Hlavní obsah

Pražský dopravní podnik dal sedm milionů za posudek stažený z internetu

Foto: Shutterstock.com

Při sestavování znaleckého posudku autoři použili části stažené z internetu. Ilustrační obrázek.

Reklama

„Znalecký posudek je odborná stať od A až do Z,“ hájí se jeho autor. Server iRozhlas nicméně zjistil, že jeho větší část je stažená z internetu.

Článek

Pražský dopravní podnik si objednal znalecký posudek od Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Zaplatil za něj 6,8 milionu korun. Účelem bylo využít jej v soudním sporu se společností Inženýring dopravních staveb (IDS), v němž se hraje o více než 370 milionů korun za inženýrské práce při stavbě první etapy metra D.

Jak ovšem píše server iRozhlas, v dokumentu jsou zařazeny stovky stran, tedy většina celého textu o 584 stránkách, stažených z internetu. Pod posudkem je podepsán Vladimír Kulil. Ten úroveň dokumentu obhajuje. „Znalecký posudek je odborná stať od A až do Z. Vy tomu nerozumíte,“ řekl reportérům.

Podle webu je však značná část posudku převzata z prezentace geologa Petra Kycla, kterou v roce 2013 vytvořil pro své studenty na pražské přírodovědě. Ten svoji práci poznal, podle něj incident budí dojem, že „chtěl někdo napsat hodně stran“.

Případem se již zabývá Ministerstvo spravedlnosti.

Reklama

Doporučované