Hlavní obsah
Online

Česko si připomíná operaci Anthropoid. Promluvila Čaputová i Zeman

Připomenutí vyvrcholí večer v Národním muzeu. Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha sledujeme v online reportáži.

Článek

Výročí Anthropoidu

Kulaté výročí atentátu na nacistického pohlavára s sebou přináší řadu připomínkových akcí. V Libni se odehrála rekonstrukce dramatických událostí.

Do metropole Česka zavítala řada význačných hostů, mezi nimi i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová či britská ministryně zahraničí Liz Trussová. Večer se pak uskuteční slavnostní akce v Národním muzeu.

  • Zeman vzpomněl oběti. „Stálo to za to.“

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zařadila úspěšný útok na Heydricha mezi nejvýznamnější diverzní akce druhé světové války. Díky Jozefu Gabčíkovi nese i silnou slovenskou stopu, řekla.

    Prezident Miloš Zeman se v projevu zamýšlel nad obětmi. „Začnu otázkou, kterou si položila odbojová skupina Jindra, která v depeši do Londýna položila onu bolestivou otázku, zda atentát na Heydricha je hoden množství obětí našich občanů. A tatáž skupina vyzvala, aby se atentát soustředil na Emanuela Moravce. Bez nároku na vševědoucnost bych se chtěl pokusit odpovědět na tuto otázku. Stálo to za to,“ uvedl.

    Podle Zemana útok na Heydricha za následné oběti stál. Českému národu v Heydrichových plánech hrozilo vyhubení nebo odsun, řekl. Pokud by výsadkáři zaútočili na Moravce, znamenalo by to pouze nahrazení jednoho kolaboranta druhým, protože byl snadno nahraditelný. Heydrich podle něj naopak nahraditelný nebyl.

    Celý projev Miloše Zemana je k dispozici na webových stránkách Hradu.

  • Promluví Čaputová i Zeman

    Výstup z jednání na Pražském hradě hlavy státu neplánují. Společně se zúčastní slavnostního večera v Národním muzeu, během něhož bude otevřena výstava věnovaná operaci Anthropoid. Oba v muzeu přednesou projev, vystoupit by měli také ministryně obrany Jana Černochová a ministr kultury Martin Baxa (oba ODS).

  • Slovenská prezidentka na Pražském hradě

    „Prezident republiky Miloš Zeman s paní Ivanou Zemanovou na Pražském hradě srdečně přivítali prezidentku Slovenské republiky Zuzanu Čaputovou a pana Juraje Rizmana,“ informoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

    Foto: https://mobile.twitter.com/PREZIDENTmluvci, Seznam Zprávy

    Zuzana Čaputová se setkala na Pražském hradě s Milošem Zemanem.

  • Nejen Gabčík s Kubišem

  • Čaputová na Ohradě

  • Vzpomínka u krypty

  • Slovenská stopa

    Další část vzpomínkových akcí se koná v žižkovském parku Ohrada, kde je i výstava o atentátu. Kromě slovenské prezidentky tam promluvili i vicepremiér Vít Rakušan (STAN) či předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

    Zuzana Čaputová ve svém projevu připomněla slovenskou stopu v likvidaci nacistického pohlavára – Jozefa Gabčíka.

  • Fanoušci historie

    Matyáš a Erwin. Kamarádi a fanoušci historie, se fotili u věnců hned, jak je slovenská prezidentka a zástupce českého prezidenta položili. „Přijel jsem kvůli tomu až ze Slezska, vlak měl zpoždění, tak jsem nestihl rekonstrukci,“ říká Erwin.

    Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

    Matyáš a Ervin.

  • Věnce u krypty

    Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

    Uctění parašutistů.

  • Čaputová u krypty

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uctila památku československých výsadkářů v Resslově ulici. Doprovázeli ji šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák či ministryně obrany Jana Černochová.

    Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

    U krypty.

  • Resslova ulice

    U krypty v Resslově ulici jsou připraveny věnce a i přes nepříznivé počasí tam čeká hlouček novinářů. Uctít památku výsadkářů by tam měla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

    Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

    Čekání na Čaputovou.

  • Momentky ze zatáčky

  • Jindřiška Nováková

    Vzpomínka na statečnou dívku, která pomohla výsadkářům a později zemřela v koncentračním táboře Mauthausen.

  • Premiér Fiala

  • Nadšenec Daniel

    Dobový nadšenec Daniel nevynechá žádnou akci. Na jedné se seznámil i se svojí paní. Spolu jezdí například každý rok do Nehvizd na rekonstrukci seskoku. „Užil jsem si to mizerně. Bylo tady hodně lidí, přišel jsem pozdě,“ posteskl si po akci. Před pěti lety podle něj byla rekonstrukce i s tramvajemi autentičtější, ta dnešní zase byla přímo v zatáčce, což má pro něj genius loci.

    Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

    „Nevynecháme žádnou akci,“ tvrdí Daniel.

  • Spanilá jízda

    Projevy u památníku operace Anthropoid skončily, nyní bude následovat spanilá jízda historických vozidel.

    Odpoledne si hrdinství výsadkářů politici připomenou v Resslově ulici a také v parku Ohrada na Žižkově.

Reklama

Hlavní zprávy