Hlavní obsah

Sněhová bouře, noc, teplota až -20 stupňů. Náročné zásahy pro horskou službu

Foto: Horská služba ČR

Horská služba při zásahu.

Reklama

Horská služba v Jeseníkách má za sebou náročný víkend. Záchranáři totiž zasahovali v několika komplikovaných případech, dokonce v průběhu sněhové bouře. Veřejnost by měla dbát na výstrahy, vzkázal náčelník tamní horské služby.

Článek

Víkendové počasí vylákalo řadu lidí na hory. Extrémní podmínky ale v několika případech způsobily turistům komplikace a musela zasahovat horská služba.

V Jeseníkách záchranáři vyráželi celkem ve čtyřech případech, vždy byli úspěšní a nikomu se nic vážného nestalo.

Případy byly různorodé, každý z nich byl ale komplikovaný a trval několik hodin. Záchranáři turisty zachraňovali například během sněhové bouře, nebo se vydávali do těžko přístupného terénu s velikým množstvím sněhu. To vše v pocitové teplotě dosahující až minus 20 stupňů Celsia.

Horskou službu s prosbou o pomoc kontaktoval například muž středního věku se zlomeným kotníkem, který se nacházel v poměrně odlehlé lokalitě Jeseníků. V tomto případě zasahovalo až 9 záchranářů z několika směrů. Zásah skončil pozdě v noci a muže převezli do nemocnice.

Přestože víkendové zásahy byly úspěšné, ne všechny podobné případy končí dobře. Náčelník jesenické horské služby Vítězslav Kaller proto vyzval veřejnost k tomu, aby dbala na výstrahy meteorologů i horských záchranářů.

„Bohužel ne všechny záchranné akce končí tak dobře, jako ty o uplynulém víkendu. V případě extrémního počasí je na místě, aby návštěvníci hor zvážili plánování túr. I když je pobyt na čerstvém vzduchu zdravý, někdy může být prospěšnější zůstat doma a nevystavovat ohrožení sebe a následně ani záchranáře,“ uvedl náčelník v tiskové zprávě.

Foto: Horská služba ČR

Nejvytíženější je pro záchranáře období jarních prázdnin.

Nárůst případů

Podle tiskového mluvčího Horské služby České republiky Marka Fryše je pro záchranáře nejvytíženější období jarních prázdnin, tedy měsíce únor a březen. Během letních měsíců probíhají zásahy také, ale ne v takové míře jako během zimy.

Množství záchranných akcí se podle Fryše v posledních letech zvýšilo. Nárůst si vysvětluje pandemií koronaviru. „Lidí na horách je více. Opět se rozvinula horská turistika, lidé začali více chodit do českých hor,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Vysoký počet případů očekávají záchranáři i v následujících týdnech. Podle Fryše by ale akce díky stabilizaci počasí nemusely být tak náročné jako uplynulý víkend.

Reklama

Doporučované