Hlavní obsah

Přehledně: Jak efektivně pomoci Ukrajině a co naopak nedělat

Foto: Shutterstock.com

Jak můžou Češi pomoci? Klíčové jsou stále peněžní dary.

Reklama

aktualizováno •

Klíčové jsou finance a nabídka ubytování, naopak výpravy k ukrajinským hranicím hodnotí oslovení experti jako nešťastný nápad. Do budoucna se zvažuje i kampaň na odběr krve a plazmy.

Článek

Informace v ukrajinštině:

Постійно прібувайуть нові благодійні збори. Якщо ви хочете зробити внесок у більш конкретний проект, наприклад підтримати звірята в Україні, подивіться на один із серверів, яки спеціалізуються на організацію зборів. Наприклад Darujme.cz, на якому є список різних форм допомоги Україні.

Люди, які хочуть запропонувати органам свою житлову площу, можуть зв’язатися прямо з Управлінням справ біженців, електронною поштою: ubytovaniukrajina@suz.cz.

Або можуть скористатися веб-сайтом Welcome Refugees, який створила Асоціація інтеграції та міграції.

Rozcestník pomoci

Řada neziskových organizací spojila síly a vytvořila společný portál, na kterém lze nabízet specifikou pomoc od materiální až po například tlumočení. Stejně tak zde můžou lidé o různorodou pomoc požádat.

Více na portálu pomahejukrajine.cz

Podpořte Ukrajinu finančně

Už od začátku týdne se spustila řada sbírek na pomoc Ukrajině. Většina oslovených neziskových organizacích mluví o tom, že v těchto okamžicích je právě finanční podpora nejdůležitější.

Například podle Evžena Diviše, regionálního manažera oddělení humanitární pomoci a rozvojové spolupráce Charity ČR, se lidé zajímají i o možnost materiální pomoci. Ta ale naráží na logistické problémy.

Podobně o tom informuje u svého kontaktu SOS Ukrajina i organizace Člověk v tísni: „Nesháníme dobrovolníky. Neorganizujeme materiální sbírky ani cesty pro uprchlíky na Slovensko,“ stojí na webu.

„V první fázi to jsou základní potřeby, pomoc s potravinami, finance, aby si prchající lidé mohli koupit to, co jim schází, a to, co si zapomněli vzít. A zázemí pro uprchlíky,“ vysvětluje Petr Štefan z Člověka v tísni, proč jsou aktuálně klíčové finance a kam se směřují.

Sbírky na podporu Ukrajiny:

České sbírky na pomoc Ukrajině

Nové sbírky neustále přibývají. Pokud chcete přispět na konkrétnější projekt, například na podporu zvířat na Ukrajině, podívejte se na jeden ze serverů, který se specializuje na pořádání sbírek. Jde například o Darujme.cz, jenž má rozcestník pomoci pro Ukrajinu.

Hlavní sbírky jsou tyto:

Účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR

Velvyslanectví Ukrajiny v ČR disponuje bankovním účtem, na který lze zaslat finanční obnos určený pro následný nákup obranného materiálu. Za shromážděné peníze vybírají obranný materiál, který nejvíce potřebují ozbrojené síly a domobrana Ukrajiny.

Číslo účtu: 304452700/0300

SOS Ukrajina

Organizuje Člověk v tísni.

Sbírkový účet: 0093209320/0300

Rychlý odkaz na sbírku, kde lze pohodlně a rychle online přispět, zde.

Charita pro Ukrajinu

Organizuje Charita Česká republika.

Sbírkový účet 55660022/0800, variabilní symbol 104

Dárcovské SMS na číslo 87 777: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90

Více informací ohledně sbírky na stránkách Charity ČR.

Pomozte Ukrajině s Pamětí národa

Organizuje sbírka Paměť národa organizace Post Bellum.

Odkaz na online portál na sbírku, kde lze pohodlně přispět, zde.

Pomoc Ukrajině!

Nadační fond pomoci ve spolupráci s organizací ADRA spustil sbírku, která chce finanční pomoc smysluplně nabízet lidem zasaženým konfliktem.

Přispět lze na účet 4004040040/5500 s variabilním symbolem 222.

Také je možné poslat dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS ZNESNAZE 30, DMS ZNESNAZE 60, DMS ZNESNAZE 90

Více informací a možnost přispět přímo online na těchto stránkách.

Veřejná finanční sbírka na pomoc Červeného kříže Ukrajině

Český červený kříž aktuálně zajišťuje ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí zdravotnický materiál.

Finančně přispět lze na účet: 333999/2700, variabilní symbol 1502.

Více na stránkách Českého červeného kříže.

Nabídněte ubytování pro lidi z Ukrajiny

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pátek pro novináře uvedl, že lze v následujících dnech očekávat příchod tisíců až desetitisíců uprchlíků z Ukrajiny.

Lidé, kteří chtějí nabídnout prostor k bydlení, mohou kontaktovat přímo Správu uprchlických zařízení, a to prostřednictvím e-mailu: ubytovaniukrajina@suz.cz.

Nebo mohou využít portál Uprchlíci vítejte, za kterým stojí Sdružení pro integraci a migraci.

Správa uprchlických zařízení dává návod, jak pomoci:

„Děkujeme za spontánní projevy solidarity českých občanů, měst, obcí, institucí i soukromých společností, které nabízejí pomoc v souvislosti se situací na Ukrajině. Velmi si toho vážíme. V případě eskalace situace budeme za nabídky pomoci, především ubytování hromadného typu, velmi rádi. Za tímto účelem zřídila Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra e-mail ubytovaniukrajina@suz.cz, kam je možné konkrétní nabídky posílat. Děkujeme, že se zajímáte.“

Zdroj: SUZ MV

Nabídněte materiální pomoc: popisovače, power banky či obvazy

Velvyslanectví Ukrajiny v Praze zveřejnilo na sociálních sítích seznam materiální pomoci, kterou aktuálně nejvíce poptávají. Lidé mohou pomoci zdravotnickým materiálem, ale i například černým popisovačem nebo power bankami. Potřeba naopak nejsou potraviny.

Na prvním místě staví obranné pomůcky: přilby, modulární neprůstřelné vesty, taktické brýle a rukavice, termovize a přístroje na noční vidění, vysílačky se stanicemi a již zmíněné power banky.

Baličky první pomoci, které obsahuji: sterilní gázový obvaz 14 cm x 7m, obvazový balíček náplast 3cm x 500 cm, hemostatikum (prostředek k zastavení krvácení) – chemické, rukavice pro lékařské vyšetření, prostředek zastavení krvácení – mechanický/gumový (zaškrcovadlo-turniket), nástroj na rozstříhání oděvu a obuvi (nůžky s tupým koncem), popisovač (černý), nosní vzduchovod No. 28, zdravotnická brašna (obal na lékárničku).

Potřeba je i specifický zdravotnický materiál: trakční dráha, přenosné kyslíkové láhve, soupravy pro katetrizaci centrálních žil, soupravy pro lumbální punkci, sada pro tracheostomii, souprava pro tracheální intubaci, souprava pro drenáž pohrudniční dutiny, imobilizační pneumatiky různých typů a velikostí, stříkačky s jehlami (různé objemy), katétry pro periferní žíly (různé velikosti), systém pro transfuzi infuzních roztoků, nesterilní obvazy (různé velikosti), fixační elastická bandáž (různé velikosti), sterilní materiál pro opatření proti popálení, sterilní materiál pro ošetření povrchu rány, hydrogelový obvaz proti popálení různých velikostí, zevní fixátor.

Krabice s pomocí prosíme podepsat ( LÉKY/ЛІКИ, OCHRANA/ЗАХИСТ) a přidat přesný seznam věcí, které balení obsahuje.

Sběrná místa:

Vocelova 3, Praha 2, Dům národnostních menšin.

Kontakt: Oksana Hluško, tel: +420 777 686 240

Pardubice, Kostel Panny Marie Sedmibolestné, Bílé Předměstí, křižovatka ulic Štrossova a Dašická, 53003

Kontakt: Marjan Kurylo, tel: +420 777 904 901

Liberec, Řecko-katolický kostel, Malé náměstí 2

Kontakt: O. Ivan, tel: +420 603 321 578

Brno, Hybešova 25.

Kontakt: +420 720 621 473

Další pomoc pro lidi na útěku (spacáky, hygiena atd.) můžete vozit na sklad na adresu: K Vodojemu 140, Chřášťany, otevřeno nonstop, nebo předávat dalším lokálním sbírkám.

S darováním krve vyčkejte

Český červený kříž začal vyjednávat ohledně možnosti dovézt na Ukrajinu krev a plazmu. Je ovšem potřeba počkat až na vyhlášenou kampaň. „Připravuje se to. Zatím by se ale lidé neměli nikam hrnout na transfuzní stanice, až když to bude vyhlášeno. Krev má jenom omezenou životnost, musí se to plánovat,“ vysvětluje Marek Jukl, prezident Českého červeného kříže.

Cesty k hranicím odložte

Martin Rozumek, ředitel Organizace na pomoc uprchlíkům, varuje před jízdami k ukrajinským hranicím na vlastní pěst.

„Nedělal bych to. Většinou se sem budou snažit přijít lidé, kteří už tady někoho mají. Většina bude mít cestu zajištěnou. Chystají se tam autobusy a pomáhají firmy, kde pracují příbuzní, spíš by se tam jenom motali,“ říká Martin Rozumek a dodává, že je lepší se snažit nabízet finanční pomoc nebo se přihlásit jako dobrovolník.

Souhlasí s tím i Evžen Diviš z Charity ČR. „Může se to během pár dní změnit, ale stále platí, že nejpotřebnější jsou finance,“ dodává.

Nešiřte dezinformace

Ministerstvo vnitra a Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám upozorňují i na nutnost ověřovat si informace a naopak nenapomáhat šíření dezinformací.

„Chtěl bych vás všechny poprosit, neutopme se v moři lží a dezinformací. I my jsme ve válce, i my jsme pod útokem ze stejného místa, odkud pochází ty reálné výstřely na Ukrajině. Ukrajina není agresor a Rusko není osvoboditel. Ověřujte, prosím, informace,“ shrnuje na svém profilu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Resort vnitra proto doporučuje sledovat například twitterový profil Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, který upozorňuje na aktuální dezinformační hrozby.

Reklama

Doporučované