Hlavní obsah

Školní obědy od února mnohde zdraží, až o pětinu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Od 1. února některé školní jídelny znovu zdraží obědy. Umožňuje to nová vyhláška kvůli rapidnímu zvýšení cen všech potravin. Organizace Women for Women ale odhaduje, že tak bez oběda zůstane až 40 tisíc dětí.

Článek

Ceny potravin meziročně vzrostly o 26 procent a řada školních jídelen se tak už nevejde do limitů pro přípravu hlavního jídla. Nová vyhláška jim ale umožňuje ceny hlavního jídla od 1. února navýšit. Maximální částka se zvyšuje o pětinu.

To ale také znamená, že větší počet dětí zůstane bez oběda, protože některé rodiny si už další zdražení prostě nemohou dovolit.

Rodičům v obtížné finanční situaci pomáhá s náklady na školní obědy nezisková organizace Women for Women (W4W). Ta odhaduje, že bez často jediného teplého jídla za den může do konce školního roku zůstat až 40 tisíc dětí.

„Za prvních pět měsíců tohoto školního roku je v našem projektu Obědy pro děti přihlášeno o 1000 dětí více, než tomu bylo v předešlém školním roce. Aktuálně tak atakujeme hranici 14 tisíc dětí,“ říká Seznam Zprávám spoluzakladatelka a ředitelka W4W Ivana Tykač.

Jen za loňský rok vzrostl neziskové organizaci počet žádostí o pomoc s platbou za obědy o 30 procent. Letos Women for Women očekává další nárůst. Pomáhat ale mohou i obce, a to klidně ty nejmenší.

Pomoci mohou zřizovatelé

Dvoutisícové Syrovice na Brněnsku se tak rozhodly, že děti i přes zdražování bez obědů nenechají. Cenu hlavního jídla proto od letošního roku ve své škole zastropovaly na 20 korunách. Zbytek částky obec rodinám proplatí ze svého rozpočtu.

„Neustálé zdražování školních obědů představuje velký problém, který v důsledku dopadá na naše děti. Výzkumy však ukazují, že obědy ve školní jídelně mají pozitivní vliv nejen na začleňování žáků do školního kolektivu, ale i na jejich prospěch,“ říká starosta Zdeněk Joukl. Obec toto opatření vyjde asi na milion korun ročně.

I další zřizovatelé škol rodinám s výdaji na školní obědy pomáhají. Praha 6 přispívá na obědy od loňského listopadu. Obědy nebo kroužky podporuje i Jihočeský kraj. Podobně nastavenou pomoc má pak například ještě Znojmo.

Právě zřizovatelé škol mají podle neziskové organizace Women for Women nyní možnost se zdražováním školních obědů tímto směrem pomoci.

„V červnu loňského roku se ČR přihlásila k evropskému dokumentu Záruka pro děti, který obsahuje výzvu pro všechny členské státy, aby bylo dětem zajištěno alespoň jedno zdravé jídlo každý školní den. V příkladu řešení problematiky na úrovni obcí, jenž je v souladu s tímto dokumentem, spatřujeme cestu, jak nezdražovat obědy až do maxima umožněného novelou vyhlášky,“ dodává Ivana Tykač.

Vyjma projektu Obědy pro děti existuje ještě podpora od Ministerstva práce a sociálních věcí. Díky státnímu programu Obědy do škol mělo hlavní jídlo zdarma v loňském školním roce přes 14 tisíc dětí.

Zdražuje se, ale jen někde

Pro děti na prvním stupni mohou školní jídelny od 1. února stanovit novou maximální cenu 47 korun, což je o 8 korun více než doposud. Druhostupňoví žáci pak platí až 50, místo dosavadních 41 korun.

Například v jižních Čechách plánuje zdražit jen menšina škol.

„Zatím navyšovat ceny nebudou, žádné drastické zdražování neočekáváme. Zdražovat se chystá asi deset procent škol zřizovaných krajem, především v Třeboni, Táboře, Strakonicích a v Dačicích. Pokud budou zdražovat, tak o deset až dvacet procent. Důvodem zdražování je spíše možnost poskytovat kvalitnější stravu, rodiče i strávníci jsou ochotni si připlatit,“ uvedla Hana Brožková z kanceláře hejtmana Jihočeského kraje.

Věková kategorieLimity do 31. 1. 2023 (Kč)Limity od 1. 2. 2023 (Kč)
do 6 let17 až 3017 až 36
7 až 10 let20 až 3920 až 47
11 až 14 let23 až 4123 až 50
15 a více let24 až 4524 až 54
Zdroj: MŠMT

Většina školních jídelen zdražovala už v loňském roce, v tom letošním tak například vyčkávají, jestli s nastavenými cenami vyjdou. V poděbradské Základní škole Václava Havla platí rodiče za oběd pro děti do deseti let 29 korun, za děti do 14 let 31 korun a pro nejstarší 34 korun. Od února tu zdražovat nebudou.

„Zatím ne, ale postupně nás to pomalu tlačí, předpokládám, že pak od 1. září to bude nutné,“ řekl ředitel školy Vlastimil Špinka.

Ačkoliv je zdražování nevyhnutelné, dopadne na děti, jejichž rodiče si nemohou úhradu školních obědů dovolit. Proto se proti nové vyhlášce už v připomínkovém řízení ohradila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Podle ní je sice zvýšení limitů pochopitelné, ale zároveň by měl fungovat systém, který automaticky zajistí dítěti z rodiny ve finanční tísni bezúplatné stravování.

Žádná taková plošná podpora vyjma už zmíněných projektů ale zatím neexistuje.

Reklama

Doporučované