Hlavní obsah

Reforma pracuje s úpravou, která nepotěší lidi s nadprůměrnými platy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Lenka Junková, Seznam Zprávy

Důchodová reforma nebude jen o důchodovém věku, řeší například i změnu výpočtu nových penzí. (Ilustrační snímek)

Reklama

Hned čtyři zdroje, které se zúčastnily jednání o důchodové reformě potvrdily, že se v ní počítá i se změnou takzvaných redukčních hranic. Ty hrají důležitou roli při výpočtu výše penze. Doplatili by na to lidé s vyššími příjmy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hned čtyři odborníci, kteří se účastní diskuze o připravované důchodové reformě, redakci Seznam Zpráv potvrdili, že vedle změn důchodového věku a dalších parametrů se probírají i varianty, jak upravit mechanismus výpočtu nových přiznaných důchodů.

Zvažují se změny v takzvaných redukčních hranicích, které fungují jako systémová záklopka proti nadměrně vysokým penzím. Jak by se měly posunout, zatím není jasné.

Aktuálně platí, že se důchod vypočítává z osobního vyměřovacího základu, který si zjednodušeně lze představit jako zprůměrovaný měsíční příjem pojištěnce. A tento základ je následně ještě krácený právě podle redukčních hranic.

První hranicí je 44 procent průměrné mzdy. Do této částky se osobní vyměřovací základ nekrátí vůbec. Nad tuto hranici se počítá jen 26 procent z částky. Pro roku 2022 se tak plně započítává osobní vyměřovací základ do 17 743 korun. Nad tuto hranice jen z 26 procent.

Druhou redukční hranicí je pak čtyřnásobek průměrné mzdy. Pokud má někdo vyšší osobní vyměřovací základ, tak nad tuto hranici se už nepřihlíží vůbec.

Redukce osobního vyměřovacího základu

Redukční částky pro výpočet důchodu v roce 2022 jsou stanoveny takto:

do 17 743 Kč zápočet plně
nad 17 743 Kč zápočet 26 %
nad 161 296 Kč nepřihlíží se

Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

„Důvod byl prezentovaný tak, aby důchody nebyly v takovém rozptylu. Proběhla k tomu diskuze, že se tím ale stírá zásluhovost,“ řekl jeden ze zdrojů Seznam Zpráv, který potvrdil, že se o redukčních hranicích jednalo.

Další pak uvedl, že hlavním cílem úpravy má být omezení vysokých důchodů.

„Pan ministr o tom hovoří, ale neříká, jak chce redukční hranice upravit,“ potvrdil redakci další zdroj, který se účastní diskuzí ohledně připravované důchodové reformy.

Úpravu redukčních hranic doporučuje i NERV

Seznam Zprávám úvahy ohledně úprav redukčních hranic potvrdily celkem čtyři zdroje, které se účastnily různých jednání a prezentací připravované reformy.

Všichni ovšem upozorňují, že projednávaná podoba byla stále zatím pracovní verzí a může se proměnit.

„Jsou to věci, se kterými se musí pracovat. Probíhá kolem toho politická diskuze,“ zmiňuje jeden ze zdrojů právě k redukčním hranicím.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) se drží strategie, že okomentuje až finální podobu reformy. „Nebudu komentovat žádné technické opatření jednotlivých návrhů. Představíme je v rámci celé důchodové reformy,“ řekl ve čtvrtek po jednání důchodové komise.

Ke snižování růstu nových penzí vybízí i Národní ekonomická rada vlády ve svých podnětech k úpravě prvního důchodového pilíře. Konkrétně NERV vybízí ke snižování osobního vyměřovacího základu i pod první redukční hranicí.

„Zavedení redukce i pod první redukční hranicí relativně více sníží důchody OSVČ, kteří mají v drtivé většině vyměřovací základy pod první redukční hranicí, a zaměstnanci naopak v drtivé většině nad ní,“ stojí ve zprávě, kterou NERV vydal po svém jednání v polovině dubna.

Reklama

Související témata:

Doporučované