Hlavní obsah

Za proruské symboly na demonstraci pokuta a rok nesmí muž do Prahy

Foto: Michal Kamarýt, ČTK

Na březnové demonstraci policie zadržela celkem 20 demonstrantů, a to převážně v souvislosti s útokem na budovu Národního muzea.

Reklama

Písmeno Z na batohu a logo vagnerovců na bundě. Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal účastníka protivládní demonstrace za schvalování válečných zločinů. Nepravomocně dostal podmínku, trest 12 000 korun a zákaz pobytu v Praze na rok.

Článek

Muže policie zadržela na březnové demonstraci s názvem „Česko proti bídě“ kvůli tomu, že měl na svém batohu nášivku s písmenem Z, které ruská armáda používá jako oficiální symbol invaze na Ukrajinu. Současně měl na rukávu bundy našité logo ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny.

Fotku jednoho z demonstrantů, kteří na protest přišli s proruskými symboly, sdílel na svém twitterovém účtu v den konání demonstrace i europoslanec Tomáš Zdechovský. „Vlastenci podporující válečné zločince Wagnerovce? Ne, fakt toto nejsou vlastenci,“ napsal Zdechovský (KDU-ČSL).

Policie protestujícího mladíka zadržela na Václavském náměstí a vyšetřovala ho pro podezření z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.

Státní zástupce mu následně navrhl trest odnětí svobody na šest měsíců s dvouletým odkladem, peněžitý trest 12 tisíc korun a roční zákaz pobytu na území Prahy.

Soud rozhodoval bez nařízení hlavního líčení tzv. trestním příkazem. Obviněný si proti stanovenému trestu může podat odpor. V takovém případě se příkaz zruší a soud mužovu kauzu projedná veřejně.

Protivládní demonstrace, kterou na sobotu 11. března svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO), v jejímž čele stojí právník Jindřich Rajchl, se zúčastnilo několik tisíc lidí.

Na místě ale musela zasahovat policie, a to především kvůli nepokojům, které propukly u Národního muzea, když se několik stovek protestujících pokusilo proniknout do budovy a strhnout z její fasády ukrajinskou vlajku. Na místě bylo zadrženo 20 demonstrantů, současně došlo ke zranění tří policistů.

Policie pak zahájila celkem sedm trestních řízení, která se týkala projevů na shromáždění, útoků na úřední osobu i napadení projíždějícího auta s ukrajinskou SPZ.

„K soudu za odznáček a nášivku“

Sami organizátoři demonstrace, členové nově vzniklé platformy PRO, se ale od protestujících s nášivkami proruských symbolů distancovali.

„Nám se podařilo identifikovat z materiálů, které nám lidé zasílali, tři osoby, které se ve stejný čas a na stejném místě pohybovaly, ačkoli s demonstrací Česko proti bídě neměly nic společného. Jejich motivací bylo dle našeho soudu provokovat a narušit tuto demonstraci,“ řekl na tiskové konferenci Petr Vacek (PRO).

Odsouzeného muže se ale na sociálních sítích zastal další z organizátorů protivládních protestů Ladislav Vrabel.

„Jakubovi jsme našli právníka, ale možná se mu na něj budeme muset složit. Pokud vím, noviny zatím psaly jen o něm, že půjde k soudu za odznáček a nášivku. Je to těžká doba. Režim soudí revolucionáře jak na běžícím pásu,“ zastal se muže na svém facebookovém účtu dezinformátor.

Vrabel sám současně už několik měsíců čelí obvinění z šíření poplašné zprávy. V listopadu loňského roku uveřejnil video, ve kterém tvrdil, že Česko plánuje proti Rusku použít jaderné zbraně. V případě odsouzení mu za takový čin hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. Státní zástupkyně mu ale navrhuje uložit podmíněný trest.

Reklama

Doporučované