Hlavní obsah

Bendovi vadí jeho spojování s Ústavním soudem. „Přeskočte to,“ opakoval v rozhovoru

Hostem Ptám se já je předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Poslanci vládní koalice podrželi v čele Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou. A hromadně se jí začali zastávat, poté co si musela projít - řečeno slovy hnutí ANO - opoziční uličkou hanby. Zvládá šéfka Sněmovny svou funkci?

Hostem Ptám se já je předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Opoziční ANO a SPD v úterý, podle očekávání, neprosadily odvolání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová už dříve přiznala, že proti pohodlné koaliční většině 108 hlasů nemají opoziční hnutí šanci, ale že i tak si Pekarová Adamová „musí projít tou uličkou hanby“. Předsedkyni dolní komory poslanci koalice podrželi, pro její odvolání bylo jen 72 opozičních poslanců.

Ti Pekarové Adamové vytýkali zejména průběh nedávného sněmovního několikadenního maratonu kvůli snížení růstu valorizace důchodů, kdy vedení Sněmovny po vyhrocené debatě omezilo dobu řečnění i politikům s přednostním právem. Došlo i na osobní útoky na Pekarovou Adamovou. Koaliční poslanci, včetně Marka Bendy, se jí ale zastali s tím, že všechna tehdejší rozhodnutí byla rozhodnutími celé Sněmovny, nebo alespoň její většiny.

Předsedkyně dolní komory také před nedávnem sklidila od některých poslanců kritiku kvůli cestě na Tchaj-wan, kam se minulý týden vydala s nejpočetnější podnikatelskou delegací za posledních pět let.

Zvládá šéfka Sněmovny svou funkci? Jak probíhala cesta české delegace na Tchaj-wan? A byli by z celoživotních poslanců dobří ústavní soudci?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jestli k něčemu dneska neřeknu ani slovo, tak je to otázka Ústavního soudu. Já to říkám zcela narovinu. V nějakém rozhovoru šest let zpátky jsem řekl, že si to dokážu představit jako závěr kariéry, ale opravdu v tuhle chvíli k Ústavnímu soudu nemluvím.

1:40 Přeskočte to. (…) Myslím, že celoživotní poslancování by nemělo nikoho distancovat z ničeho. To je jediné, co jsem připraven k tomu říct. Ty řeči, které poslouchám už 30 let se stupňující se a klesající intenzitou už 30 let, že tam sedím a dosadil mě tam tatínek… tak k nim jen říkám, že nejpozději každé 4 roky musím projít tím kolečkem a nejpozději od roku 2010 jím procházím na preferenční hlasy. Takže nějaká podpora veřejnosti tu zcela zjevně existuje.

4:00 Je to kampaň, kterou proti mně spustil Respekt, část liberálních médií, někdy je vysloveně za hranou. A proč já bych se do ní zapojil? Proč se nevede diskuze o složení Ústavního soudu, o těch jménech, která se objevují? Vše se zúžilo na moji osobu, která nikde nekandiduje.

9:00 Pro mě je Tchaj-wan srdeční záležitost, protože vztahy zahajoval táta v roce 1990. Já jsem byl na Tchaj-wan poprvé v roce 1995. Udržuji tam čilé kontakty 30 let.

10:10 Tato cesta se načala cestou Miloše Vystrčila, která ještě byla v době covidu, to znamená, že v místních médiích nemohla být tak refletována. Cesta Markéty Pekarové Adamové tam byla velmi zaznamenávána. (…) Z hlediska propagace České republiky Markéta Pekarová Adamová udělala obrovský kus práce. Kdybychom jenom mysleli na to, kolik lidí se na základně novinových titulků rozhodne jet podívat do Prahy.

13:30 Dlouhodobě jsem říkal: „Soustřeďme se na vztahy s Tchaj-wanem, protože to je země naší velikosti. To je země, která nám rozumí, protože jejich přechod k demokracii taky začal až po roce 1990.“ Do roku 1986 tam měli vlastně stanné právo. Takže vývoj těch dvou zemí poměrně podobný. Myslím, že máme hledět po světě, kde jsou země, které ctí podobné hodnoty. A ne se tak trochu zemanovsky pokoušet zalíbit velikým obrům, kde z toho pak nakonec vůbec nic nebylo.

16:30 (k pokusu o odvolání šéfky Sněmovny) Koalice cítila, že vůbec nejde o útok na paní předsedkyni, ale že to je dozvuk toho, že opozice prohrála souboj o legislativní nouzi a míru nárůstu důchodů. Potřebovali si najít někoho, na kom si tak trochu zchladí žáhu.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované