Hlavní obsah
Online

Stávka online: Odboráři chtějí jednání s vládou. „Toto je začátek,“ varovali

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Odborový předák Josef Středula.

Reklama

aktualizováno •

V Česku proběhla celodenní výstražná stávka. Zapojila se do ní velká část odborů, většina škol i řada firem včetně automobilky Škoda Auto. Události jsme sledovali v online reportáži.

Článek

Co se událo:

  • Reportéři Seznam Zpráv sledovali dění kolem stávky hned na několika místech: Josef Mačí zamířil mezi protestující učitele, Michaela Rambousková sledovala odboráře v centru Prahy, Vojtěch Gavriněv se vydal do metropole autobusem s odboráři z jihlavské továrny výrobce autodílů Bosch Powertrain a například Jaroslav Gavenda hovořil se stávkujícími odboráři v mladoboleslavské Škodovce.
  • Do Prahy se sjeli odboráři na protest proti vládnímu konsolidačnímu balíčku. Z náměstí Jana Palacha se o půl jedné přesunuli na Malostranské náměstí, kde následně proběhla demonstrace s názvem Za lepší budoucnost ČR.
  • Do stávky se podle svazu KOVO zapojily hodinovým zastavením výroby stovky firem z průmyslu, mohlo to být až milion zaměstnanců. Například Škodovka přerušila výrobu ve všech závodech na dvě hodiny.
  • Zároveň proběhla celodenní výstražná stávka základních, středních i mateřských škol. Školské odbory protestem usilují o více peněz pro školství na příští rok. Zapojilo se podle odborů 7213 škol, tedy tři čtvrtiny.

Články k tématu:

  • „O budoucnosti země se rozhoduje tady ve škole“

    „Občas se ozývají různé nesmysly, že učitelé chtějí být doma a mít delší prázdniny, ale my se dnes vzdáváme nároku na plat, abychom podpořili kvalitu vzdělávání a ostatní pedagogické i nepedagogické pracovníky,“ zaznělo v pondělí dopoledne nedaleko Základní školy Černošice.

    Rodičům tu stávkující vysvětlovali důvody svého protestu. Na místě byl Josef Mačí.

    Vážení čtenáři, online reportáž končí. Další vývoj budeme sledovat v běžném zpravodajství.

  • Jurečka nevidí prostor pro revizi konsolidačního balíčku

    Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) nevidí prostor pro celkovou revizi vládního ozdravného balíčku, jak požadují odboráři. Nemyslí si, že by se do jednání tripartity našel ještě termín pro jednání lídrů koalice s odborovými předáky.

    „Paušálně říct, že bychom balíček revidovali, tak to určitě nelze,“ řekl ČTK a České televizi. Do budoucna nevyloučil případné úpravy v nastavení parametrů podle připomínek a poznatků z praxe.

  • Šéf odborů ve Škodovce: Nedělali jsme to na odpuštění páry

    Protestu v Mladé Boleslavi se podle šéfa odborů Škody Auto Jaroslava Povšíka zúčastnilo 10 až 11 tisíc lidí. K výrobě se zaměstnanci vrátili v 15:00, tedy po dvou hodinách, kdy stroje stály. Nepracovalo se ani v závodech v Kvasinách na Rychnovsku a ve Vrchlabí.

    Dnešní akci odbory vyhodnotí a znovu pošlou premiérovi dopis. Podobné protesty se podle něj mohou opakovat. „Jsme to neudělali jen na odpuštění páry, a plánujeme na jaře, pokud by se situace zhoršovala, tak plánujeme zdvojnásobit akci, na celý den,“ řekl Povšík. S dnešní stávkou je spokojený.

  • Prezident Pavel: Stávka je legitimní, ale řešení lze najít u jednacího stolu

    Stávka je legitimní a oprávněný způsob vyjádření postoje v demokratické společnosti, řešení ale lze najít jen u jednacího stolu a na k tomu příslušných fórech.

    Na dotaz ČTK ohledně postoje prezidenta Petra Pavla k dnešnímu protestu odborů vůči krokům vlády to uvedla Mária Pfeiferová z odboru komunikace Hradu. „Prezident bude sledovat vývoj stávky a následně reakce vlády a odborů,“ uvedla.

  • Jurečka přišel mezi demonstranty. „S tímhle na mě nechoďte,“ slyšel

    Lidovecký ministr práce a vicepremiér Marian Jurečka nakonec přišel mezi protestující na Malostranské náměstí a diskutoval s nimi o důchodové reformě, kterou nedávno představil. Příliš je nepřesvědčil.

  • Odboráři jsou s protesty spokojení

    Odboráři jsou s pondělními protesty proti vládě spokojeni. „Je otázkou, co si z toho vezme naše vláda,“ nechal se slyšet předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.

    Zopakoval, že důležitá je pro ně úprava konsolidačního balíčku, ceny energií i penzijní reforma.

    Počty zúčastněných odboráři hodnotit nechtěli s tím, že pokud nejsou data od policie a mobilních operátorů, nedává to moc smysl.

  • Jurečka: Prostor pro dialog pořád existuje

    Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že protest odborů respektuje, jeho formu ale nepovažuje v tuto chvíli za nejšťastnější. Prostor pro dialog podle něj pořád existuje.

    Odborářům navrhl schůzku po dnešní demonstraci v Praze, ti to ale odmítli. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula řekl ČTK, že by se jednání uskutečnilo jen v případě, pokud by s předáky chtěla jednat takzvaná K5, tedy lídři pětice vládních stran.

  • Ďurčo: Chceme ceny energií jako v okolních zemích

    Na pódiu na Malostranském náměstí se střídá jeden odborář za druhým, začíná drobně mrholit, davu to však na hlasitosti neubírá.

    Šéf odborového svazu KOVO Roman Ďurčo vyzval lidoveckého vicepremiéra Mariana Jurečku, aby přišel na pódium, pokud je mezi demonstranty. Vyzval ho také, aby přijel do Moravskoslezského kraje a vyzkoušel si práci jako odborář. Reagoval tím na zvyšování věku pro odchod do důchodu.

    Řekl také, že odboráři chtějí ceny energií jako v okolních zemích a chtějí opravu daňového balíčku.

    Odborový předák Bohumír Dufek pak prohlásil, že současná vláda neví, co je sociální dialog, a uvedla do chudoby 1,5 milionu rodin. „Dost bylo likvidace průmyslu, dost bylo drahých energií. Chceme vyrovnaný státní rozpočet a žádné dluhy. Pokud nebudou jednání, budou plné ulice, blokády, demonstrace a stávky. Toto je začátek,“ varoval.

  • Středula: Jsme připraveni v protestních akcích pokračovat

    Odboráři jsou připraveni k pokračování protestních akcí, pokud s nimi vláda nebude jednat. V úvodu demonstrace proti krokům vlády to řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. V krátkém projevu na pražském Malostranském náměstí také kritizoval přístup vlády k sociálnímu dialogu.

    „Sociální dialog není to, že se sejdete ve stejné místnosti, ale to, že hledáte společně cestu a kompromisy, které by pomohly všem,“ uvedl. Zdůraznil, že odboráři tentokrát zastupují i zaměstnance, vlastníky a manažery, což se ještě nestalo.

  • Zeman stávkujícím vzkázal, že s nimi sympatizuje

    Ke stávce se vyjádřil i bývalý prezident Miloš Zeman.

    „Plně sympatizuji se stávkujícími a podporuji jejich protestní akci. Připomínám, že stávka v listopadu 1989 významně přispěla ke změně politických poměrů,“ vzkázal prostřednictvím instagramu.

  • „Chceme nakupovat v Česku“

    Nedávný premiérův nákup v Německu, při němž porovnával ceny s tuzemskými supermarkety, zmiňují i transparenty, s nimiž vyšli do ulic odboráři v Mladé Boleslavi. „Chceme nakupovat v Česku, ne v cizině!“ zní jeden ze vzkazů mířících do Strakovy akademie.

  • Část lidí vyrazila na demonstraci ve stranických barvách

    Ačkoliv odborový předák Josef Středula požádal představitele politických stran, aby stávku podpořili, ale nebrali s sebou stranické symboly, mnoho z nich se tím neřídilo.

    Mezi protestujícími se tak objevily skupiny lidí s transparenty hnutí Přísaha, zástupci SOCDEM s vlajkami či komunisté s šátky KSČM na pažích.

    Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

    Přívrženec KSČM na odborářské demonstraci.

  • Ve Škodě Auto začala stávka

    Zaměstnanci Škody Auto vstoupili přesně ve 13:00 do stávky. Výroba se v podniku, který zaměstnává přes 30 tisíc lidí, zastavila na dvě hodiny.

    Odbory uvádějí, že nejde o protest proti vedení firmy, ale že poukazují na dopady vládního konsolidačního balíčku.

  • Odboráři se přesunuli na druhý břeh Vltavy

    Průvod na Malostranské náměstí přišel před 13. hodinou. Náměstí zaplnilo několik stovek odborářů, kteří skandovali: „Demisi.“

  • Stávkující učitele podpořili i studenti

    Několik set pražských středoškoláků podporujících stávku v regionálním školství vyrazilo před polednem s transparenty na protestní pochod centrem Prahy k Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. Akci uspořádala iniciativa Studenti pro školství.

    Účastníci pochodu chtějí podpořit učitele a jejich protest proti změnám, které ministerstvo navrhuje ve financování škol. Ministerstvu studenti předají dopisy. Vládě v jednom z hesel vzkázali, aby „plnila své úkoly a investovala do školy“.

    Někteří studenti si přinesli transparenty s hesly jako „Bez nich to nepůjde“, které mají upozorňovat na situaci nepedagogických profesí, jako jsou uklízečky nebo asistenti pedagogů. Objevilo se také například heslo „Ubíráte privilegium kvalitního vzdělání“ či „Ministerstvo škrtá, mladí trpí“.

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Dokonce i já se chci učit, hlásal jeden z transparentů na protestu středoškoláků.

  • Odborářka z nemocnice: Problém je v tabulkových platech

    K protestům se připojili i zaměstnanci Psychiatrické nemocnice Dobřany. Pracuje zde přes 1200 lidí a jde o příspěvkovou organizaci spadající přímo pod Ministerstvem zdravotnictví. S 32 odděleními se o areálu mluví jako o městě ve městě.

    Podle předsedkyně odborů Soni Vytiskové je problém v nízkých tabulkových platech, kdy zkušený kuchař dosáhne na zhruba 20 tisíc korun hrubého, i v tom, že konsolidační balíček sníží od příštího roku benefity, které byly pro řadu pracovníku u takto nízkých mezd určující.

    Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

    Soňa Vytisková.

  • Středula: Jurečkovi bych nedoporučoval, ať jde mezi demonstranty

    K Rudolfinu už dorazil odborový předák Josef Středula. Novinářům řekl, že očekává velkou účast. „Lidem enormním způsobem poklesla životní úroveň,“ přiblížil důvody protestu.

    Na dotaz Seznam Zpráv, co říká na to, že ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že vyrazí mezi demonstranty, reagoval slovy: „Já bych mu to nedoporučoval.“

    Průvod podle něj na Malostranské náměstí vyrazí o půl jedné, od 13:00 pak začne demonstrace, která by podle něj měla trvat půldruhé hodiny. Jako idealista by si prý přál, aby s ním posléze představitelé vlády jednali.

    Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

    Josef Středula u Rudolfina.

    U Rudolfina se objevil transparent Přísahy, a to navzdory tomu, že Středula podle svých slov politické strany požádal, aby akci nevyužívaly k vlastní propagaci.

  • Stroje ve Škodě Auto se zastaví na dvě hodiny

    V Mladé Boleslavi se chystají k protestu zaměstnanci Škody Auto. Akce je i pro veřejnost. Na třídě Václava Klementa je už pódium a rozdávají se předměty k protestu. Od 12:00 do 13:00 plánují happening, úderem 13. hodiny pak oficiálně v závodu začne stávka a potrvá dvě hodiny.

    Místopředseda Odborů KOVO MB Josef Zmrhal Seznam Zprávám řekl, že očekávají účast kolem 8000 lidí. Upozornil, že nejde o protest proti firmě, ale proti krokům vlády Petra Fialy (ODS).

Reklama

Hlavní zprávy