Hlavní obsah

Přicházejí první varování před šmejdy, kteří se snaží obrat válečné uprchlíky

Foto: Eva Soukeníková, Seznam Zprávy

První zprávy upozorňují na to, že podvodníci se mohli pohybovat v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině v Brně. Ilustrační foto.

Reklama

Organizace, které pomáhají ukrajinským běžencům, začínají varovat před „prostředníky“, kteří se snaží zneužívat situaci a obírat o peníze lidi prchající před válkou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hned několik organizací upozorňuje, že má první zkušenosti se šmejdy, kteří se pokoušejí zneužít nejistotu lidí prchajících před válkou a vylákat z nich peníze například za registraci, která je přitom bezplatná.

„Objevily se i přečiny jako nabízení víz za 20 tisíc korun, víza jsou samozřejmě zdarma, nikdo za tyto služby platit nemusí,“ upozornil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na středeční tiskové konferenci po jednání vlády.

Policisté se proto podle Ondřeje Moravčíka z Policejního prezidia snaží preventivně v centrech pomoci Ukrajině upozorňovat na to, že všechny služby jsou zdarma a lidé si nijak nepomůžou, pokud někomu dají peníze.

„Důkladně situaci monitorujeme, v současné době evidujeme jeden podvod související s ukrajinskou krizí,“ říká Moravčík. Dodává ovšem, že ze statistik není možné určit, jestli jde o podvodnou humanitární sbírku nebo podvod právě na uprchlících.

Bezplatnou pomoc zprostředkují za peníze

Stali jste se svědkem nějakého incidentů, který by šel popsat jako zneužívání, či pokus vydělávání na válečných uprchlících?

Napište nám na petr.svihel@sz.cz

Před centry jsou policisté permanentně. „Preventivně působíme hodně. Víme o tom, že probíhají různé nabídky, situaci monitorujeme,“ dodává Moravčík.

Krátké obecnější upozornění vydala například Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která popisuje, že jejich pracovníci se v centrech setkávají se „službami prostředníků“, kteří si nechávají platit za vyřízení potřebných formalit.

Mluvčí VZP Viktorie Plívová zmiňuje, že s těmito praktikami se setkávali například právě v Brně, kde proto rozvěsili informace, že služby jsou bezplatné.

O podobných incidentech mluvil pro Radiožurnál i Martin Rozumek, ředitel Organizace na pomoc uprchlíkům. „My už tyto snahy vidíme a konkrétně v Brně jsme přispěli k tomu, že policie zasahovala proti dvěma osobám, které se chtěly obohatit na ukrajinském neštěstí,“ uvedl. Dodal, že předpokládá, že podobné snahy o obohacení se budou objevovat. Pro Seznam Zprávy krátce dodal, že aktuálně nemá žádné bližší podrobnosti.

Před šmejdy se na začátku týdne snažil varovat i Jihomoravský krajský úřad. „Upozorňujeme všechny, že v jihomoravském Asistenčním centru pomoci uprchlíkům je vše kompletně zadarmo. Objevily se případy, kdy uprchlíci platí takzvaným překupníkům za to, že je rychleji protáhnou centrem a pomohou s vyplněním formulářů,“ uvedla mluvčí Alena Knotková.

Brněnská podezření se nepotvrdila

Policie v brněnském asistenčním centru na Výstavišti podle informací Seznam Zpráv prověřila několik oznámení, která se ovšem nakonec neprokázala.

„Do současné doby se všechna přijatá oznámení naštěstí nezakládala na pravdě. Všechno se vyjasnilo na místě. Nemáme poznatky k tomu, že tam dochází k nějaké nekalé činnosti,“ uvedl krajský policejní mluvčí Petr Vala. Nechtěl specifikovat, jaký typ jednání prověřovali.

Uvedl obrazný příklad, že se může objevit podezření, pokud třeba konkrétní člověk zamíří do asistenčního centra několikrát do týdne s různými běženci. „Pak se třeba ukáže, že dané lidi zná. Ví, jak to v centru chodí a prostě s nimi potřebnou proceduru prochází. Může tak docházet k mýlkám, že daný člověk využívá bezmocnost uprchlíků a ono to tak není,“ doplnil Vala.

Podle něj mohla podezření souviset i dlouhými čekacími lhůtami, s nimiž se v začátcích běženci v centru na Výstavišti potýkali. Po zavedení elektronického systému se čekání lidí výrazně zkrátilo, nyní trvá okolo jedné dvou hodin. Uprchlíky navíc v centru upozorňují velké cedule v ukrajinštině, že mají služby zadarmo.

V asistenčním centru v Mladé Boleslavi vytvořeném v prostorách jedné z tamních základních škol během středy policisté i hasiči mluvili o tom, že zatím se s podobnými praktikami nesetkali. Ovšem dodávají, že nemají pod kontrolou to, co se děje za branami center.

Že by mohl někdo chtít zneužít tíživou situaci běženců, tak lidé z center nemohou vyloučit. „Pokud má někdo jakékoli sebemenší podezření, že může docházet k protiprávnímu jednání, ať se obrátí na linku 158, popřípadě na policisty, kteří na místě vykonávají službu,“ apeluje Vala.

Reklama

Doporučované