Hlavní obsah

Před cizineckou policií je nával, stovky Ukrajinců přišly nahlásit pobyt

Foto: Seznam Zprávy

U vchodu na pražskou cizineckou policii stojí stovky lidí. Mezi nimi i Ivana a tříletý Max.

Reklama

Na pražském Žižkově se vytvořila fronta stovek lidí, kteří právě prchli před válkou z Ukrajiny. Na cizinecké policii musí nahlásit svůj pobyt.

Článek

„Dnes je první den po víkendu, proto tu je taková fronta, jsou tu všichni, kdo přijeli v minulých dnech do Prahy,“ říká jeden z pomáhajících policistů. Jsou tu podle něj především rodinní příslušníci a známí těch, kteří už v Česku dlouho žijí. To byla vůbec „první vlna“ Ukrajinců, kteří do Česka přijeli.

Podle policisty jsou tu hlavně matky s dětmi a staří lidé. „Mladé kluky tady fakt nevidíte,“ dodává. Většina z přítomných s novináři mluvit nechtějí, jejich tváře jsou unavené a panuje tu všeobecně zmatená a úzkostlivá atmosféra.

Vývoj na Ukrajině sledujeme online:

V dlouhé frontě stojí i padesátnice Olga. Z Kyjeva, jejího rodného města, utekla hned první den války. Lámanou angličtinou se snaží mezi slzami popsat svoje emoce. „Nevím ani co říct. Je válka. Je to hrozné. Češi jsou skvělí a my jim hluboce děkujeme,“ říká Seznam Zprávám.

Se všemi potřebnými dokumenty už se z kanceláří cizinecké policie vrací Ivana. Mladá maminka, která před dvěma dny dorazila i se svým tříletým synem Maxem. Trochu rozumí česky a lámaně se i domluví, její manžel totiž pochází ze Slovenska. „Maxovi se cesta autobusem líbila, byla to pro něj zábava,“ popisuje.

Foto: Seznam Zprávy

Stovky uprchlíků čekají na vyřízení potřebných dokumentů.

U vchodu do areálu policie stojí auto Českého Červeného kříže. Lidem nabízejí občerstvení, teplý čaj nebo párek v rohlíku. Kanystry s teplými nápoji jsou i podél plotu, kde čekají stovky lidí na registr.

Pomáhají tu také desítky policistů, kteří každému jednotlivě vysvětlují, co a jak. Mezi auty tu pobíhají malé děti, je tu ale i hodně maminek s ještě nechodícími batolaty v kočárcích. Velmi často jsou to celé skupinky lidí většinou s někým, kdo je provází, pomáhá, nebo tu žije, jak popisoval policista v úvodu.

Foto: Seznam Zprávy

Červený kříž zajišťuje občerstvení.

Takový je případ Valerie, která žije v České republice už deset let. Ve frontě tu ale stojí se svou sedmnáctiletou sestrou Elizavetou, která dorazila do Prahy minulou středu, tedy těsně před tím, než vypukla Putinova invaze celé země.

„Rodiče máme stále v Chersonu. Nechtějí odtamtud odjet. Říkají, že se to určitě uklidní,“ říká velmi skeptickým hlasem Valerie. Sestra za ní přijela preventivně, vypadá to ale, že se tu zdrží na daleko delší dobu, než původně zamýšlela.

Reklama

Doporučované