Hlavní obsah
Online

Prokurátor haagského tribunálu začal vyšetřovat válku na Ukrajině

Foto: Getty Images

Trosky budovy po ruském útoku v ukrajinském hlavním městě Kyjevě 28. února.

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 28. 2.

  • Ukrajinské ozbrojené síly nadále čelí na mnoha místech silným útokům ruské armády ze všech směrů.
  • Silné ostřelování Charkova: desítky mrtvých, stovky zraněných.
  • Ukrajina ráno hlásila přes 350 mrtvých Ukrajinců, včetně 14 dětí, a více než 1600 zraněných.
  • Podle Kyjeva zemřelo také 5300 ruských vojáků. Moskva poprvé přiznala ztráty, ale nezveřejnila žádná čísla.
  • Zástupci Ruska a Ukrajiny spolu poprvé od začátku invaze jednali. V plánu jsou další rozhovory
  • Evropská unie schválila dodávky zbraní pro Ukrajinu v hodnotě 450 milionů eur. Součástí vojenské pomoci budou i stíhačky ruské výroby.
  • Západ zavádí proti Rusku další přísné sankce. Ruský rubl reagoval volným pádem.
  • V Kyjevě se pohybují čtyři stovky žoldnéřů z takzvané Vágnerovy armády. Jejich cílem je zabití prezidenta Volodymyra Zelenského a dalších ukrajinských vysokých představitelů, napsal list The Times.
  • Prokurátor haagského tribunálu zahájil vyšetřování, zda na Ukrajině došlo k válečným zločinům.
  • USA odmítly bezletovou zónu nad Ukrajinou, znamenala by válku s Ruskem

    Spojené státy nepodpoří vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou, uvedla dnes mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Podle ní by tento krok znamenal válku USA s Ruskem. K vyhlášení bezletové zóny opakovaně vyzývají představitelé Ukrajiny, která pátým dnem čelí ruské invazi. Rusko dnes oznámilo, že nebe nad celou Ukrajinou ovládlo.

  • Světoví lídři se shodli na potřebě dalšího zesílení sankcí proti Rusku

    Světoví lídři včetně amerického prezidenta Joea Bidena a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se na dnešní videokonferenci shodli na potřebě dalšího zesílení sankcí proti Rusku. Podle Elysejského paláce by mohly být uvaleny v nejbližších dnech. Bílý dům slíbil Rusku „těžké náklady a důsledky“ kvůli invazi na Ukrajinu.

    Elysejský palác po videokonferenci sdělil, že evropské země a jejich spojenci jsou připraveni uvalit na Rusko dodatečné sankce. Videokonference se podle agentury AFP zúčastnili vrcholní představitelé Francie, USA, Británie, Kanady, Německa, Itálie, Japonska, Polska, Rumunska a také zástupci Evropské unie a NATO.

  • Po dalším náletu u Kyjeva jsou ranění a mrtví, uvádějí ukrajinská média

    Po leteckém úderu na město Brovary jen asi sedm kilometrů východně od Kyjeva je na místě jeden mrtvý a pět zraněných, uvedl na facebooku brovarský starosta Ihor Sapožko. Útok nejspíše zasáhl radarové centrum, uvedla ukrajinská média. Záchranáři hledají dva lidi zavalené pod troskami domu poškozeného jiným raketovým útokem ve městě Bila Cerkva, které leží v Kyjevské oblasti asi 80 kilometrů od hlavního města, napsala později agentura Unian.

  • USA zatím vyčkávají s uzavřením vzdušného prostoru pro ruská letadla

    Spojené státy se zatím nerozhodly, zda uzavřou svůj vzdušný prostor pro ruská letadla. Uvedla to dnes podle agentury Reuters mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu učinily tento krok Evropská unie, Kanada i další země. Rusko v odvetě zakázalo vstup do svého vzdušného prostoru desítkám zemí.

    „Všechny možnosti jsou na stole,“ řekla novinářům Psakiová. Připomněla však, že ruský vzdušný prostor využívá mnoho amerických aerolinek pro lety do Asie a dalších částí světa. „Bereme v úvahu celou řadu faktorů,“ dodala.

    EU v neděli oznámila, že uzavře vzdušný prostor pro všechna ruská letadla včetně soukromých strojů ruských oligarchů. Některé členské státy, včetně ČR, již tento krok učinily v předchozích dnech.

  • Majetky Rusů zmrazí i daňový ráj Monako

    Monacké knížectví, které je považováno za daňový ráj pro velmi bohaté, zmrazí majetky a uvalí sankce na některé Rusy. Podle agentury Reuters to oznámil knížecí palác. Neupřesnil však, o které Rusy půjde.

    „Knížectví bezodkladně zavedlo postupy směřující ke zmrazení fondů a ekonomické sankce shodné s těmi, které zavedla většina evropských států,“ uvedl knížecí palác v prohlášení.

  • Facebook omezil ruské televizi RT a Sputniku přístup v zemích EU

    Společnost Meta Platforms, pod kterou spadá sociální síť Facebook nebo internetové stránky pro přehrávaní videí YouTube se na žádost evropských vlád rozhodla omezit přístup na evropský trh dvěma médiiím, která jsou kontrolovaná ruským státem – televizní síti RT a zpravodajskému webu Sputnik.

    Podle viceprezidenta Mety Nicka Clegga společnost k tomuto kroku přistoupila vzhledem k mimořádné povaze současné situace. „V této otázce budeme nadále úzce spolupracovat s vládami,“ dodal Clegg.

  • USA vypověděly dvanáct pracovníků ruské stálé mise při OSN

    Spojené státy vypověděly ze země 12 pracovníků ruské stálé mise při OSN v New Yorku. Podle zástupce velvyslankyně USA při OSN Richarda Millse tito Rusové porušovali diplomatický status, když ohrožovali národní bezpečnost Spojených států.

    Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja upozornil, že Moskva na krok odpoví dle zažité diplomatické praxe.

    Podle agentury AFP není jasné, zda vypovězení souvisí s ruským útokem na Ukrajinu, kvůli němuž se Moskva dostává do stále větší diplomatické izolace.

  • Prokurátor haagského tribunálu zahájil vyšetřování války na Ukrajině

    Prokurátor Mezinárodního trestního soudu v Haagu Karim Khan oznámil, že se rozhodl zahájit vyšetřování válečné situace na Ukrajině.

    Z předběžného zkoumání podle prokurátora vyplývá, že na Ukrajině mohly být spáchané jak válečné zločiny, tak zločiny proti lidskosti.

    „Vzhledem k rozšíření konfliktu v posledních dnech je mým záměrem, aby toto vyšetřování zahrnovalo také jakékoli nové údajné zločiny spadající do jurisdikce mého úřadu spáchané kteroukoli stranou konfliktu na jakékoli části území Ukrajiny,“ uvedl prokurátor v prohlášení.

    Khanův tým nyní prozkoumá stav dochovaných důkazů. Prokurátor také zdůraznil, že bude vývoj na Ukrajině dál sledovat a vyzval ke zdrženlivosti a přísnému dodržování platných pravidel mezinárodního humanitárního práva.

  • EU zmrazila majetek Putinových oligarchů a mluvčího Kremlu

    EU zmrazila majetek významných ruských oligarchů a zakázala jim přístup do unijních zemí. Mnozí z postižených podnikatelů mají úzké vazby na prezidenta Vladimira Putina.

    Podle britského listu Financial Times patří mezi dotčené například zakladatel skupiny Alfa Group Michail Fridman, šéfové ropných společností Rosněft a Transněft Igor Sečin a Nikolaj Tokarev nebo finančník Ališer Usmanov.

    Kromě oligarchů je na „černém seznamu“ nově také mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

    Jde o poslední z řady stupňujících se sankcí, které EU začala uplatňovat minulý týden kvůli ruskému útoku na Ukrajinu.

  • Ukrajina si zaslouží být kandidátem EU, vyzývají prezidenti včetně Zemana

    Prezidenti osmi členských států Evropské unie, včetně České republiky, vyzvali unijní země, aby umožnily okamžitě udělit Ukrajině status kandidáta EU a zahájit přístupová jednání. O společném otevřeném dopise informoval Pražský hrad. Prezidenti Bulharska, Česka, Estonska, Lotyšska, Litvy, Polska, Slovenska a Slovinska vyjádřili pevné přesvědčení, že Ukrajina si zaslouží perspektivu přistoupení k EU.

    „Vyzýváme proto členské státy EU, aby Ukrajině projevily maximální politickou podporu a umožnily institucím EU podniknout kroky k okamžitému udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině a k zahájení procesu přístupových jednání,“ uvádí se v otevřeném dopise.

  • Podle satelitních snímků ke Kyjevu dál postupuje 27kilometrová ruská kolona

    Ke Kyjevu se blíží asi 27 kilometrů dlouhý konvoj ruských sil, ukazují podle webu deníku The New York Times (NYT) satelitní snímky americké soukromé společnosti Maxar. Kolona byla podle posledních informací zhruba 48 kilometrů od okraje ukrajinského hlavního města a přibližně 32 kilometrů od letiště Hostomel.

    V konvoji jsou stovky obrněných vozů, tanků, vozidla pěchoty, samohybné dělostřelecké zbraně či cisterny s palivem. Kolona je tak dlouhá, že nemohla být zachycena celá, podotkl NYT. V některých místech jsou mezi vozidly mezery, jinde ale jedou i tři vozy vedle sebe. Zatím není jasné, zda je cílem centrum Kyjeva, nebo zda se tyto síly mají podílet na obklíčení metropole, uvedl list.

    Konvoj byl poprvé společností Maxar zachycen v neděli odpoledne místního času asi 60 kilometrů severozápadně od Kyjeva.

  • Akciová burza v Moskvě neotevře ani v úterý, rozhodla centrální banka

    Ruská akciová burza, která dnes zůstala zavřená, neobnoví obchodování ani v úterý. Obchodovat se nebude ani na trhu s finančními deriváty, uvedla ruská centrální banka. Ruská měnová autorita se tak rozhodla, aby zabránila dalším škodám po zavedení tvrdých západních sankcí, které přivodily kolaps rublu a ochromily ruskou ekonomiku. Kreml následně oznámil odvetná opatření za to, že sankce ochromily v Rusku leteckou dopravu. Západ Rusko trestá za invazi na Ukrajinu.

    „Hlavní zásadou bude reciprocita. V popředí budou naše vlastní zájmy,“ řekl na tiskové konferenci mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

  • Po náletu u Kyjeva je na místě jeden mrtvý i ranění, uvedl místní představitel

    Po leteckém úderu na město Brovary jen asi sedm kilometrů východně od Kyjeva je na místě jeden mrtvý a pět zraněných, uvedl na facebooku starosta Brovar Ihor Sapožko. Útok nejspíše zasáhl radarové centrum, uvedla agentura Unian.

    Starosta obyvatele města vyzval, aby neopouštěli kryty. Upřesnil, že blízko místa náletu se nachází vojenská jednotka. Podle zatím nepotvrzených informací mohly být k úderu použity rakety Iskander, napsala agentura Unian, která útok popsala jako dva silné výbuchy.

  • Neutrální Finsko učinilo „historické“ rozhodnutí: Dodá zbraně Ukrajině

    Finsko, které není součástí žádné vojenské aliance, ale je členem Evropské unie, dodá zbraně Ukrajině. Půjde o útočné pušky, munici i pancéřové pěsti, oznámila dnes finská premiérka Sanna Marinová. „Finsko poskytne vojenskou pomoc Ukrajině. Pro Finsko je to historické rozhodnutí,“ uvedla Marinová na tiskové konferenci.

    Ministr obrany Antti Kaikkonen konkretizoval, že zásilka bude zahrnovat 2 500 útočných pušek, 150 tisíc nábojů, 1 500 protitankových zbraní a 70 tisíc balíčků s proviantem.

  • Ruský fotbal na černé listině

    Mezinárodní fotbalová asociace FIFA společně s Evropskou fotbalovou unií UEFA vyloučí ruské kluby a národní týmy ze všech soutěží.

    „FIFA a UEFA dnes společně rozhodly, že všem ruským fotbalovým týmům, ať už národním reprezentačním či klubovým, bude až do odvolání pozastavena účast v soutěžích FIFA i UEFA. Fotbal je zde plně jednotný a maximálně solidární se všemi postiženými lidmi na Ukrajině. Prezidenti obou organizací doufají, že se situace na Ukrajině výrazně a rychle zlepší, aby fotbal mohl být opět vektorem jednoty a míru mezi lidmi,“ uvedla FIFA v prohlášení.

    UEFA se také rozhodla s okamžitou platností ukončit partnerství s ruskou firmou Gazprom. „UEFA se dnes rozhodla ukončit partnerství s Gazpromem napříč všemi soutěžemi. Rozhodnutí nabývá účinnosti okamžitě a vztahuje se na všechny stávající dohody včetně Ligy mistrů UEFA, soutěží národních týmů UEFA a UEFA EURO 2024,“ uvedla Unie v prohlášení.

  • Do ukrajinské cizinecké legie se přihlásily už tisíce lidí, uvádí Kyjev

    Tisíce lidí se již nabídly Ukrajině, která se od čtvrtka brání ruskému útoku, že vstoupí do její nově vytvořené cizinecké legie. Dnes to uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

    „Máme již několik tisíc žádostí od cizích občanů, kteří se chtějí připojit k odporu proti ruským okupantům a chránit světovou bezpečnost před Putinovým režimem,“ napsala Maljarová na facebooku.

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli opět vyzval cizince, aby přijeli bránit Ukrajinu po boku ukrajinské armády, a informoval o vytvoření cizinecké legie.

  • Rusko útočí na Kyjev, píší média

    Dle zpráv jsou v Kyjevě slyšet mohutné exploze. Po celém ukrajinském hlavním městě se rozezněly náletové sirény.

  • Skončilo rusko-ukrajinské vyjednávání, další kolo by mělo proběhnout v příštích dnech

    Ruští a ukrajinští představitelé ukončili jednání o příměří v Bělorusku.

    Zástupci obou stran se vrátí do svých hlavních měst ke konzultacím před druhým kolem jednání. To by se mohlo konat už v nadcházejících dnech, cituje agentura Reuters běloruské zprávy Belta. Ukrajina uvedla, že požaduje příměří a stažení Ruska, zatímco Kreml prohlásil, že svůj postoj neoznámí. Ruští vyjednavači hovořili o uzavření dohody, která bude v zájmu obou stran, píše BBC.

  • Zelenskyj podepsal žádost o přijetí Ukrajiny do EU, píší média

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal žádost o přijetí své země do Evropské unie, informují ukrajinská média. Dokumenty jsou podle nich už na cestě do Bruselu. Zelenskyj už dříve během dne v projevu řekl, že Ukrajina žádá o okamžité přijetí do Evropské unie podle nové speciální procedury.

    „Prezident je přesvědčen, že Ukrajina by si to zasloužila a že je to možné,“ napsala agentura Unian. Ukrajina již roky usiluje o přijetí do Severoatlantické aliance a do EU, ale dosud nemá schválený plán kroků vedoucích k členství v NATO a ani nemá postavení kandidátské země ve vztahu k EU.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy