Hlavní obsah

Přijde vlna covidu i chřipky. Zvažte respirátory, varuje hygienička

Foto: Shutterstock/sunfe

Covid sílí. Experti doporučují, aby lidé začali nosit respirátory. A to hlavně v městské hromadné dopravě.

Reklama

I když počet pacientů s respiračními onemocněními bude v nemocnicích přibývat, zdravotnický systém je připraven nápor zvládnout, uklidňuje Ministerstvo zdravotnictví.

Článek

V následujících týdnech čeká Česko nápor respiračních nákaz, včetně covidu. Žádná plošná restriktivní opatření ale hygienici nechystají, přesto doporučují lidem, aby se chránili. Například se vyhýbali přeplněným místům včetně dopravních prostředků.

„Pokud se jim nemůžete vyhnout, tak doporučuji nošení ochrany dýchacích cest, včetně zdravotnických a sociálních zařízení,“ uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Podle nejaktuálnějších dat leží s covidem v nemocnicích 382 pacientů, na jednotkách intenzivní péče jich je 31. Nejvíce lidí bylo za poslední rok hospitalizovaných těsně před Vánoci, a to 1229 pacientů.

Vedoucí Národního institutu pro zvládání pandemie Roman Chlíbek minulý týden pro Seznam Zprávy uvedl, že v Česku by na konci ledna mohly klidně být čtyři tisíce hospitalizovaných pacientů.

„Nárůst nákaz, které jsme evidovali v prvním kalendářním týdnu, je očekávaný. I když bude výskyt respiračních nákaz včetně covidu a chřipky růst, tak se stále pohybujeme pod hranicí epidemického prahu,“ upřesnila ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Z aktuálních dat vyplývá, že v prvním kalendářním týdnu dosáhla nemocnost aktuálními respiračními infekcemi úrovně 1228 nemocných na 100 tisíc obyvatel. To znamená nárůst o 44 procent oproti předchozímu týdnu. Týká se to všech věkových skupin.

Ministr Válek: Očkujte se

Ministerstvo zdravotnictví proto doporučuje, aby nevakcinovaní ještě využili šance a nechali se očkovat. Jak proti chřipce, tak i proti covidu.

„Doporučuji všem občanům, kteří jsou starší, tak jako já, mají nadváhu, tak jako já, a kteří mají některé komorbidity – onemocnění srdce nebo poruchy imunity –, aby se jako já nechali naočkovat,“ vyzval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Podle Ministerstva zdravotnictví je v Česku i dostatek léků proti covidu. V prosinci se přitom objevovaly výpadky a pacienti museli objíždět lékárny, aby se k antivirotiku dostali.

„V tuto chvíli máme dostatek léků,“ dodal náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Léky proti covidu stály státní rozpočet loni více než miliardu, jak dnes upřesnil ministr Válek. I proto vyzývá všechny k očkování, protože jde rovněž o levnější variantu. Jedno balení levnějšího z léků na covid totiž vyjde na 18 tisíc korun.

Reklama

Doporučované