Hlavní obsah

Krkonoše před hlavní sezonou: Nadšení Poláci, remcající Češi

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Lyžařská střediska před začátkem hlavní sezony nabízejí menší fronty u vleků i levnější ceny skipasů.

Reklama

S brzkým nástupem zimy se v Česku rozjely vleky a lanovky a lyžaři mohou až do Vánoc využít výhodnější ceny skipasů i menší fronty u vleků. Krkonoše od loňska zdražily jen minimálně.

Článek

Je pondělí krátce po poledni a třicátnice Linda s kamarádkou si u auta na parkovišti v Janských Lázních sundávají lyžáky. Vracejí se domů po dopolední lyžovačce. Odpoledne musí vyzvednout děti ve školce. „Chtěly jsme proto jet někam, kde to není daleko, ale zároveň kde v pondělí jezdí vleky,“ říká. Některá menší střediska v okolí totiž mají v pondělí a úterý zavřeno.

Zároveň dodává, že vědí, že lyžování na Černé hoře patří k nejdražšímu v okolí. „Když to srovnáme třeba s Alpami, tak tady je to málo muziky za hodně peněz. O víkendu bych sem nejela, to jen pořád stojíte ve frontách,“ říká Linda. Její kamarádka přikyvuje, až děti trochu odrostou, vydají se na lyže spíš do zahraničí.

Ceny skipasů ve vedlejší sezoně

Cena je za jednodenní skipas pro dospělého ve vybraných střediscích ve vedlejší sezoně (do 22. až 25. prosince, dle areálu)

Krkonoše

- SkiResort Pec pod Sněžkou, Černá hora, Velká Úpa, Malá Úpa, Svoboda nad Úpou, Černý důl: 1090 Kč na pokladně / od 830 Kč online

- Skiareál Špindlerův Mlýn 1690 Kč na pokladně / 1480 Kč GoPass ticket / 690-1190 Kč GoPass e-shop (při nákupu dopředu je cena nižší, momentálně nejnižší cena platí pro skipasy koupené na začátek ledna 2024)

- Mladé Buky: 710 Kč

- Harrachov: 1080 Kč

Krušné hory

- Klínovec: 1090 Kč na místě

Beskydy

- Velké Karlovice: 620 Kč / přes e-shop 10 % sleva

- Bílá: 840 Kč / přes e-shop 10 % sleva

Šumava

- Zadov: 650 Kč (Kobyla), 450 Kč (vlek Nové Hutě), 580 Kč (Zadov-Churáňov)

Orlické hory

- Deštné: 680 Kč

- Říčky: 770 Kč

Úpatí Kralického Sněžníku

- Dolní Morava: 1140 Kč / 1085 Kč s registrací / od 690 Kč s registrací přes e-shop

Jeseníky

- Ramzová: 830 Kč

- Kouty nad Desnou: 950 Kč / 855 online

Zdroj: ceníky lyžařských areálů

Naposledy lyžovat byly ještě před mateřskou, což odhadují na tak pět let dozadu, posun nahoru v cenách proto vnímají dost výrazně. „Teď po pěti letech je to o hodně dražší,“ říká. Procenta ale odhadovat nechce. „Hodně jsme se nasnídaly. Ale něco jsme si daly i na sjezdovce, když sem jedeme,“ říká kamarádka Lindy.

Když s fotografem vyrazíme po bufetech v okolí sjezdovek v nedaleké Peci pod Sněžkou, vidíme, že minimálně oproti loňské sezoně se ceny příliš nehnuly. Jeden z barů u sjezdovky Javor nabízí sendviče s různou náplní za 159 korun. Cena je stejná jako na obrázcích, které fotograf v Peci pořídil v minulé sezoně.

Velká jídla nebo meníčka u sousedních stánků zdražila jen zhruba o desetikorunu nebo vůbec. Řízek nebo smažený sýr s hranolkami jsou k dostání za 199 korun, plněné bramborové knedlíky pak za 179 korun. Loni hospoda u sjezdovky nabízela hotovky za 180 korun. Letos jsou hotovky za 199 korun, avšak v menu i s polévkou.

+12

Pondělní ráno sice zahalilo Krkonoše do mlhy a lehce poprchávalo. I tak ale Linda s kamarádkou nebyly samy. Našlo se dost lyžařů, kteří se rozhodli využít dobíhající vedlejší sezony, která v nejvyšších českých horách nabízí skipasy za zvýhodněné ceny. „Ceník vedlejší sezony platí do 22. prosince,“ říká mluvčí SkiResortu Černá hora - Pec Zina Plchová.

Srovnávat letošní předsezonovou návštěvnost s loňským rokem nechce. „Letošní zima začala za takových podmínek jako dlouho předtím ne,“ vysvětluje. Střediska letos de facto začínala na přírodním sněhu, který začátkem prosince napadl hojně po celé republice.

Poláci: Ceny neřešíme

Velká část lyžařů, kteří se do Krkonoš vydali, byli Poláci. „Přijely jsme včera, tak se tady teprve rozhlížíme. Ceny neřešíme, nezdají se nám obrovské,“ shodla se dvojice mladších žen, které v Peci pod Sněžkou vyrazily s dětmi bobovat.

O kousek dál narazíme na dalšího Poláka, i ten je spokojený. Dvě stovky za meníčko u sjezdovky mu přijde jako dobrá cena a na Peci touhle dobou oceňuje hlavně klid a žádné fronty. „Jen to počasí by mohlo být lepší,“ usměje se.

Dospělí lyžaři nyní ve vedlejší sezoně zaplatí na pokladně za jednodenní skipas 1090 korun, přes internet pak 830 korun. V hlavní sezoně, která začne 23. prosince, se pokladní cena zvýší na 1290 korun, online cena zůstává stejná.

„Počet lidí, kteří si nakupují skipas online, roste,“ potvrzuje Plchová. Lyžaři si je mohou koupit nebo vyzvednout v takzvaných Skioscích. Ve svých areálech jich Skiresort rozmístil osm – čtyři v Janských Lázních, dva v Peci a po jednom v Černém Dole a Velké Úpě.

Na stejných cenách SkiResort zůstává i díky novým technologiím, které by měly pomoct zvládnout období růstu cen energií. „Do Pece pod Sněžkou jsme koupili 29 nových sněžných děl, která jsou o 30 % energeticky úspornější a navíc díky nové technologii dokáží vyrábět sníh za teplejšího počasí než starší děla,“ řekl už před startem sezony výkonný ředitel SkiResortu Jakub Janda.

Reklama

Doporučované