Hlavní obsah

Šéfka Cermatu skončila. Ministr Gazdík ji odvolal

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Reklama

aktualizováno •

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) odvolal ředitelku Cermatu Michaelu Kleňhovou. Nebyl spokojený s tím, jakým způsobem řídí organizaci zajišťující přípravu přijímacích zkoušek a maturit.

Článek

V čele Cermatu končí její ředitelka Michaela Kleňhová. V úterý ji odvolal ministr školství Petr Gazdík (STAN).

„Cermat nenaplňuje očekávání, je liknavý. S takovou organizací nelze budovat školství pro 21. století,“ uvedl ministr.

Dočasně byl vedením příspěvkové organizace pověřen náměstek ministra školství Milan Štábl. Má ji vést do doby, než proběhne otevřené výběrové řízení.

Kleňhová v čele Cermatu skončila den poté, co vyšlo najevo, že Gazdík poslal do organizace auditory. Důvodem je podezření z placení předražených zakázek, napsal server iDnes.

Auditoři se podle něj mají zajímat hlavně o zakázku, jež zahrnuje servis pro čtyři tiskárny, které si Cermat pro maturity a přijímací zkoušky pořídil před čtyřmi roky.

Šéf resortu školství už v pondělí řekl, že fungování organizátora maturit považuje za problematické. „To, že je Cermat problémem, vím od prvního dne, kdy jsem ve funkci jako ministr,“ nechal se slyšet. Zda ale kvůli tomu Kleňhovou odvolá, nechtěl upřesnit.

K pracovním úvazkům ještě dohody

O několik hodin později už ale Gazdík ke změně ve vedení Cermatu sáhl, protože situace podle něj byla dále neúnosná.

„Samozřejmě jsem už včera věděl, že to k tomu (odvolání ředitelky Cermatu, pozn. red.) směřuje, ale na druhou stranu považuji za slušné, aby se o tom paní ředitelka dověděla ode mě jako od ministra, a nikoliv z médií,“ vysvětlil.

Ministr školství se odvolává na audit ministerstva financí, který probíhal od listopadu loňského roku do února 2022. Kontroloři zjistili, že 64 z celkových 89 zaměstnanců Cermatu mělo k úvazku uzavřenou ještě pracovní dohodu. V mnoha případech přitom nebylo podle ministra zřejmé, jakou práci daný zaměstnanec vykonával navíc. Kontrolovaný vzorek 36 zaměstnanců takto dostal k platu ještě 5,1 milionu korun.

„Zjištění zakládá podezření na spáchání přestupku, na základě kterého může dojít k zahájení následného řízení ze strany Státního úřadu inspekce práce. Na kontrolu ministerstva financí navazuje kontrola ministerstva školství, která se zaměří na hospodaření s majetkem,“ dodal Gazdík.

Odcházející ředitelka Cermatu Kleňhová ve svém vyjádření poděkovala zaměstnanců za pracovní nasazení a ředitelům a pedagogům ve školách za výbornou spolupráci. Jako obrovský úspěch označila, že se organizace pod jejím vedením vyrovnala s úkoly spojenými s pandemií a se změnami v modelu maturitní zkoušky.

„I s ohledem na práci odvedenou v předchozím období mě mrzí, že některé publikované informace týkající se činnosti Centra a zejména veřejných zakázek jsou vytržené z kontextu, a ne vždy se zakládají na pravdě,“ dodala odvolaná ředitelka.

Michaela Kleňhová byla v čele Cermatu od června 2018. Předchozího ředitele Jiřího Zíku vystřídala poté, co ho tehdejší ministr školství za ANO Robert Plaga odvolal kvůli chybám v maturitních a přijímacích testech.

Aktualizace: Dodali jsme výroky ministra, vyjádření odvolané ředitelky a podrobnosti k auditu ministerstva financí.

Reklama

Doporučované