Hlavní obsah

Školství chystá novinku, takzvané mikrocertifikáty

Foto: Shutterstock.com

Mikrocertifikáty nebudou nahrazovat studijní programy vysokých škol, mohou ale rozšířit dovednosti absolventů. Ilustrační fotografie

Reklama

Lidé si budou moci rozšířit své vzdělání pomocí kratších, například jednosemestrálních kurzů, na jejichž konci získají takzvaný mikrocertifikát. Tyto kurzy se budou zaměřovat na dovednosti potřebné pro práci.

Článek

Mikrocertifikáty nebudou nahrazovat studijní programy vysokých škol, mohou ale rozšířit dovednosti absolventů. Například na Univerzitě Karlově budou určené pro studenty i pro veřejnost, pro účast budou muset uchazeči splnit vstupní podmínky. Koncept dnes představili zástupci Univerzity Karlovy a ministerstev školství, pro místní rozvoj a práce a sociálních věcí.

„Potřeba moderního celoživotního vzdělávání a dlouhodobě konkurenceschopní absolventi a absolventky jsou pro českou ekonomiku zásadní. Aplikaci kurzů osvědčených mikrocertifikáty se na Univerzitě Karlově usilovně věnujeme,“ řekla rektorka univerzity Milena Králíčková. Na Univerzitě Karlově je nyní několik pilotních kurzů, které jsou akreditované jako mirkocertifikáty.

Do zavádění nového druhu certifikátů v programech celoživotního vzdělávání se nyní začíná zapojovat všech 26 veřejných vysokých škol v Česku. Přidat by se podle Králíčkové mohly i soukromé vysoké školy.

Vzdělání s tímto osvědčením by v budoucnu mělo být podle zástupců UK mnohem snadněji uznatelné v celé Evropě. Plánuje se, že všichni absolventi tohoto typu vzdělání budou dokládat získané znalosti pomocí platformy Europass formou elektronického dokladu. Vzdělání se bude zaměřovat především na cizojazyčné nebo vícejazyčné kurzy, nebo na kurzy spojující znalosti z více oborů. Studujícím pomohou v orientaci v nových trendech energetiky, kybernetické bezpečnosti nebo využívání umělé inteligence.

Například na Filozofické fakultě UK se podle prorektorky pro studijní záležitosti Markéty Martínkové uvažuje, že by se tyto kurzy využívaly pro výuku méně užívaných jazyků. Nejedná se o náhradu nebo obcházení akreditovaných studijních programů. I kurzy zakončené mikrocertifikáty musí být akreditované, proces je jen rychlejší.

Reklama

Doporučované