Hlavní obsah

Smogová situace kvůli písku ze Sahary už platí skoro v celém Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: RegiClaire / X.com

Státy na jih od České republiky zápasí s prachem ještě znatelněji. Snímek pochází z okolí Curychu ve Švýcarsku.

Reklama

Vývoj smogové situace v důsledku prachu ze Sahary je podle meteorologů obtížně předvídatelný. Dnes již výstraha platí v celých Čechách a části Moravy a Slezska. A může trvat i přes celé velikonoční svátky.

Článek

Smogová situace již platí v celých Čechách a části Moravy a Slezska. Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ) ji vyhlásil kvůli písku ze Sahary, který se nad územím od včerejšího dne vyskytuje.

Podle ČHMÚ může být písek na území Česka až do pondělí. Smog může způsobovat problémy s dýcháním, zejména při fyzické aktivitě. Opatrnost se doporučuje především chronicky nemocným, dětem a starším lidem. Lidé by také měli maximálně využívat hromadnou dopravu namísto automobilové.

Problémy - jako ztížené dýchání, škrábání v krku či pálení očí - může prach způsobovat, i když není vidět na první pohled. Vizuálně saharský prach není příliš zřetelný, jen při pohledu do dáli se může na nebi objevovat žlutě zabarvený odstín. Připomíná například vzedmutí prachu nad polem při zemědělských pracích.

Písek ze Sahary je meteorologicky spíše výjimečným jevem, vývoj situace se navíc poměrně obtížně předpovídá. ČHMÚ tak doporučuje sledovat aktuální data na svých stránkách.

Reklama

Doporučované