Hlavní obsah

Sanitka uvázla na D1 mezi kamiony. Řidiči nic neporušili, tvrdí policie

Foto: Repro DavepoMedevac

Pohled z kabiny sanitky, která převážela vážně zraněného pacienta.

Reklama

Velké emoce vyvolalo začátkem týdne video, na němž se sanitka s vážně zraněným pacientem složitě proplétá mezi kamiony. Pomalé vytvoření takzvané záchranářské uličky má podle policie jednoduché vysvětlení.

Článek

Záznam průjezdu kolonou na dálnici D1 zveřejnil na sociálních sítích účet společnosti DavepoMedevac, která se specializuje na rychlou přepravu pacientů s neodkladnou péčí.

„Chtěli bychom poděkovat Policii České republiky z dálničního oddělení Mirošovice za pomoc s průjezdem po D1. Díky jejich pomoci jsme se do Ústřední vojenské nemocnice Střešovice dostali včas. Děkujeme i všem slušným a ohleduplným řidičům, kterých bohužel dnes na dálnici mnoho nebylo,“ stojí v popisku videa.

Sanitka podle iniciativy Dárek pro Putina převážela zraněného českého dobrovolníka, který pomáhal na Ukrajině.

Pomalá reakce řidičů při vytváření záchranářské uličky pro průjezd sanitky si vysloužila ostrou kritiku veřejnosti. A otázky padaly i směrem k policii: proč toleruje, že kamiony stojí v levém jízdním pruhu?

Policie: Jednoduché vysvětlení

Záznam zachycuje jízdu sanitky na 24. kilometru D1 ve směru na Prahu, kde jsou kvůli chystané rekonstrukci dálničního mostu Šmejkalka dva zúžené jízdní pruhy. V úseku mezi 21. a 16. kilometrem pak silničáři opravují vozovku, před úsekem se proto tvoří kolony.

„V souvislosti s těmito omezeními není v těchto úsecích omezena jízda nákladních vozidel nad 3,5 t v levém jízdním pruhu. Od 20,5. km je pak v zúžených jízdních pruzích zakázána jízda všech vozidel, jejichž šířka přesahuje 2,2 m,“ uvedla pro Seznam Zprávy policejní mluvčí Hana Rubášová.

„V úseku zachyceném na záznamu není žádný zákonný důvod, který by umožňoval postihovat jízdu nákladních vozidel nad 3,5 t v levém jízdním pruhu,“ dodala.

Jednoduché vysvětlení má podle Rubášové i pomalá reakce řidičů na houkající sanitku. „Záznam z kamery vozidla RZS začíná na cca 24. km dálnice D1 ve směru na Prahu, kdy v tomto úseku dálnice není dostatečně široká krajnice, což ztěžuje rychlé vytvoření dostatečně široké záchranářské uličky, což je na záznamu i patrné,“ řekla.

Dodala, že policie se zaměřila na řidiče kamionů, kteří jeli v levém jízdním pruhu i v následujícím úseku, který už ale na záznamu není.

„Protiprávní jednání řidičů nákladních vozidel v úseku, kde je omezena jízda vozidel, jejichž šířka přesahuje 2,2 m, byla v tuto dobu řešena dalšími hlídkami PČR,“ uzavřela s tím, že za nerespektování zákazové značky lze na místě uložit pokuta až 2000 korun, ve správním řízení pak od 1500 do 2500 korun.

Reklama

Doporučované