Hlavní obsah

Půlmiliardovou pokutu za tendr na vrtulníky potvrdil ministerstvu soud

Foto: Bell Textron Inc., ČTK

Bojový vrtulník AH-1Z Viper (vlevo) a víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom zvaný Yankee (vpravo), oba od firmy Bell.

Reklama

Krajský soud v Brně dnes potvrdil pokutu 550 milionů korun, kterou v roce 2021 vyměřil Ministerstvu obrany Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby v tendru na armádní vrtulníky. Pokutu ministerstvo už uhradilo.

Článek

Řekl to mluvčí ÚOHS Martin Švanda pro ČTK. Ministerstvo může ještě podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Reakci ministerstva zjišťujeme.

Podle rozhodnutí úřadu se ministerstvo dopustilo přestupku tím, že v rozporu se zákonem uzavřelo smlouvu na nákup víceúčelových armádních vrtulníků s americkou vládou dříve, než rozhodlo o námitkách italské společnosti Leonardo, která je výrobcem mimo jiné armádních vrtulníků.

Rozhodnutí v dubnu 2021 potvrdil i předseda úřadu Petr Mlsna. Ministerstvo ale trvalo na tom, že postupovalo správně, o zakázce podle něj jednaly přímo vlády obou zemí a firma, která nebyla oslovena, do zakázky nemůže zasahovat. Pokutu sice ještě v roce 2021 uhradilo, ale bránilo se podáním správní žaloby ke Krajskému soudu v Brně. Ten ji dnešním rozhodnutím zamítl.

Podle zákona může ÚOHS uložit pokutu maximálně deset procent hodnoty zakázky. To by v tomto případě, kdy cena vrtulníků podle kurzu koruny k dolaru platného v době uzavření smlouvy byla 17,6 miliardy korun, odpovídalo přibližně 1,5 miliardy korun. Úřad tedy uložil přibližně třetinu možné maximální pokuty.

Ministerstvo se rozhodlo koupit 12 vojenských vrtulníků, které nahradí ve výzbroji české armády ruské bitevní vrtulníky Mi-24/35. Českým vojákům je dodá americká firma Bell za 646 milionů dolarů. Armáda dostane osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper.

Při hledání dodavatele ministerstvo kromě americké vlády oslovilo také italskou vládu. Italská nabídka na stroje Agusta AW 139M byla levnější, neodpovídala ale podle ministerstva armádním požadavkům. Stroje například nesplňovaly podmínku na odzkoušení v operacích.

Reklama

Doporučované