Hlavní obsah

Řád německých rytířů neuspěl ve sporu o historický majetek

Ústavní soudci v usnesení z loňského listopadu připomněli, že němečtí rytíři o svůj majetek v českých zemích přišli už před rokem 1948.

Reklama

Německý řád neuspěl s ústavní stížností ve sporu o svůj někdejší majetek, který momentálně drží státní podniky Horské Lázně Karlova Studánka a Lesy České republiky.

Článek

Na odmítnutí stížnosti upozornil dnes web iRozhlas.cz. Stejným způsobem soud v minulosti rozhodl o sérii dalších stížností řádu, jež se týkaly jiných skupin parcel a objektů na severní Moravě.

Zatím poslední odmítnutá stížnost, dohledatelná v systému Nalus, se vztahovala k pozemkům v katastrálních územích Karlova Studánka, Suchá Rudná, Železná pod Pradědem, Ludvíkov pod Pradědem a Malá Morávka. Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, což je oficiální název řádu německých rytířů, se neúspěšně domáhala vydání v církevních restitucích.

Ústavní soudci v usnesení z loňského listopadu připomněli, že němečtí rytíři o svůj majetek v českých zemích přišli už před rokem 1948, tedy mimo takzvané rozhodné období, na které dopadá zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi.

„Právní předchůdkyni stěžovatelky byl sporný majetek odňat (konfiskací) v době nacistické okupace, po válce se panství nad ním ujal československý stát, přičemž k obnovení vlastnického práva právní předchůdkyně už nikdy nedošlo,“ stojí v usnesení.

Německý řád plánuje bojovat o majetek dále u evropských soudů. „Zatím rozhodnutí bylo takové, že pokud vyčerpáme možnosti české justice, tak se ještě obrátíme na mezinárodní soud ve Štrasburku. Budeme čekat, jak on se k tomu postaví,“ uvedl podle iRozhlas.cz velmistr pro restituce Metoděj Radomír Hofman. Státní lázeňský podnik naopak nyní podle ředitele Jana Poštulky plánuje investice do majetku, nad kterým dosud visely otazníky.

Reklama

Související témata:
Řád bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě

Doporučované