Hlavní obsah

Pražské metro slaví 50 let. Do konce desetiletí vyjede bez řidičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Prokop Laichter, Magistrát hl. m. Prahy

Metro na lince A.

Reklama

Pražské metro slaví bohatých 50 let existence, ale podzemní dráhu čekají i do budoucna zásadní změny.

Článek

V roce 1974 byla uvedena do provozu první linka pražské podzemní dráhy – linka C. Již dnes ve středu se metro dočká prvních oslav 50 let od oficiálního zahájení provozu, které připadá na 9. května.

Vůbec první návrh na výstavbu podzemní dráhy v Praze předložil už v roce 1898 obchodník Ladislav Rott. Podzemní dráha měla využívat rozsáhlé zemní práce, které již probíhaly při budování pražského kanalizačního systému. Další návrh byl předložen o více než deset let později Bohuslavem Vondráčkem. Trasa měla vést od Václavského náměstí po Rudolfinum, a spojovat tak Staré a Nové Město.

Foto: DPP hl. města Prahy

Dobové jízdenky.

Zastávky jako propaganda

Reálná výstavba však byla zahájena až v lednu 1966, kdy se uskutečnil první slavnostní výkop v Opletalově ulici. Stavba trvala necelých deset let a provoz byl zahájen na úseku dnešní linky C v roce 1974. O čtyři roky později byl uveden do provozu první úsek trati A. Jako poslední byla do provozu uvedena linka B, a to v roce 1985.

S uvedením nových linek a nových stanic vyvstala i otázka, jak se zastávky budou jmenovat. Zatímco dnes se při hledání jmen město odráží hlavně od místa, kde stanice leží, před rokem 1990 šlo o propagaci minulého režimu.

Kdo by dorazil do stanice Moskevská na trase B, tedy na dnešní smíchovský Anděl, marně by tu hledal stejnojmennou ulici. Místo na Vyšehradě se na lince C vystupovalo na Gottwaldově, stanice Chodov nesla vznosný název Budovatelů.

Foto: Profimedia.cz

Dnešní Anděl, za socialismu stanice Moskevská. Snímek je z roku 1985.

Na bolševické symboly v metru narážíme stále. Na zmiňované stanici Anděl se ještě dnes ve vestibulu nachází bronzová plastika s velkým nápisem Moskva–Praha. Na stanici metra Dejvická (dříve Leninova) byla stěna mezi dvěma východy na Evropskou ulici obtěžkána hlavou V. I. Lenina. Dnes ji zakrývá trafika.

Metro v budoucnu

Na všech třech linkách cestující mohou využívat 61 stanic na zhruba 65 kilometrech tratí. V  procesu je také výstavba „modré“ linky metra – linky D. Její první úsek (I.D) má mít deset stanic a spojovat Náměstí Míru, křížit Pankrác a pokračovat až do zastávky Depo Písnice.

Foto: Dopravní podnik hlavního města Prahy

Plán pražského metra (modře vyznačené metro D).

Výstavba linky D je již v plném proudu. O tom, kdy bude uvedena do provozu, rozhodne výstavba druhého úseku (stanice Olbrachtova – stanice Nové Dvory), která zatím nebyla započata. Aktuální předpoklad dostavby Dopravní podnik hl. m. Prahy odhaduje na přelom let 2030 a 2031.

Návrhy, jak by měly vypadat stanice na lince D. Ještě se však mohou měnit:

+6

Co se týče automatických vlakových souprav, tedy těch bez řidičů, předpokládá se, že by se první vlaky mohly objevit v roce 2029.

„Naším záměrem je, aby plně automatické vlaky vyjely na lince C dříve než na lince D,“ uvedla mluvčí dopravce Aneta Řehková. „V období let 2029–2031 bychom měli přebírat další plně automatické soupravy a postupně je nasazovat na linku C,“ dodala.

Zveřejnění plánů na zařazení a nákup plně automatických vlaků stejně tak jako nástupištních stěn (které fungují například v Římě nebo Paříži) nebo servis na základní životní cyklus vlaků a automatické dopravní systémy je dle Řehkové předpokládáno v nadcházejících týdnech.

Foto: DPP Praha

Takto mají vypadat stěny na nástupištích, jež oddělí pasažéry od vozů.

50. výročí spuštění provozu pražského metra

Dopravní podnik hlavního města Prahy k výročí spouští ve středu 10. dubna kulturní akci Nalaďte se v metru k 50 letům.

Hudební vystoupení se budou odehrávat ve stanicích Náměstí Republiky, Muzeum, Kačerov a Vltavská, a to ve spolupráci s Konzervatoří a VOŠ Jaroslava Ježka.

Další akce potrvají až do května.

  • 19.–20. dubna se mohou návštěvníci podívat do útrob metra při odborné exkurzi na stanici Florenc C.
  • 24. dubna bude zahájena putovní výstava. Ve stejný den bude zahájena také geolokační hra DPP s tematikou pražského metra.
  • 8. května budou po celý den jezdit na lince C obě historické soupravy.
  • V den výročí, ve čtvrtek 9. května, bude na Kačerově slavnostně přestřižena páska k výročí 50 let provozu pražského metra. Po celý den bude také probíhat celodenní program i v Centrum architektury a městského plánování.

Reklama

Doporučované