Hlavní obsah

Příběhy pomoci: Byty pro uprchlíky nabízí města, církve i jednotlivci

Foto: ČTK

Ukrajinský pár se chystá z lvovského nádraží opustit zemi.

Reklama

Kromě finančních sbírek se chystají i ubytovací kapacity pro uprchlíky z Ukrajiny. Praha nabízí 2 420 lůžek, Českobratrská církev evangelická koordinuje pomoc farních sborů a s volnými byty se hlásí i jednotlivci.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Téměř prorocky se už včera večer obrátila Českobratrská církev evangelická na své farní sbory. A to s dotazníkem ohledně možných ubytovacích kapacit pro uprchlíky z Ukrajiny. Farář Daniel Heller z Valašského Meziříčí ho ještě v noci vyplnil. O pár hodin později Rusko bezostyšně porušilo všechny mezinárodní dohody a rozpoutalo na Ukrajině krvavou válku. Přípravy na možnou uprchlickou vlnu se tedy urychlily.

„Faru tvoří byt faráře a farní centrum, které se skládá z velkého a malého sálu, k tomu tam je kuchyň, záchody a kancelář. V nouzovém režimu bychom mohli ubytovat asi deset lidí,“ nabídl Heller konkrétní pomoc pro lidi z Ukrajiny hledající přechodné bydlení. Dlouhodobě by mohla podle Hellera na faře žít asi jedna rodina.

Farníků z Valašského Meziříčí se invaze ruských vojsk dotýká i velmi osobně. Přátelství je pojí s krajanskou komunitou na jihu Ukrajiny.

„Lidé z naší farnosti před lety navštívili českou komunitu ve dvou ukrajinských vesnicích a posléze jsme je uvítali i u nás, takže to prožíváme teď dost úzkostlivě, protože na Ukrajině máme přátele a známé,“ dodává Heller.

Českobratrská církev evangelická odhadovala, že ke čtvrtečnímu poledni odpověděly desítky sborů a jednotlivců, kteří nabídli vyšší desítky až nižší stovky míst pro ubytování.

Pomáhám, protože mám v životě štěstí

Podobně se od čtvrtečního rána připravují města a kraje. Pražský magistrát přispěje prostřednictvím neziskové organizace Člověk v tísni na pomoc Ukrajině deseti miliony korun. Pro případné uprchlíky má připraveno 2 420 lůžek, nachystány jsou autobusy dopravního podniku a je aktivováno asistenční centrum pomoci.

Stejně tak připravuje ubytovací kapacity například Olomoucký kraj. „Dáváme to teď dohromady ve spolupráci s obcemi, armádou a policií. Dokonce i ve spolupráci s dobrovolníky z řad občanů, od kterých už také máme nabídky. Připravujeme se na to, že tady nějaká vlna azylantů bude,“ uvedl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

S konkrétní nabídkou pomoci se obrací jednotlivci už nyní nejen na kraje, ale i na Správu uprchlických zařízení Ministerstva vnitra. Ta zřídila jednotnou e-mailovou schránku, kde může každý nabídnout uprchlíkům ubytování.

„Přijde mi, že mám v životě velké štěstí. Už jen kvůli tomu, že žiji v bezpečné zemi,“ zdůvodňuje Tomáš Kučera, proč se rozhodl nabídnout svou pomoc.

Správa uprchlických zařízení dává návod, jak pomoci:

„Děkujeme za spontánní projevy solidarity českých občanů, měst, obcí, institucí i soukromých společností, které nabízejí pomoc v souvislosti se situací na Ukrajině. Velmi si toho vážíme. V případě eskalace situace budeme za nabídky pomoci, především ubytování hromadného typu, velmi rádi. Za tímto účelem zřídila Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra e-mail ubytovaniukrajina@suz.cz, kam je možné konkrétní nabídky posílat. Děkujeme, že se zajímáte.“

Zdroj: SUZ MV

Profesně se věnuje správě a pronájmu nemovitostí. Pro lidi prchající z Ukrajiny nabízí čtyři volné byty.

„Je to úplné minimum, co jako první krok můžeme poskytnout,“ dodává Kučera. Pokud by se podařilo všechny byty obsadit, může se prý pokusit nabídku ještě navýšit například ve spolupráci s dalšími investory.

Podobně vedla solidarita s Ukrajinou i Tomáše Kaplera k tomu, aby poskytl střechu nad hlavou uprchlíkům.

„Mám třípokojový byt a bydlím v něm sám. Děti se odstěhovaly, takže můžu nabídnout volné pokoje dětem z Ukrajiny,“ říká Kapler, pro kterého je pomoc samozřejmostí. Stál mimo jiné za projektem plicních ventilátorů CoroVent pro nemocnice na začátku pandemie covidu-19.

Nabídnout ubytování může pro uprchlíky z Ukrajiny kdokoliv. Stačí zaslat zprávu na e-mail: ubytovaniukrajina@suz.cz. Správa uprchlických zařízení následně zašle dobrovolníkovi formulář, ve kterém vyplní další podrobnosti: adresu, možnost stravování, občanskou vybavenost v okolí nebo dopravní dostupnost ubytování.

České sbírky na pomoc Ukrajině

Nové sbírky neustále přibývají. Pokud chcete přispět na konkrétnější projekt, například na podporu zvířat na Ukrajině, podívejte se na jeden ze serverů, který se specializuje na pořádání sbírek. Jde například o Darujme.cz, jenž má rozcestník pomoci pro Ukrajinu.

Hlavní sbírky jsou tyto:

Účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR

Velvyslanectví Ukrajiny v ČR disponuje bankovním účtem, na který lze zaslat finanční obnos určený pro následný nákup obranného materiálu. Za shromážděné peníze vybírají obranný materiál, který nejvíce potřebují ozbrojené síly a domobrana Ukrajiny.

Číslo účtu: 304452700/0300

SOS Ukrajina

Organizuje Člověk v tísni.

Sbírkový účet: 0093209320/0300

Rychlý odkaz na sbírku, kde lze pohodlně a rychle online přispět, zde.

Charita pro Ukrajinu

Organizuje Charita Česká republika.

Sbírkový účet 55660022/0800, variabilní symbol 104

Dárcovské SMS na číslo 87 777: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90

Více informací ohledně sbírky na stránkách Charity ČR.

Pomozte Ukrajině s Pamětí národa

Organizuje sbírka Paměť národa organizace Post Bellum.

Odkaz na online portál na sbírku, kde lze pohodlně přispět, zde.

Pomoc Ukrajině!

Nadační fond pomoci ve spolupráci s organizací ADRA spustil sbírku, která chce finanční pomoc smysluplně nabízet lidem zasaženým konfliktem.

Přispět lze na účet 4004040040/5500 s variabilním symbolem 222.

Také je možné poslat dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS ZNESNAZE 30, DMS ZNESNAZE 60, DMS ZNESNAZE 90

Více informací a možnost přispět přímo online na těchto stránkách.

Veřejná finanční sbírka na pomoc Červeného kříže Ukrajině

Český červený kříž aktuálně zajišťuje ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí zdravotnický materiál.

Finančně přispět lze na účet: 333999/2700, variabilní symbol 1502.

Více na stránkách Českého červeného kříže.

Reklama

Doporučované