Hlavní obsah

Srovnání cen skipasů na českých horách. Ušetřit se dají i stovky korun

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Skiareál Černá hora v Peci pod Sněžkou.

Reklama

Lyžařská sezóna je už několik týdnů v plném proudu. Nejde ale o zábavu, kterou by si mohl dovolit každý. Seznam Zprávy přinášejí přehled, kolik zaplatíte za jednodenní lyžování na českých sjezdovkách.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejdráže vychází skipasy na pokladně areálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně, který návštěvníkům nabízí celkem 25 kilometrů sjezdovek. Pokud si lístek nezakoupíte předem on-line, zaplatíte za jeden den lyžování 1690 korun. V případě, že si ho ale pořídíte s předstihem v e-shopu, můžete ušetřit i několik set.

Za skipas na šest dní dáte v jednom z nejpopulárnějších českých středisek přes 9 tisíc. Na únorové termíny se nicméně dá pořídit on-line v cenovém rozmezí od 5 do 6,5 tisíce. Podobně plovoucí ceny nabízí i další horská střediska.

Není to úplně levný špás si takhle vyjet s celou rodinou na prodloužený víkend, nicméně ty ceny jsou pořád v Česku minimálně o třetinu, ale spíš o polovinu nižší než kdekoliv jinde v Alpách.
Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek

O něco levněji pak návštěvníky Krkonoš vyjde jednodenní lyžování v resortu Černá hora – Pec, který spojuje celkem 6 blízkých areálů poblíž Pece pod Sněžkou. Dospělí lyžaři na místě zaplatí 1290 korun.

Nad tisícovkou pak zůstávají ceny i v dalších větších českých skiareálech, jako je šumavské Lipno, krušnohorský Klínovec nebo skiareál Dolní Morava.

Ceny skipasů v hlavní sezóně

Cena za jednodenní skipass Na pokladněOnlineGo pass ticket
Špindlerův Mlýn (Skiareál Svatý Petr)169010601480
Pec pod Sněžkou (SkiResort Černá Hora – Pec)12901160
Lipno12901150
Klínovec1090990
Dolní Morava1085690
Ještěd1060850960
Monínec990700
Kouty nad Desnou950855
Špičák890890
Zadov790767
Buková Hora880820
Herlíkovice900800
Bílá760840
Karlov800760
Benecko810740
Plešivec980890

* Ceny uvádíme podle webů jednotlivých skiareálů k 25. lednu 2023

Srovnání provádíme na základě ceny jednodenního skipasu pro dospělého.

V případě některých areálů – například na Ještědu nebo Monínci – zároveň platí, že s čím větším předstihem si on-line lístek koupíte, tím levnější pravděpodobně bude. Ceny v e-shopech, které v tabulce uvádíme, jsou proto pouze orientační.

Oproti loňsku narostly ceny minimálně

Ve většině českých lyžařských areálů se ale cena jednoho skipasu stále drží pod tisícovkou za den. Zdražování bylo podle dat Asociace horských středisek letos minimální.

„Dvě třetiny středisek nezdražily vůbec, na ceny vůbec nesahaly, a zbylá třetina to posunula mírně nahoru o dvě až tři procenta, takže na českých horách jde oproti loňsku v podstatě o nulový nárůst. To se samozřejmě nedá říct o Alpách, kde je to těch 10, někde i 15 procent nahoru,“ tvrdí Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek.

Zároveň dodává, že k podobnému většímu zdražení, které kopírovalo hladinu inflace, přistoupily české areály loni a letos se zkrátka většina z nich rozhodla u těchto cen zůstat.

Anketa

Je pro vás lyžování v Česku ještě stále dostupné?
Ano
8,1 %
Ne
12,1 %
Ano, ale v menších a levnějších areálech
15,5 %
Raději jedu do Alp
64,3 %
Celkem hlasovalo 2103 čtenářů.

I přesto, že jednodenní lyžování může vyjít rodinu s dětmi v některých areálech i na několik tisíc korun, zájem o lyžování na českých sjezdovkách podle něj neopadává. „Není to úplně levný špás si takhle vyjet s celou rodinou na prodloužený víkend, nicméně ty ceny jsou pořád v Česku minimálně o třetinu, ale spíš o polovinu nižší než kdekoliv jinde v Alpách,“ říká.

Délkou sjezdovek ani nadmořskou výškou se sice české hory nemohou s Alpami srovnávat, ale podle Knota si svou klientelu dlouhodobě drží. „Samozřejmě to není úplně pro všechny, ani u nás, ani v zahraničí. Lyžování je sport, který má nějakou cenovou hladinu, ale podle naší zkušeností, jak loni, tak letos zájem o české hory je, a že by v tom hrály významnou roli ceny, zatím pozorovat nelze,“ doplňuje.

Situaci před začátkem zimní sezony mapovala reportérka Seznam Zpráv tady:

Lyžovat, nebo nelyžovat

Podle dat společnosti CzechTourism plánovalo letos zimní dovolenou kolem 43 % Čechů, z toho pětina se sportovními aktivitami. Strávit na ní v průměru chtěli týden, nejčastěji v Libereckém, Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji.

Vyplývá to z průzkumu, který pro agenturu CzechTourism v listopadu 2023 realizovala společnost IBRS na vzorku 1000 respondentů.

Při srovnání s předchozím rokem narostl i objem financí, které si Češi na zimní dovolenou vyhrazují, a to zhruba o 500 korun (autoři výzkumu nicméně upozorňují, že je potřeba brát v potaz nárůst cen i vyšší inflaci). Částka se tak v průměru pohybuje kolem 6800 korun.

„Struktura výdajů se přitom dlouhodobě příliš nemění, nejvíc peněz jde na ubytování a stravování v restauracích,“ komentuje data mluvčí agentury CzechTourism Štěpánka Filipová.

Oproti předchozímu roku (2022) tak zájem o dovolenou celkově poklesl jen minimálně – zhruba o 4 %. „Podle dostupných informací je poměr Čechů lyžující v zahraničí a těch, kteří lyžují v Česku, už několik let podobný: 20 až 25 % zahraničí, zbytek Česko,“ dodává Filipová.

Reklama

Doporučované