Hlavní obsah

Na cestě s odboráři: Nákup v Německu zajistil Fialovi nelichotivou přezdívku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vzkaz jihlavských odborářů premiérovi.

Reklama

Do Prahy míří na demonstraci proti vládě odboráři z celého Česka. Reportér Seznam Zpráv s nimi cestoval z Jihlavy. „Tenhle pan Nutella, ten musí pryč,“ slyšel od nich.

Článek

Před jihlavskou továrnou firmy Bosch Powertarin se v pondělí ráno sešla asi stovka lidí. Podupávají v rozmoklém sněhu, odboroví předáci rozdávají píšťalky, vodu a řízky v housce. Potom nakládají vlajky odborové organizace.

„Vezměte si vlajky, je potřeba se trochu nabudit, připravit se na Prahu,“ burcuje předák Ladislav Melichar ostatní pomocí megafonu. A pokračuje kritikou vlády a jejího vyjednávání s odbory: „Vláda se s námi nebaví. Dopředu říká, že neustoupí. To není žádné jednání, to je informování.“

KOVO je největší odborový svaz v republice a z jihlavské fabriky vypravil dva plné autobusy stávkujících dělníků.

„Není to protest proti firmě, ale proti vládě a podmínkám, které nám do budoucna vytváří, to je neštěstí,“ říká pro Seznam Zprávy strojník Otakar. Stejně jako všichni ostatní tvrdí, že ekonomická situace je špatná. A že za to může vláda.

„Berou nám naše úspory inflací. Nic nedělají, jenom rozhazují peníze na věci, jako je Ukrajina a stíhačky F-35 za stovky miliard. A pak říkají, že nemají peníze,“ dodává.

Prohlédněte si protest v galerii:

+9

„Naše životní úroveň klesá“

V autobuse se probírá teplé oblečení a co si kdo vzal k občerstvení. Téma se rychle stočí k drahotě, cenám potravin.

„Tenhle pan Nutella, ten musí jít pryč,“ pronáší seřizovač Martin s narážkou na událost z počátku měsíce, kdy premiér Petr Fiala (ODS) vyrazil na nákup do německého supermarketu a srovnával ceny s Českem.

Také další montážní dělníci – Václav a Mojmír – se shodují, že by vláda měla odstoupit. „Já tam jedu sám za sebe. Nelíbí se mi, co se tady v té republice děje. Hlavně mi vadí to zdražování energií a všeho zboží. A taky migrace mi vadí,“ přibližuje své pohnutky Václav.

„Naše životní úroveň klesá tak, že se dostává do roku 2017 nebo 2018, což je hodné zamyšlení. Kupní síla lidí klesá, začíná být čím dál víc na hraně, dá se říct, chudoby. Za tohle chceme bojovat, aby lidi měli pořád stejné podmínky, že si vydělají peníze a něco si za to nakoupí,“ přidává se Mojmír.

Většina zaměstnanců jihlavské továrny současnou vládní koalici ve volbách nevolila. Většinou hlasovali pro ANO, nebo třeba KSČM či SPD. Najdou se ale i výjimky. „Já jsem to hodila Pirátům,“ říká trochu omluvně Kateřina.

Dnes už by je prý nevolila. A vysvětluje, proč se rozhodla proti vládě protestovat: „Třeba ti učitelé tam nejdou protestovat sami za sebe, ale za ostatní. Kuchařky, uklízečky, školníci, ti jsou také důležití. Ale jejich platy jsou směšné. Spousta lidí z těchto míst odchází. A když jsou dva roky ta místa neobsazená, tak je vláda automaticky ruší,“ dodává Kateřina.

Reklama

Související témata:

Doporučované