Hlavní obsah

S očkováním dětí počkejme, říká Zima. I děti umírají, oponuje pediatr

Foto: Lesterman, Shutterstock.com

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima nesouhlasí s očkováním dětí od pěti do dvanácti let proti covidu-19.

Reklama

V pořadu Ptám se já lékař a rektor Tomáš Zima uvedl, že nesouhlasí s povinným očkováním proti koronaviru. Výhrady má i k očkování dětí.

Článek

Rektor Univerzity Karlovy a šéf prezidentova lékařského konzilia Tomáš Zima nesouhlasí s očkováním dětí od pěti do dvanácti let proti covidu-19.

O tom, že bude možné očkovat děti v tomto věku, mluvil ve čtvrtek premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Po jednání vlády řekl, že od 20. prosince dorazí do Česka prvních 300 tisíc dávek vakcíny od firmy Pfizer/BioNTech určených pro tuto věkovou skupinu.

Zima však v pořadu Ptám se já řekl, že by se mělo s očkováním u této skupiny počkat. Podle něj je problém v tom, že jsou některé vakcíny málo účinné.

„Takže dejme si chvíli času, až budeme mít trochu znalosti o těch vakcínách. Znalosti o ní máme jedenáct měsíců, zatímco standardně se vakcíny testují roky, právě proto, aby se vakcíny podávaly účinné. U těch dětí počkejme,“ doplnil Zima.

Moderátorka pořadu Marie Bastlová se poté rektora Zimy ptala: „A nejsou takové výroky, to, co říkáte, jedním z důvodů, proč máme tak malou proočkovanost a proč je současná vlna tak silná?“

„Ale já mluvím o dětech. U seniorů říkám očkovat, očkovat, očkovat. Ale děti nejsou riziková skupina, tak počkejme třeba půl roku, rok, až budeme mít dostatečnou zkušenost,“ dodal Zima.

V Česku by se očkování týkalo asi 390 tisíc dětí. Doporučení pro očkování těchto dětí v tuto chvíli připravuje pediatr Daniel Dražan.

„Je nutné začít očkovat děti co nejdřív a co nejrychleji. Nevím, jestli je nutné vysvětlovat důvody, vidíme je kolem sebe. Situace je naprosto kritická. Argumentace, že děti nemají covid, je… Někdy mi ty argumenty připadají až zarážející. Děti mají v současné době nejvíc covidu ze všech věkových kategorií. Mají nejmenší riziko úmrtí na covid, ale dochází i k dětským úmrtím. Došlo k dětským úmrtím v předchozích vlnách a v současné vlně k nim nepochybně dojde také,“ poukazuje Dražan.

Zima také v Ptám se já mluvil o tom, že nesouhlasí s povinným očkováním proti covidu-19.

V tuto chvíli se připravuje varianta, že by bylo povinné pro některé skupiny. Třeba pro hasiče, policisty, vojáky, zdravotníky nebo pracovníky v sociálních službách. A také lidi nad 60, možná 50 let.

„Já bych spíše volil cestu vysvětlování. Přesvědčoval bych lidi a ukazoval bych reálná čísla, že očkování funguje. Šel bych cestou pozitivních kroků než striktního nařízení,“ prohlásil Zima.

„Třeba vysokoškoláci to nemají nařízeno a mají proočkovanost mezi osmdesáti až devadesáti procenty. Na jedné koleji máme proočkovanost dvaadevadesát procent,“ doplnil jeden příklad Zíma.

Dokončené očkování má v Česku více než 6,3 milionu lidí. Podle Ministerstva zdravotnictví to představuje 59 procent ze všech obyvatel a 67,6 procenta populace ve věku od 12 let, pro kterou je vakcína v Česku schválena.

Reklama

Doporučované