Hlavní obsah

Zeď ruské ambasády potřísnili barvou. „Nemohli jsme jít normálně do práce“

Foto: Seznam Zprávy

Dva muži nastříkali na zeď ruské ambasády červenou barvu.

Reklama

Ve čtvrtek ráno se Evropa probudila do války a desítky lidí v Praze spontánně vyrazily před ruskou ambasádu v pražské Bubenči.

Článek

„Dneska ráno jsme četli zprávy a rozhodli jsme se, že nemůžeme do práce ani do školy. Že musíme jít něco dělat,“ říká Seznam Zprávám Anna. Anna je Ruska, která žije v Praze se svým ukrajinským přítelem. Kolem desáté ráno přišli před ruskou ambasádu s velkými rolemi papíru a barvami ve spreji. Roztáhli je před vjezd u Stromovky a začali sprejovat trojjazyčný nápis, který třikrát znamenal to samé – „Zastavte válku“.

Foto: Eva Soukeníková, Seznam Zprávy

Zastavte válku, píše se na transparentech.

Postupně přicházejí další lidé. Většina z nich má ukrajinskou vlajku, pomalované modro-žluté tváře nebo jen jednoduše vytištěný papír s výzvou „Zastavte ruskou agresi“ a „Stojím za Ukrajinou“.

S transparentem „Zastavte ho“ a podobiznou ruského prezidenta Vladimira Putina sem před polednem přichází i Rus Dmitrij. „Hrozně se stydím.. Ani nedokážu přijít na ta správná slova…. Je to hanba…,“ snaží se mezi vzlyky vyjádřit, co cítí.

Ranní rozhodnutí, že do práce se dnes nejde, protože v Evropě vypukla válka, udělali i Jakub s Jáchymem. Dva koncipienti, kteří se vydali do Bubenče s rozprašovačem a malou pumpičkou. V ní byla rudá barva, kterou v jedné rychlé akci nastříkali na zeď ruské ambasády v místech, kde visí označující cedule. Přihlížející policisté je okamžitě odvedli a vyžádali si jejich občanské průkazy.

„Věděli jsme, že je to poškození cizího majetku a hrozí nám teď pokuta. Spolupracujeme, policisté dělají jejich práci. Počítali jsme s tím dopředu,“ uvedl pro Seznam Zprávy jeden z mladých právníků.

Také Tatiana a Pavel přišli podpořit své krajany, respektive protestovat proti agresorovi k ruské ambasádě. Tatiana má kolem ramen ukrajinskou vlajku. Oba mají velmi vážný výraz. „Jsme z Podkarpatska. Naše rodina tam stále je, ale jsou v bezpečí. Hned jak jsme ráno viděli zprávy, jsme věděli, že dneska do práce nepůjdeme,“ říká Pavel.

O kousek dál stojí mladá Olga. V Praze žijí s manželem šest let, oba pracují v IT. Pochází z Kyjeva. Dnes v noci jí kamarádka, která je právě v hlavním ukrajinském městě, napsala, že „je to tady“, a od té doby sleduje, co se děje. Také ona si nemohla představit, že dnes bude mít normální pracovní den.

„To je jediné, co můžu aktuálně dělat. Střílet neumím. Svět tohle nemůže tolerovat. Vždyť je jednadvacáté století. Svět musí ukázat, že nejde jen tak okupovat stát, který někdo nemá rád,“ říká Olga. Její rodiče jsou v důchodu, ale bydlí v místech, která nejsou blízko žádnému strategickému bodu, proto Olga stále doufá, že jsou a budou v pořádku.

Foto: Eva Soukeníková, Seznam Zprávy

Lidé demonstrují před ruskou ambasádou.

Jen o několik desítek minut později a několik stovek metrů vzdušnou čarou v Bubenči hovořil k novinářům ukrajinský velvyslanec v České republice Jevhen Perebyjnis. Velmi rozrušeným, ale odhodlaným hlasem řekl, že vyzývá civilizované země světa k rychlé reakci a pomoci.

Ukrajinci v České republice tvoří druhou největší menšinu. Tisíce jich sem také jezdí na studia. Kromě spontánního shromáždění u ruské ambasády se tu má v pět hodin odpoledne konat akce pořádaná Modlitbou za Ukrajinu. Na Václavském náměstí se má ve stejný čas konat demonstrace na podporu Ukrajině, kterou pořádá ukrajinská komunita s podporou Milionu chvilek pro demokracii.

Reklama

Doporučované