Hlavní obsah

„Fanděte Rusům. Snad dojdou až do Česka.“ Policie stíhá prvního dezinformátora

Foto: ID1974, Shutterstock.com

Ruský prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu. Někteří čeští dezinformátoři vyzývají na sítích k podpoře ruské armády, která napadla Ukrajinu.

Reklama

Tuzemští vyšetřovatelé nebývale podrobně vysvětlují, na základě čeho trestně stíhají projevy na sociálních sítích týkající se podpory ruské agrese na Ukrajině. První obviněný psal, že doufá, že agresor dorazí až do Česka.

Článek

Policie stíhá prvního dezinformátora, který na sociálních sítích vyzýval k podpoře ruské agrese na Ukrajině.

Případ vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) a dozoruje jej Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 9. Ze zjištění Seznam Zpráv vyplývá, že se vyšetřovatelé v daném případě snaží postupovat s nebývalou pečlivostí a přesností.

Ve hře je téma svobody projevu a detektivové se snaží vyvarovat se jakýchkoliv chyb či nepřesností, které by mohly nahrát obhajobě. Toto obvinění je prvním případem, po němž by měla následovat další v ostatních regionech. Vyšetřovatelé napříč republikou se mohou komunikačně v tomto úvodním výkopu inspirovat.

„V předložené věci byla zvláštní pozornost věnována otázce svobody projevu a jeho limitům. Z pohledu orgánů činných v trestním řízení v této konkrétní věci byly však tyto meze výrazně překročeny a škodlivost protiprávního jednání je natolik vysoká, že je namístě zabývat se jím v rovině trestního práva,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Podpora ruské armády

Vyšetřovatelé se podle něho zaměřili na skutky, které přesahují prostý projev podpory ruské agrese proti Ukrajině.

„Projevy stíhané osoby dosahují vysoké míry společenské nebezpečnosti. Lze poukázat především na projevy podněcující veřejnost ke spolupráci s ruskou armádou, nabádání k rozšíření ozbrojeného válečného konfliktu, zintenzivnění války a schvalování válečné agrese jako nástroje spravedlnosti,“ popsal Cimbala.

Každá osoba nese odpovědnost za své projevy nejen ve fyzickém světě, ale též v takzvaném kyberprostoru. Tedy za své počínání na internetu, ať již jde o diskuze na sociálních sítích, příspěvky pod články zpravodajských webů, blogy, či další platformy, které slouží zejména pro masové šíření projevů autora.
Aleš Cimbala, mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze

Obviněný pisatel své příspěvky sdílel s velkým množstvím dalších uživatelů, kteří se do diskuze zapojili. Podezřelá osoba například vyzývala k podpoře ruské armády s přáním, aby dorazila až do České republiky.

„…Tak fanděme Rusům, doufejme, že dojedou až sem. Pokavaď sem dojedou, pomáhejme jim prostě jo, noste jim jídlo, noste jim vodu, zahrňte je kytkama.“ A dále pokračoval: „…Slováci, když uvidíte někde americký tanky nebo prostě jednotky NATO, tak to foťte, sdílejte veřejně, aby náhodou, kdyby o tom ruský velení nemělo informace, tak aby jim nevjeli do zad…“

Kyberprostor je také prostor

Státní zastupitelství podrobně vysvětlilo, proč se zaměřilo na projevy na sociálních sítích. Na kyberprostor je potřeba podle vyšetřovatelů hledět stejně přísně, jako kdyby slova padla v reálném světě.

„Je potřeba opakovaně připomínat, že každá osoba nese odpovědnost za své projevy nejen ve fyzickém světě, ale též v takzvaném kyberprostoru. Tedy za své počínání na internetu, ať již jde o diskuze na sociálních sítích, příspěvky pod články zpravodajských webů, blogy, či další platformy, které slouží zejména pro masové šíření projevů autora. V posledních letech se prostředí internetu stává doslova alternativním světem ke světu fyzickému,“ popsal mluvčí Cimbala.

Internetové prostředí se vzhledem ke své rychlosti a nekontrolovatelnosti stalo živnou půdou pro páchání trestné činnosti. Stačí jeden nenávistný a dezinformační příspěvek, na který se začnou jako lavina nabalovat další uživatelé se svými komentáři.

„Narůstá nikoliv pouze počet uživatelů dopouštějících se této typově určené trestné činnosti, ale též, v rámci přirovnání k lavině, jednotlivé projevy nabírají na své intenzitě. Noví autoři či autoři původní, posílení o souhlasné projevy dalších přispěvatelů, svou rétoriku zostřují a posouvají ji dále za hranici jednání, které je možné podřadit pod realizaci práva na svobodný projev,“ popisuje mluvčí Cimbala.

Reklama

Doporučované