Hlavní obsah

Slíbil odchod z VZP, primátor Svoboda tam ale vydělává dál

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Reklama

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) slíbil, že rezignuje na funkci člena správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Dál jím ale zůstává, a každý měsíc si tak připisuje 22 tisíc korun navíc.

Článek

Ani toto pondělí se správní rada největší zdravotní pojišťovny VZP od svého člena Bohuslava Svobody na schůzi nedozvěděla, že po zvolení primátorem Prahy (a kumulaci funkcí) opustí své místo v tomto orgánu a přenechá ho náhradníkovi.

I když se Bohuslav Svoboda schůze zúčastnil, jak potvrdila Seznam Zprávám například mluvčí VZP Viktorie Plívová, o odchodu, který Svoboda už téměř dva měsíce slibuje, nepadlo ani slovo. „Neoznámil (rezignaci),“ řekl redakci předseda rady Tom Philipp (KDU-ČSL).

Za zmíněné dva měsíce přitom pražský primátor a poslanec Sněmovny inkasuje jako člen správní rady VZP odměnu 20 tisíc korun (10 tisíc měsíčně) a za každou účast na schůzi rady pak dalších 12 tisíc. Celkově od doby, co je Svoboda primátorem, mu tak pojišťovna pošle na účet 44 tisíc korun.

A nemusí jít o konečnou částku, protože Bohuslav Svoboda mluví o svém odchodu tak, jako že není zcela v jeho moci. Seznam Zprávám řekl, že skončí ve správní radě, až za něj ODS navrhne náhradu.

„Jakmile ODS navrhne mého nástupce, tento post opustím,“ uvedl Svoboda.

Jeho kolega ze správní rady VZP Michal Bláha (nominován hnutím Starostové) však upozornil, že Svoboda vykládá svůj případ nesprávně.

Podle Bláhy, zakladatele portálu Hlídač státu, by totiž Bohuslav Svoboda měl nejdříve odeslat pojišťovně svoji rezignaci. „A Poslanecká sněmovna pak vybere nástupce, obvykle ze seznamu náhradníků,“ uvedl Bláha.

Jméno toho, kdo by měl Svobodu ve správní radě VZP vystřídat, je přitom už známo. Mělo by se jednat o Ferdinanda Poláka (ODS) – bývalého náměstka ministra zdravotnictví v éře Leoše Hegera (TOP 09) a místostarostu pražské čtvrti Klánovice. Jako náhradníka do správní rady ho už loni na začátku roku odhlasovali poslanci.

„Byl jsem Poslaneckou sněmovnou zvolen jako první náhradník za ODS. Abych se mohl stát členem správní rady VZP, je však odvislé od toho, kdy rezignuje pan Svoboda,“ řekl Seznam Zprávám Polák.

Tématem Svobodovy rezignace se má zabývat také poslanecký klub ODS. Kdy to bude na programu, není zatím jasné. „Měli bychom to vyřešit co nejdříve,“ dává neurčitou odpověď místopředseda poslanců ODS Ivan Adamec.

Tím, že Svoboda zůstává členem správní rady, si může připsat další odměnu navíc. Když vydrží až do dalšího jednání a zúčastní se ho, půjde o dalších 22 tisíc korun.

Zda si peníze za uplynulé dva měsíce ponechá, nebo je daruje třeba na charitu, podle slov své mluvčí Zdeňky Svobody Kuhnové pražský primátor zatím neřešil, protože odměnu dosud nedostal.

Reklama

Doporučované