Hlavní obsah

Primátor Svoboda může odejít z VZP. Ve straně mu odhlasovali náhradníka

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Reklama

aktualizováno •

Poslanecký klub ODS v úterý projednal konec pražského primátora Bohuslava Svobody ve správní radě největší tuzemské pojišťovny VZP.

Článek

Poslanec ODS Bohuslav Svoboda opustí jednu z funkcí, z nichž slíbil odejít po svém zvolení pražským primátorem Prahy.

V úterý se totiž poslanecký klub ODS dohodl na jménu jeho nástupce ve Správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. A tím dal Svobodovi prostor, aby se členství v radě vzdal.

„Teď na klubu padlo rozhodnutí, že pana Svobodu (s lítostí) stahujeme a nastoupí náš náhradník pan Ferdinand Polák,“ potvrdil pro Seznam Zprávy šéf poslanců ODS Marek Benda.

Svobodův nástupce to vzápětí potvrdil. „Pan předseda klubu Marek Benda mě o tomto rozhodnutí klubu ODS dnes informoval,“ uvedl Ferdinand Polák.

Bohuslav Svoboda Seznam Zprávám napsal, že na funkci ve správní radě rezignoval. „Moje rezignaci ale musí schválit klub a následně Sněmovna,“ uvedl Svoboda.

To, že ve správní radě skončí, avizoval už v polovině února. Ještě minulý týden se však jednání správní rady zúčastnil, aniž by se o rezignaci zmínil. Seznam Zprávám poté řekl, že VZP opustí, až za něj ODS navrhne náhradu.

Ferdinand Polák (ODS), který primátora Svobodu ve Všeobecné zdravotní pojišťovně vystřídá, je bývalým náměstkem ministra zdravotnictví z éry ministra Leoše Hegera (TOP 09) a je také místostarostu pražské čtvrti Klánovice. Jako náhradníka do správní rady ho už loni na začátku roku odhlasovali poslanci.

Členství ve Správní radě VZP je spojeno s měsíční odměnou 22 tisíc korun.

Kromě odchodu ze Správní rady VZP v uplynulých týdnech Svoboda oznámil, že již nebude ani předsedou sněmovního zdravotního výboru. Na této pozici ho vystřídá Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Doplnili jsme vyjádření primátora Bohuslava Svobody.

Reklama

Doporučované