Hlavní obsah

Stánek mu polili hnojem. „Odejdu, až vláda rezignuje,“ říká aktivista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Aktivista Ondřej Thor na sobě nosí helmu, aby dětem připomínal, že je důležité se chránit nejen na ulici, ale i ve virtuálním prostoru.

Reklama

Sbírá podpisy pod petici a čeká na chvíli, kdy vláda Petra Fialy podá demisi. Už přes tři měsíce. Dosud víceméně tichý protest aktivisty Ondřeje Thora tento týden narušila skupinka, která mu stánek před Úřadem vlády polila výkaly.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Z místa, kde stojí jeho petiční stánek, prakticky neodchází, a to ani v případě nevlídného počasí. Na záchod chodí do blízkých podniků nebo využívá mobilní toaletu, jídlo mu nosí jeho podporovatelé a když přijde na osobní hygienu, vždy se prý najde někdo, kdo ho pozve k sobě domů, aby se mohl osprchovat.

Vedle stánku, pokrytého protivládními, vlasteneckými a mírovými hesly, má jednatřicetiletý aktivista Ondřej Thor postaven i větší stan, kde přespává.

„Můžu tu být a budu tady,“ říká odhodlaně Thor. Tvrdí, že neodejde, dokud vláda nepodá demisi. Na tuto chvíli tu čeká už od 17. května, dnes je tedy před budovou Úřadu vlády už 95. den v řadě.

Hnůj na stole

A to i poté, co mu v noci na středu někdo jeho stánek polil hnojem.

„Přišlo sem pět lidí, měli s sebou kýble plné hnoje a na sobě respirátory, vylili to na stůl a potom se rozutekli,“ popsal Thor reportérce Seznam Zpráv události předešlé noci. On sám prý neví, o koho šlo.

Incident potvrdila i pražská policie, aktuálně se jím zabývá. „Policisté zajišťují kamerové záznamy, které budou posléze vyhodnocovat,“ sdělil tiskový mluvčí Richard Hrdina.

Thorovo bivakování ale probíhá povětšinou poklidně. Baví se s kolemjdoucími, shání podpisy na petici za demisi vlády, snaží se upoutat pozornost politiků, kteří míří do práce, a občas za ním chodí jeho příznivci. To vše na chodníku před vládním sídlem.

A neustále předpovídá konec Fialova kabinetu. „Dnes je ten den, kdy vláda skončila a podá demisi,“ tvrdí ve videu, které zveřejnil po incidentu s hnojem a v němž vyzval lidi, aby jej přišli podpořit.

I den poté však bylo před stánkem poměrně mrtvo, právě pasivita spoluobčanů je téma, nad kterým se Thor ve videích často rozčiluje. Podle něj je nespokojených lidí spousta, ale nedokážou se spojit.

Jak to začalo

Thorovu rozhodnutí usadit se na neurčito před Úřadem vlády s cílem přimět Fialův kabinet k demisi prý předcházely četné důvody a nejednalo se o nějaký impulzivní čin, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Vše začalo před několika lety, kdy se Thor rozhodl vybudovat sportovní volnočasové centrum pro děti v centru Ústí nad Labem. Snažil se poté sehnat peníze na výstavbu, ale marně.

„Čtyři roky jsem se snažil získávat tyto finance, ale brzo jsem zjistil, že vzdělání dětí tady nikoho nezajímá. A proto jsem udělal krok dál a začal jsem usilovat o demisi vlády, aby se změnily tyto podmínky a někoho to zajímalo,“ vysvětlil aktivista, který se v minulosti živil jako prodejce kolečkových bruslí a instruktor jízdy na nich.

Starosta Ústí nad Labem Tomáš Kirbs Seznam Zprávám řekl, že Ondřeje Thora zná, ale o tom, že by sháněl peníze na volnočasové centrum, nic neví.

„Setkal jsem se s ním pár let zpátky, když s pár dobrovolníky čistil město od nečistot. Ale to, že by chtěl nějaký volnočasový areál a sháněl na to peníze, to se ke mně vůbec nedostalo. Komunikovali jsme spolu jen kvůli tomu úklidu, nikdy o ničem jiném,“ uvedl.

Peníze na stavbu, která by měla stát až 200 milionů korun, už má Thor údajně přislíbeny od nejmenovaných investorů. Tvrdí, že řadu z nich získal v rámci svých protestních aktivit.

U sídla vlády se ale zabydlel i kvůli celkové nespokojenosti s aktuální politickou situací. Vadí mu mimo jiné i ukrajinské vlajky na státních institucích a univerzitách či podpis smlouvy o obranné spolupráci s USA, což je podle jeho slov vlastizrada.

Údajně se před úřadem snaží odchytit politiky, ale neúspěšně. „Několikrát jsem oslovoval Ivana Bartoše (Piráti) a volal jsem na něj, že bych chtěl krátké setkání, ale nikdy jsem nebyl vyslyšen,“ povzdechl si Thor.

Zatímco ze strany politiků se jeho aktivitám dostává minimální pozornosti, o jeho okolí se to říct nedá. Řada lidí sice jeho snažení podporuje, ale dostává se mu i velice negativních reakcí – jak z širší veřejnosti, tak od jeho blízkých. Stěžuje si, že jsou on a jeho příznivci nazývaní proruskými dezoláty.

„Nerad bych házel lidi do jednoho pytle. Spousta lidí moje aktivity podporuje a podpisů na petici neustále přibývá, ale spousta lidí se vůči této aktivitě vymezuje zle. Je to tak 50 na 50,“ vyjádřil se Thor. To, kolik lidí jeho petici už podepsalo, sdílet nechtěl.

Nic neporušuje

Že by ho z místa někdo vyhodil, ale není na pořadu dne. Má petiční stánek a ten je ze zákona v podstatě nedotknutelný.

„Náš postup v této věci musí být v rámci platných předpisů, které existenci ,petičních stánků‘ umožňují. Chování a projevy jejich provozovatelů nebudeme nijak posuzovat, věřím, že obzvlášť v tomto případě si občané udělají názor sami,“ uvedl k incidentu mluvčí vlády Václav Smolka.

Stejný pohled na věc má i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Ať se nám to líbí, nebo ne, petiční právo je u nás pojaté dost široce a podle zjištění, s kterými policie pracuje, tenhle stánek podmínky splňuje,“ napsal na začátku srpna na svůj účet na síti X.

„Policie důsledně řeší všechny incidenty, ke kterým tam dochází. Že se to řešení neodehrává před objektivy mobilů, neznamená, že se to neděje,“ dodal.

Uvedl také, že události nechce veřejně komentovat. „Nelibost, kterou vyvolávají výjevy před petičním stánkem u vlády, chápu. Taky se mi to nelíbí. Jako ministr vnitra od sebe nehodlám odtrhávat ,petenty‘ a lidi, kteří je tam chodí konfrontovat, ani jednotlivé konflikty nebudu veřejně komentovat,“ napsal.

Stánek řešilo i hlavní město Praha, primátor Bohuslav Svoboda kvůli činnosti petičního stánku svolal jednání. „Stánek v tomto případě využívá petičního práva, které je nedokonalé,“ uvedl pražský tiskový mluvčí Vít Hofman.

Nelibost u části veřejnosti budí Thor kvůli tomu, kdo patří mezi jeho podporovatele. Tím je například spolek, jehož zřizovatelem je Ivan Smetana, muž spojovaný se šířením dezinformací a manipulací.

Jeho facebooková stránka KTV Live například v říjnu 2021 šířila spekulace o tom, že prezident Miloš Zeman možná už není naživu. Smetana šířil i dezinformace týkající se covidu-19 nebo konspirační teorie o údajně smrtících 5G sítích.

„Až vláda padne, vracím se domů“

Demise vlády je Thorovým jediným cílem. Pokud by vláda padla, žádným způsobem se prý v politice angažovat nehodlá. Říká, že v budoucnu se chystá věnovat budování centra pro děti a jejich vzdělávání.

„Jakmile bude demise, tak tento petiční stánek končí, přesouvám se do Ústí nad Labem a začínám budovat sportovní centrum. Politika mě v zásadě nezajímá,“ zhodnotil.

Žádnou vizi toho, jak by měla situace po pádu vlády vypadat, ale nemá. Názorově přímo nesouzní s nikým z aktuální opozice, prý ale podporuje každého, kdo je ochoten s touto „neudržitelnou“ situací něco udělat.

Reklama

Doporučované