Hlavní obsah

Hladiny řek stoupají, velká voda dorazila do Prahy

Odpolední situace na Labi v Hradci Králové u elektrárny Hučák.Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Hladiny řek v Česku na řadě míst v pondělí dál stoupaly, největší nebezpečí hrozilo na Českomoravské vysočině. Naopak na západě Čech nebezpečí postupně kleslo.

Článek

Článek průběžně aktualizujeme.

Počet míst, kde toky dosáhly některého ze stupňů povodňové aktivity, stoupl v pondělí dopoledne na více než 170. Nejvyšší, třetí stupeň byl po 16. hodině na 22 místech. Vyplývá to z údajů na povodňovém webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Třetí stupeň povodňové aktivity, při kterém už jsou ohroženy životy a majetek v záplavovém území, platil po 16:00 na Labi ve stanicích Vestřev na Trutnovsku, Les Království, Stanovice a Brod, na Orlici v Týništi nad Orlicí a na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí, na Novohradce v Úhřeticích, na říčce Žejbro v Rosicích, na Chrudimce v Nemošicích.

Vlna velké vody se postupně valila Sázavou, kde už odpoledne platily nejvyšší stupně na pěti místech, konkrétně v Chlístově, ve Světlé nad Sázavou, v Sázavě a odpoledne se připojily i stanice Kácov a Zruč nad Sázavou.

Třetí stupeň platil také na Svratce v Dalečíně, na Želivce v Želivě, na Jihlavě ve stanicích Bransouze a Ptáčov, na Moravské Dyji v Janově, říčce Balinka v obci Baliny, na Doubravě v Pařížově, Oslavě v Dolních Borech a Panenském potoku v Pertolticích pod Ralskem.

Celé dopoledne platil třetí stupeň také na Ohři v Karlových Varech Drahovicích, kde pak voda mírně opadla pod kritickou hranici. Podle předpovědi se nad ni měla opět dostat, ale k tomu do 16. hodiny nedošlo a podle upravené předpovědi už by k tomu dojít ani nemělo.

Orlice v Hradci KrálovéVideo: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Až do odvolání platí téměř pro celé Česko varování ČHMÚ před vzestupem hladin řek a potoků. Výjimkou je pouze jižní část Jihočeského kraje, nízký stupeň nebezpečí platí v jihovýchodní části Moravy a ve větší části Moravskoslezského kraje.

„Vzestupy, nebo kolísaní hladin očekáváme zejména u toků odvodňujících severovýchodní horské oblasti a Českomoravskou vrchovinu,“ uvedli dopoledne meteorologové. Na několika místech je extrémní stupeň nebezpečí.

V pondělí v deset hodin dopoledne pražští hasiči na sociální síti X uvedli, že se zavírají vrata Čertovky. „V souvislosti se zvýšenou hladinou řek naši potápěči asistují u zavírání vrat Čertovky. Potápěči pod vodou vyčistili kolejnici a budou monitorovat zavření vrat,“ sdělili požárníci s tím, že monitorují rovněž zvýšenou hladinu Botiče v jeho ústí do Vltavy a v Křeslicích a Petrovicích.

Přestože museli karlovarští hasiči na Štědrý den ráno evakuovat pět lidí ze zahrádkářské kolonie v části Doubí, v noci na První svátek vánoční byly toky klidné. „Hladiny klesají. Noc byla oproti předchozím velice klidná. Co se bude dít dál, ale nedokážeme odhadovat,“ řekl redakci mluví krajských hasičů Martin Kasal.

Povodňový web uvádí, že situace na západě Čech by se měla skutečně postupně uklidňovat. Dopoledne pak klesla hladina Nežárky v Rodvínově do druhého stupně, stejně velká voda opadala na Želivce v Poříčí, Novohradce na stanici Luže a Cidlina v Jičíně.

Hasiči v Mrákotíně na Jihlavsku museli kvůli narušené hrázi rybníka Řibřid evakuovat 49 obyvatel z 20 nedalekých domů. Voda totiž narušila hráz. Kolem 11:00 se podařilo únik vody zastavit a odpoledne hasiči hráz zpevnili zhruba 300 tunami kamenů a lidé se mohli vrátit.

Hasiči z Vysočiny už v pondělí ráno na sociální síti X informovali o „divokém“ Štědrém dnu. „Máme za sebou velmi náročný Štědrý den, zasahovali jsme u 300 událostí. Nejvíce nás zaměstnalo odstraňování stromů z komunikací a čerpání vody ze zatopených sklepů,“ sdělili hasiči.

Kromě toho museli požárníci v Dobroníně na Jihlavsku v noci na pondělí chránit místní domy pomocí pytlů s pískem. Rozlila se totiž voda z tamního Zlatého potoka. Hladina tam vystoupala na nejvyšší povodňový stupeň.

„Voda z koryta potoka se začala vylévat do okolí. Před vodou začala místní jednotka sboru dobrovolných hasičů chránit nemovitosti v okolí pytli s pískem,“ přiblížila mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Klid neměli ani hasiči z jižních Čech. „Stále řešíme následky počasí! Od čtvrtka jezdíme nepřetržitě. Odklízeli jsme popadané stromy, čerpali vodu ze sklepů, monitorovali řeky v Českém Krumlově, Tučapech, Mirovicích a Stráži nad Nežárkou“ informují jihočeští požárníci na sociální síti X.

„Na žádosti starostů jsme připravovali protipovodňová opatření v Mirovicích, Bechyni – Zářečí, Plavku a Plané nad Lužnicí,“ doplnili hasiči.

Ve zmíněném kraji dosáhly v pondělí ráno druhého povodňového stupně, tedy pohotovosti, toky Lužnice v Bechyni, Černovický potok v Tučapech a Žirovnice v Žirovnici.

Hasiči z Královehradeckého kraje včera a dnes ráno zasahovali především v souvislosti s divokou vodou. „Zasahovali jsme asi ve 30 případech při čerpání vody, odstraňování naplavenin, čištění propustků apod. Dobrovolní hasiči provádí monitoring vodních toků v místech, která jsou riziková,“ uvedli krajští požárníci na sociální síti X.

Vodní laguna se utvořila i u mateřské školy v Hostinném. „Hasiči čerpají vodu, přemisťovali vybavení do vyššího patra a navezeme sem několik vysoušečů. Zasahovat jsme museli také v Kohoutově, kde začal přetékat rybník. Podařilo se vyčistit stavidla a kanál, voda již dále nepřibývala,“ sdělili královehradečtí hasiči v pondělí v sedm ráno na sociální síti.

+2

+6

V pásu od rakouských hranic přes Českomoravskou vysočinu až ke Krkonoším by podle povodňového webu měly hladiny ještě stoupat. Vodohospodáři čekají růst hladin i na Moravě či Bečvě.

V průběhu Štědrého dne se po celém území České republiky postupně zvedaly hladiny řek a potoků. Večer hlásilo nějaký stupeň povodňové aktivity více než 100 míst, převážně na území Čech.

V pondělí by mělo být podle předpovědi zataženo až oblačno, na horách a na severu a severovýchodě místy, jinde ojediněle déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi sedmi až 11 stupni Celsia, na jihu Moravy bude až 13 stupňů, v 1000 metrech na horách kolem pěti stupňů.

Rozvodněná Ohře, jak ji 24. 12. zachytil redaktor SZ Filip Harzer.Video: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Aktualizovali jsme o vyjádření mluvčích krajských hasičů a informace ze sociální sítě X. Také jsme doplnili informaci o narušené hrázi rybníka a evakuaci obyvatel domů v obci Mrákotín.

Reklama

Související témata:

Doporučované