Hlavní obsah

Jak můžete pomoci lidem na Ukrajině: Peníze jdou na nosítka i léky

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Humanitární organizace pořádají sbírky na pomoc lidem na Ukrajině.

Reklama

aktualizováno •

V Česku se rozběhla humanitární pomoc lidem na Ukrajině, kterou v noci na čtvrtek napadlo Rusko. Češi už začínají posílat peníze a přispívají tak na zdravotnický materiál i nákup potravin.

Článek

České neziskové organizace vyhlašují nové sbírky nebo posilují už fungující pomoc pro Ukrajinu. Veřejnost může prostředky posílat hned několika cestami.

Lidé mohou příspěvky posílat například přes Český červený kříž (ČČK). Ten aktuálně pokračuje v dodávkách setů pro poskytování první pomoci, a to zejména v případě hromadných zdravotnických ztrát.

„Nyní dokončujeme zásilku, 500 traumasetů již bylo odvezeno a dalších 500 je připraveno. Celkem jich dodáme 3 500. Dále máme zahájenou další fázi a chceme pořizovat auta, která se používají jako mobilní ambulance, navigační přístroje, stany a nosítka. To vše v hodnotě asi 10 milionů korun,“ popsal pro Seznam Zprávy Marek Jukl, prezident Českého červeného kříže.

Pomoc se podle jeho slov dostane přímo ke zraněným v napadené zemi díky spolupráci s Ukrajinským červeným křížem. Organizace spustila veřejnou finanční sbírku pro pomoc na Ukrajině na účtu: 333999/2700, v. s. 1502. Možnosti přispět dárcovskou SMS a rozhraní pro platbu online jsou dostupné na webu.

České sbírky na pomoc Ukrajině

Nové sbírky neustále přibývají. Pokud chcete přispět na konkrétnější projekt, například na podporu zvířat na Ukrajině, podívejte se na jeden ze serverů, který se specializuje na pořádání sbírek. Jde například o Darujme.cz, jenž má rozcestník pomoci pro Ukrajinu.

Hlavní sbírky jsou tyto:

Účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR

Velvyslanectví Ukrajiny v ČR disponuje bankovním účtem, na který lze zaslat finanční obnos určený pro následný nákup obranného materiálu. Za shromážděné peníze vybírají obranný materiál, který nejvíce potřebují ozbrojené síly a domobrana Ukrajiny.

Číslo účtu: 304452700/0300

SOS Ukrajina

Organizuje Člověk v tísni.

Sbírkový účet: 0093209320/0300

Rychlý odkaz na sbírku, kde lze pohodlně a rychle online přispět, zde.

Charita pro Ukrajinu

Organizuje Charita Česká republika.

Sbírkový účet 55660022/0800, variabilní symbol 104

Dárcovské SMS na číslo 87 777: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90

Více informací ohledně sbírky na stránkách Charity ČR.

Pomozte Ukrajině s Pamětí národa

Organizuje sbírka Paměť národa organizace Post Bellum.

Odkaz na online portál na sbírku, kde lze pohodlně přispět, zde.

Pomoc Ukrajině!

Nadační fond pomoci ve spolupráci s organizací ADRA spustil sbírku, která chce finanční pomoc smysluplně nabízet lidem zasaženým konfliktem.

Přispět lze na účet 4004040040/5500 s variabilním symbolem 222.

Také je možné poslat dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS ZNESNAZE 30, DMS ZNESNAZE 60, DMS ZNESNAZE 90

Více informací a možnost přispět přímo online na těchto stránkách.

Veřejná finanční sbírka na pomoc Červeného kříže Ukrajině

Český červený kříž aktuálně zajišťuje ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí zdravotnický materiál.

Finančně přispět lze na účet: 333999/2700, variabilní symbol 1502.

Více na stránkách Českého červeného kříže.

Člověk v tísni

Pomoc běží také přes organizaci Člověk v tísni, která už v minulých dnech na rychlou pomoc uvolnila milion korun z Klubu přátel Člověka v tísni.

Lidé mohou na pomoc Ukrajině přispět přes web Člověka v tísni či přímo na účet sbírky SOS Ukrajina 0093209320/0300. Ten existuje už osm let, během nichž lidé poslali už více než 17 milionů korun.

Prostředky doposud sloužily například na distribuci vody lidem žijícím poblíž kontaktní linie a na psychosociální pomoc. Jak pro Seznam Zprávy přiblížil ředitel Šimon Pánek, i nadále Češi mohou přispívat. Aktuální situace je však kvůli útokům Ruska pro tým Člověka v tísni komplikovaná.

„V této chvíli jsou naše týmy na Ukrajině hibernované a vyčkávají, co se stane, tak jako všichni. Okamžitá potřeba pomoci teď na místě není, ale to, co nás nejspíš čeká, je obrovská uprchlická vlna. Jednak uvnitř země z východu na západ a pravděpodobně i dál do okolních států. Jestli bude možné operovat a poskytovat pomoc na místě, nebo jestli všechno vezmou pod kontrolu ruské jednotky během hodin nebo dnů, to nevíme,“ popsal Pánek.

Charita

Podle Evžena Diviše, regionálního manažera oddělení humanitární pomoci a rozvojové spolupráce Charity ČR, lidé nyní nabízejí materiální pomoc. To ale naráží na logistické problémy. Nejlepší je proto nyní pomoci právě finanční cestou.

Charita vyhlásila veřejnou sbírku Charita pro Ukrajinu. Sbírkový účet vedený u České spořitelny má číslo 55660022/0800, variabilní symbol 104. Přispět je možné také zasláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90.

Foto: Český červený kříž, Seznam Zprávy

Zdravotnický materiál pro Ukrajinu odesílaný Českým červeným křížem.

„Uvolnili jsme půl milionu z našeho krizového fondu. Pomoc budeme realizovat s ukrajinskou charitou. Je to náš spolehlivý partner a pracovali jsme s ním v minulosti. Jsme v kontaktu. Když se daly takto věci do pohybu, tak je zjevné, že bude potřeba zajistit základní potřeby, tedy jídlo, nezávadnou pitnou vodu, hygienické balíčky, léky, provizorní ubytování a psychosociální pomoc,“ uvedl Diviš.

Post Bellum

Například organizace Post Bellum se podle mluvčí Kristýny Bardové rozhodla pomoc směřovat organizaci Come Back Alive. „Je to organizace, která se zaměřuje na obranu ukrajinských hranic. Chtěli jsme více než humanitární pomoc, ale také podpořit obranu. Vybírají prostředky na zdravotnický materiál a zároveň na nástroje, které pomáhají v obraně hranic. Jde o přístroje na noční vidění a drony, aby mohli sledovat situaci kolem hranic,“ popsala.

„Včera jsme s nimi mluvili o tom, že jsme vybrali dva miliony. Byli dojatí podporou z Čech, domlouvali jsme se na tom, že první peníze půjdou na nákup dronů. První částku posíláme na účet dneska,“ dodala Bardová.

Lékaři bez hranic

Na východě Ukrajiny v Luhanské i Doněcké oblasti pomáhají i týmy Lékařů bez hranic. Podle vedoucího komunikace se zatím soustředí na pomoc s léčbou HIV a školení místního zdravotnického personálu primárně s ohledem na poskytování psychologické péče, která je na Ukrajině stále opomíjená. Na dalším území Ukrajiny lékaři pomáhají pacientům s tuberkulózou.

„Aktuální bezpečnostní situaci monitorujeme a jsme připraveni naše operace rozšířit o další krizovou pomoc, týmy v okolních zemích jsou nastartované, kdyby to bylo potřeba,“ řekl Seznam Zprávám Tomáš Bendl, vedoucí komunikace Lékařů bez hranic.

Sbírka UNICEF

Sbírku na pomoc Ukrajině, která se probudila do války, pořádá i česká pobočka UNICEF. „UNICEF na Ukrajině humanitárně působí od roku 2014 a má v zemi čtyři regionální pracoviště s celkem 100 zaměstnanci,“ uvedla ředitelka české pobočky UNICEF Pavla Gomba.

Foto: Wolfgang Schwan, Getty Images

Záběr z napadené Ukrajiny. Rusko zaútočilo v noci na čtvrtek.

„Přímo na místě spolupracujeme s lokálními i mezinárodními partnery na poskytování zdravotní péče, vzdělání, ochrany, vody a hygieny tak, aby dětem i jejich rodinám byla v současné situaci zajištěna neodkladná humanitární pomoc.“

Od 23. února je možné přispět na pomoc Ukrajině darem na sbírkový účet UNICEF ČR 11771177/0300 (variabilní symbol sbírky je 829), prostřednictvím darovacího formuláře na webu UNICEF nebo zasláním DMS ve tvaru DMS UNICEF 90 na číslo 87 777.

„Miliony dětí právě teď potřebují veškerou pomoc, kterou jim můžeme poskytnout. Například 402 Kč zajistí provizorní přístřešek pro celou rodinu. Za 665 Kč lze pořídit kompletní soupravu léků a zdravotnického materiálu, která je vhodná pro mobilní zdravotníky v průběhu naléhavých krizových situací,“ dodává Pavla Gomba.

ADRA a NFP

Na podporu obyvatel Ukrajiny vyhlásil sbírku také Nadační fond pomoci ve spolupráci s organizací ADRA, která má pracovníky přímo na Ukrajině. Sbírka probíhá na dárcovské platformě znesnaze21.

Během prvních hodin lidé přispěli přes 250 tisíc korun, peníze budou využity na cílenou pomoc lidem v místě konfliktu a uprchlíkům.

Reklama

Doporučované