Hlavní obsah

Ve hře je budoucí světový řád, řekl ukrajinský velvyslanec v Česku

Tisková konference ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis svolal mimořádnou tiskovou konferenci. Seznam Zprávy ji přinášejí v přímém přenosu.

Článek

„Dnes ráno jsem mluvil s ministrem zahraničí Lipavským, asi v 5 hodin, informoval jsem ho o vývoji situace na Ukrajině,“ říká Jevhen Perebyjnis. „Situace se mění každou minutu, takže je možné, že když teď s vámi mluvím, může dojít i ke změně. Ale v každém případě chtěl bych vás informovat, že bohužel naděje celého světa na to, že v Kremlu zvítězí zdravý rozum, se nenaplnila a Vladimir Putin dnes ráno oznámil začátek nové vlny agrese proti Ukrajině,“ dodal.

Účelem operace je podle něj zničení ukrajinského státu, násilně se zmocnit ukrajinského území a nastolit okupační kontrolu.

„Hraje se o budoucí světový řád“

„Jde o válečný akt, útok na suverenitu a územní celistvost Ukrajiny, hrubé porušení charty OSN a základních norem a principu mezinárodního práva. Útočí na mírumilovná města. Bojový duch ukrajinské armády je vysoký, naši obránci jsou připraveni odrazit agresorský stát a udělají vše, co je v jejich silách, aby ubránili zemi. Ukrajina vyzývá mezinárodní společenství, aby okamžitě jednalo. Pouze jednotné a rozhodné kroky mohou zastavit agresi Vladimira Putina proti Ukrajině,“ dodal velvyslanec.

„Naši partneři musí okamžitě aktivovat balíček dalších sankcí. Na naší společné reakci nyní závisí nejen bezpečnost ukrajinských občanů, ale i občanů v celé Evropě a budoucnost světového řádu,“ apeloval Perebyjnis.

K útoku došlo podle něj dnes v pět hodin ráno. Současně, jak podotkl, agresor zahájil dělostřelecké ostřelování osad podél státní hranice a hranice Krymu.

Svět by měl podniknout kroky, které by zastavily ruskou agresi a zachránily ukrajinský stát, zachránily to, na čem stojí demokratický svět a Evropa. Podle nás demokratický svět a naši partneři musí okamžitě aktivovat balíček nových tvrdých sankcí proti Rusku. Vyzýváme, jak už jsem řekl, svět, aby posiloval obranyschopnost našeho státu posilováním zbraní a vojenského materiálu. Zejména jde o zničující ekonomické sankce vůči Rusku. Ne v budoucnu, ale hned, dnes.
Jevhen Perebyjnis, ukrajinský velvyslanec v Česku

„Ozbrojené síly důstojně čelí pokusům nepřítele o prolomení hranice. Vojska Ruska trpí ztráty, máme to pod kontrolou. Pět letadel a dva vrtulníky Rusů byly sestřeleny, zničeny byly také dva tanky, poškozeno několik nákladních automobilů. Rozkaz je, aby ozbrojené síly Ukrajiny činily agresorovi maximální ztráty,“ zdůraznil velvyslanec.

V minimálně pěti regionech podle něj překročila ruská armáda ukrajinské hranice, raketové útoky cílí na většinu pohraničních jednotek. „Vojáci se snaží zastavit nepřítele u ukrajinských hranic. Mnozí z nich dle stávajících informací utrpěli zranění. Také na jihu bylo uskutečněno raketové ostřelování obce z území dočasně okupovaného Krymu, jeden voják bohužel zahynul. Rusko útočí také na západě země – letiště v Ivanofrankivsku a Lutsku jsou pod palbou, evakuace do krytů probíhá ve Lvově. Hoří sklady munice v obci Starokonstatiněv na západě. Zničující požáry probíhají na vojenských základnách ve městě Tulčin, u města Brovary (Kyjevská oblast). Protivník obsadil několik obcí v Luhanské oblasti. Výbuch granátu zasáhl televizní vysílač v Ludsku,“ vypočítal Perebyjnis.

Nyní již podle něj nestačí slova podpory nebo vyjádření solidarity. „Vyzýváme západní svět, aby jednal, dnes v noci se svět změnil, nejde už jen o Ukrajinu,“ dodal.

„Svět by měl podniknout kroky, které by zastavily ruskou agresi a zachránily ukrajinský stát, zachránily to, na čem stojí demokratický svět a Evropa. Podle nás demokratický svět a naši partneři musí okamžitě aktivovat balíček nových tvrdých sankcí proti Rusku. Vyzýváme, jak už jsem řekl, svět, aby posiloval obranyschopnost našeho státu posilováním zbraní a vojenského materiálu. Zejména jde o zničující ekonomické sankce vůči Rusku. Ne v budoucnu, ale hned, dnes,“ apeloval velvyslanec.

Skoro 60 procent Ukrajinců je připravených klást odpor, jestli ruská armáda vstoupí na území jejich země. Výsledky aktuálního průzkumu zveřejnil v úterý Kyjevský mezinárodní sociologický institut. Jevhen Perebyjnis to řekl před týdnem v pořadu Seznam Zpráv Ptám se já.

„Když budeme srovnávat s ruskou armádou, tak ukrajinská armáda není tak silná. Ta ruská je jedna z největších a nejsilnějších na světě, ukrajinská armáda ale nemá záměr na nikoho útočit, budeme se bránit. Pro útok je potřeba několikrát větší počet vojáků než pro ochranu, jsme proto přesvědčeni, že svou zemi ubráníme,“ dodal.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované