Hlavní obsah

Směnárny už kupují hřivny, běženci ale dostávají sotva půlku oficiálního kurzu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Vozit si do Čech ukrajinskou měnu se uprchlíkům nevyplatí.

Reklama

aktualizováno •

Směnit v Praze ukrajinské hřivny na koruny je snazší než v minulých týdnech, stále se to ale ve většině případů nevyplatí. Lidé dostávají i polovinu méně peněz, než jaký je oficiální kurz.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Nejvíce trpí ti, kteří se rozhodnou, že si peníze smění hned na pražském hlavním nádraží. Podle čerstvých oficiálních kurzů Ukrajinské národní banky se 1 ukrajinská hřivna rovná 0,76 české koruny. Což znamená, že za 100 hřiven by měli lidé správně dostat 76 korun.

Zpravidla ale obdrží výrazně méně, často ani ne polovinu.

Seznam Zprávy prošly v úterý několik směnáren v nejbližším okolí hlavního nádraží a v centru Prahy, kam pravděpodobně zamíří nejvíc běženců.

Přímo na pražském hlavním nádraží jsou dvě pobočky jednoho řetězce směnáren. Ukrajinskou měnu začaly vykupovat až po nějaké době od začátku války, ale ani teď se jim do toho moc nechce.

„Nemáme moc dobrý kurz, neradi je vykupujeme. Dnes tu ještě ani nikdo nebyl,“ komentoval situaci jeden ze zaměstnanců.

Foto: Kateřina Němcová, Seznam Zprávy

Hlavní nádraží. Za sto hřiven tu lidé dostanou jen 35 korun.

Pokud se u nich někdo ale přesto zastaví, dostane za 100 hřiven pouhých 35 korun. Ukrajinskou měnu prodávají za 69 korun. „Každá směnárna si určuje kurzy podle sebe. Není to nijak dáno zákonem, to vychází z firemní politiky,“ odpověděla na dotaz Seznam Zpráv zástupkyně směnárny Martina Schlifková.

Dodala, že je-li dotaz Seznam Zpráv míněn tak, zda společnost využívá aktuální situace války na Ukrajině ve svůj prospěch, „může ujistit, že nikoliv“. Ukrajinská hřivna je podle ní považovaná za měnu exotickou. „Ani dnes, ani v minulosti žádná z tuzemských bank ukrajinskou hřivnu v hotovosti nevykupovala. Když exotickou valutu vykupujete, musíte mít zabezpečený i její prodej. Prodej valut je možný zákazníkům nebo jiné instituci – bance, směnárně,“ vysvětlila.

Hřivna je neprodejná

Vzhledem k tomu, že aktuálně je podle ní ukrajinská hřivna zákazníkům neprodejná, zůstává jediná možnost – prodat ji jiné směnárně. „Když jiná směnárna od nás tuto valutu vykupuje s kurzem 0,4, není možné nabízet kurz vyšší z důvodu jasné ztráty. Náš kurz se proto denně odvíjí od nákupního kurzu jiné směnárny, která je ochotna od nás tuto valutu koupit. Navíc kurz je i u jiných směnáren velice kolísavý, před 2 týdny se pohyboval kolem 0,1–0,2 a byly dny, kdy hřivnu nevykupoval vůbec nikdo. Nákup ukrajinské hřivny bez možnosti následného prodeje této valuty se proto v této situaci mění ve velmi rizikovou investici, na kterou musíte mít volné peníze v hotovosti, a může vám tak zůstat ležet v trezoru, anebo znáte spolehlivou cestu, jak ji prodat dále,“ podotkla.

V Opletalově ulici, ve směnárně skoro u Masarykova nádraží, je kurz lepší. Za 100 hřiven by člověk dostal 55 korun. „Dříve k nám docela chodili, ale teď už tolik lidí nepřijde,“ říká muž za přepážkou.

V ulici Politických vězňů jsou dvě směnárny, v jedné dostane člověk za 100 hřiven 40 korun, ve druhé 60 korun. V okolí Jindřišské ulice vykupují hřivny tři ze čtyř směnáren. Ve všech se kurz pohybuje od 50 do 61 korun za 100 ukrajinských hřiven.

„Poslední týden už hřivny nebereme,“ říká zaměstnanec jedné směnárny. Na kurzovním lístku přesto ukrajinskou měnu zařazenou mají, a to s kurzem 31 korun za 100 hřiven.

Ze šesti navštívených směnáren na Václavském náměstí vykupují hřivny pouze tři, a to s kurzy 55 korun, 58 korun a 60 korun za 100 hřiven. Poslední směnárna, kam Seznam Zprávy vyrazily, je na křižovatce ulic Spálená a Lazarská, kde za 100 hřiven dostanete 40 korun.

Foto: Kateřina Němcová, Seznam Zprávy

Směnárna v Opletalově ulici vyplácí za 100 hřiven 55 korun.

Podle ČTK si ještě minulé pondělí uprchlíci v podstatě nemohli vyměnit hotovost v hřivnách na české koruny. V bance to bylo skoro nemožné a ve směnárnách nevýhodné. Jedna z pražských směnáren dokonce vykupovala 100 hřiven za jednu korunu. Generální ředitel společnosti Comdata pro Českou republiku Jan Nedělník to vysvětil tím, že mají směnárny obavu z velkého kurzového rizika a celkové nestability ukrajinské měny z důvodu válečného konfliktu.

Na dotaz, zda ukrajinští uprchlíci řeší výměnu svých peněz na české koruny, odpovídá jeden z dobrovolníků na hlavním nádraží: „Záleží na tom, jak moc pospíchají. Pokud hodně, pošleme je sem, pokud ne, posíláme je do Opletalovy ulice. Tam, jak jsme slyšeli, to je docela dobré.“

Aktualizovali jsme o vyjádření zástupkyně jedné ze směnáren.

Reklama

Doporučované