Hlavní obsah

Prezident navrhne na ústavní soudce Zemanovou a Baxu

Foto: Radek Miča, Seznam Zprávy

Mandát letos končí sedmi ústavním soudcům. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Petr Pavel navrhne na ústavní soudce Danielu Zemanovou a Josefa Baxu. Vyplývá to z jeho vyjádření pro ČTK. Pavlova mluvčí uvedla, že ještě během středy by měl Hrad do Senátu odeslat žádost o souhlas s jejich jmenováním.

Článek

Pavel slíbil, že jména prvních kandidátů předloží tak, aby je horní komora Parlamentu stihla projednat na schůzi 10. května.

„Uvědomujeme si, že výběr prvních kandidátů na soudce Ústavního soudu je časově naléhavý. Proto jsme vybrali osobnosti s nezpochybnitelnou zkušeností. Právě pracovní i životní zkušenosti jsou důvodem, proč se jejich jména v této souvislosti často zmiňují,“ uvedl ve středu k výběru kandidátů.

S někdejší šéfkou Soudcovské unie Zemanovou a bývalým předsedou Nejvyššího správního soudu Baxou se sešel minulý týden poté, co mu obě jména doporučil jeho konzultační panel.

Během středy by se měl Pavel potkat ještě s třetím potenciálním kandidátem.

„Jedná se o jména z právnické ‚první ligy‘. Senát asi nečeká složité rozhodování,“ komentoval nominaci na twitteru ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

„Extraligový výběr! Však mu také předcházela důkladná a věcná jednání. Žádné osobní tlačenky a prebendy, jak jsme byli zvyklí u Miloše Zemana,“ napsal pak na twitteru předseda senátního výboru pro lidská práva Jiří Růžička (za TOP 09).

Mandát končí sedmi soudcům

Třiašedesátiletý Baxa má za sebou bezmála 40letou soudní praxi. V současnosti působí u Nejvyššího správního soudu.

Nominaci označil za velikou čest a ocenění dosavadní práce. „Neberu to jako vyšší metu své kariéry, ale jako velikou zodpovědnost. Větší zodpovědnost, než jsem doposud v kariéře měl,“ řekl Baxa Seznam Zprávám.

„Není jen tak toto rozhodnutí udělat, abych nezklamal. Hodně jsem o tom přemýšlel a pochyboval o sobě, než jsem nominaci přijal,“ pokračoval s tím, že podle něj by se lidé o funkci ústavního soudce neměli ucházet, ale měli by být vybíráni.

O Baxovi se hovoří jako o možném adeptovi na post předsedy Ústavního soudu, kterým je nyní Pavel Rychetský. „To není otázka pro mě a ani jsme o tom s panem prezidentem nehovořili,“ řekl.

Jednapadesátiletá Zemanová soudí od roku 2001 a je místopředsedkyní ústeckého krajského soudu pro pobočku v Liberci. V minulosti působila u NSS, v letech 2014 až 2020 byla prezidentkou Soudcovské unie ČR.

Svoji možnou budoucnost na Ústavním soudu nekomentovala. „Do konce nominačního procesu zachovávám mediální zdrženlivost,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Mandát letos na Ústavním soudu končí sedmi soudcům, přičemž prvním třem už příští měsíc.

Prezident je se souhlasem Senátu jmenuje na 10 let. Aktuálně podle ČTK hledá nástupce Milady Tomkové, Jaroslava Fenyka a Jana Filipa.

Spekulace o Bendovi

Ve veřejném prostoru se v posledních týdnech objevují informace o možné nominaci Marka Bendy, současného šéfa poslaneckého klubu ODS. Podle některých odborníků nemá pro funkci dostatečnou praxi, sám politik o Ústavním soudu odmítá hovořit.

„Je to kampaň, kterou proti mně spustil Respekt, část liberálních médií, někdy je vysloveně za hranou,“ řekl minulý týden na Seznam Zprávách v pořadu Ptám se já. „Proč se nevede diskuze o složení Ústavního soudu, o těch jménech, která se objevují? Vše se zúžilo na moji osobu, která nikde nekandiduje,“ dodal.

AKTUALIZACE: Přidali jsme informace v celém textu.

Reklama

Doporučované