Organizuje sbírka Paměť národa organizace Post Bellum.

Odkaz na online portál na sbírku, kde lze pohodlně přispět, zde.

Pomoc Ukrajině!

Nadační fond pomoci ve spolupráci s organizací ADRA spustil sbírku, která chce finanční pomoc smysluplně nabízet lidem zasaženým konfliktem.

Přispět lze na účet 4004040040/5500 s variabilním symbolem 222.

Také je možné poslat dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS ZNESNAZE 30, DMS ZNESNAZE 60, DMS ZNESNAZE 90

Více informací a možnost přispět přímo online na těchto stránkách.

Veřejná finanční sbírka na pomoc Červeného kříže Ukrajině

Český červený kříž aktuálně zajišťuje ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí zdravotnický materiál.

Finančně přispět lze na účet: 333999/2700, variabilní symbol 1502.

Více na stránkách Českého červeného kříže.

Reklama

Doporučované