Hlavní obsah

Koncem ledna může být v nemocnici 4000 lidí s covidem, říká epidemiolog

Foto: Shutterstock.com

Podle epidemiologa Chlíbka se očkování proti covidu vyplatí i nyní – v průběhu sezony respiračních onemocnění (ilustrační foto).

Reklama

Po vánočním útlumu se počet nakažených covidem podle odborníků opět zvedne a růst budou i počty hospitalizací. Nejohroženější skupinou přitom zůstávají hlavně starší lidé.

Článek

„Současná situace je taková, že po určitém relativně klidném období v době vánočních a silvestrovských svátků očekáváme, že teď dojde k nárůstu nákaz covidu-19. Už začínají narůstat hospitalizace a současně ale přibývá i nákaz chřipky, což je potvrzeno i z referenčních laboratoří. Čili dá se očekávat, že počty nemocných i hospitalizovaných v průběhu ledna porostou,“ říká pro Seznam Zprávy epidemiolog Roman Chlíbek.

Z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) vyplývá, že k dnešnímu dni je s covidem hospitalizováno 597 pacientů, z toho 54 lidí na jednotkách intenzivní péče.

„Můžeme hypoteticky odhadovat, že koncem ledna tady klidně může být třeba 4000 hospitalizovaných s covidem,“ předpovídá lékař. Loni se přitom počet hospitalizovaných podle statistiky ÚZIS v posledním lednovém týdnu pohyboval mezi 277 až 356 pacienty.

Na aktuální týdenní přírůstky pozitivních případů se můžete podívat níže na interaktivní mapě (všechny údaje jsou přepočtené na 100 tisíc obyvatel, aby bylo možné srovnávat míru nákazy v obcích mezi sebou).

Podle Ministerstva zdravotnictví zůstává pro zhodnocení epidemické situace klíčový právě zmíněný počet hospitalizací na jednotkách intenzivní péče.

„Nacházíme se v probíhající respirační sezoně, během níž je obvyklé, že s příchodem chladnějšího počasí počty respiračních infekcí včetně covidu-19 narůstají. Pro hodnocení vývoje epidemické situace je však důležitý zejména počet závažných stavů, to jest počet hospitalizací na JIP, a ten je přes mírně rostoucí počet celkových hospitalizací stabilní,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob.

Na riziko povánočního nárůstu nákaz koronavirem nicméně upozornil například i epidemiolog Rastislav Maďar: „Po očekávaném útlumu šíření viru mezi svátky, který vidíme každoročně, dojde v následujících týdnech k nárůstu počtu nakažených,“ napsal na sociální síti X.

Nárůst pozitivních případů přikládají epidemiologové především návratu dospělých do pracovního prostředí a dětí do školních lavic po prosincovém volnu.

Nižší proočkovanost proti covidu než proti chřipce

Podle Chlíbka pak představuje další velký problém i nízká proočkovanost české populace.

„Covid se bohužel dostal do nepříjemné situace, v jaké je chřipka, u které máme nejnižší proočkovanost v Evropě. Covid má v tuto chvíli paradoxně ještě nižší proočkovanost než chřipka, to znamená, že lidé se dostali do stavu, kdy mají pocit, že pandemie skončila a že už covid není rizikem,“ vysvětluje epidemiolog.

Mezi 1. zářím a 31. prosincem 2023 bylo v Česku vykázáno více než 355 tisíc očkování. Oproti roku 2022 tak jde o propad téměř o polovinu – ve stejném období bylo předloni vykázáno přes 685 tisíc očkování.

„Myslím, že lidé počítají s tím, že už měli třeba dvě, tři nebo čtyři dávky a tím pádem jim to musí stačit. Nicméně už se nenaučili tomu, že covid přijde pravděpodobně každý rok v trochu jiné variantě, a s tím se bude muset měnit i složení očkovací látky. Přesně to se stalo i tento podzim, a proto se lidé musí nechat znovu naočkovat i přesto, že v minulosti už měli x dávek,“ říká Chlíbek s tím, že i v tuto chvíli má vakcinace stále ještě smysl.

K vyšší proočkovanosti mezi seniory podle něj mohou přispět i mladší generace. „Ideální postup by byl, aby přesvědčili prarodiče k tomu, aby si došli na očkování, nebo jim to usnadnili tím, že jim to zařídí nebo je tam dovezou,“ doplňuje lékař.

Očkování, mytí rukou i větrání

Ministerstvo zdravotnictví žádná plošná opatření nechystá a i doporučení ohledně vakcinace zůstávají i nadále stejná: „Pokud patříte do rizikové skupiny, nechte se očkovat, a to nejen proti covidu-19, ale i proti chřipce,“ radí resort.

A nemění se ani preventivní kroky, jak se nákaze vyvarovat. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje dlouhé a časté mytí rukou a v případě, že člověk pociťuje symptomy onemocnění, jako je kašel, rýma, teplota a bolest svalů nebo kloubů, měl by zůstat doma. Pokud nemocný i přes příznaky navštěvuje i nadále práci nebo školu, je podle resortu optimální alespoň nosit roušku.

„Pokud chcete navštívit prarodiče nebo osoby s chronickým onemocněním, u nichž hrozí riziko závažného průběhu respiračního onemocnění, myslete při návštěvě na ochranu dýchacích cest (roušky, respirátor) a také na nutnost častějšího větrání,“ rozvádí resort doporučení na svém webu.

A apeluje i na občany, kteří se rozhodli vycestovat za hranice Česka. Na místech, kde se setkávají vysoké počty lidí – jako jsou nádraží, letiště a přístavy – doporučuje resort rovněž zvážit ochranu nosu a úst a mít na paměti časté mytí rukou.

Reklama

Doporučované