Hlavní obsah

Startují zápisy do škol. Přednost budou mít děti trvale žijící v Česku

Foto: TASR / Profimedia, Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Na konci týdne začnou zápisy do základních škol. V květnu se pak to samé bude týkat i mateřských. V obou případech ředitelé nejprve přijmou děti trvale žijící v Česku. Teprve po nich se o volná místa budou ucházet ukrajinské děti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Děti ukrajinských válečných uprchlíků místa na českých základních a mateřských školách nezaberou. Ředitelé škol budou totiž nejprve rozhodovat o přijetí dětí trvale žijících v jejich spádové oblasti. Až potom přijde řada na žáky, kteří utekli před ruskou invazí na Ukrajinu.

Zápisy do prvních tříd základních škol v následujícím školním roce mohou ředitelé zahájit už v pátek 1. dubna. Proběhnout musí pak nejpozději do konce měsíce. O konkrétním termínu rozhoduje škola.

Už dva roky neproběhly zápisy běžně, a to kvůli covidu. A i letos bude přijímání žáků komplikovanější. Kvůli válce, kterou rozpoutalo Rusko na Ukrajině, přibývá v Česku den ode dne ukrajinských uprchlíků. Z části jde i o předškoláky, kteří by letos doma nastupovali na základní školu. Pro ně Ministerstvo školství vyhlásilo „zvláštní zápis“ v období od 1. června do 15. července.

„Povinnost vyhlášení „zvláštního zápisu“ platí i pro případ, kdy je současná kapacita školy naplněna, neboť počet podaných žádostí je v takovém případě signálem pro zřizovatele, že musí situaci řešit,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

Nejprve české, pak ukrajinské děti

Ředitelé ale každopádně nejprve rozhodnou o přijetí žáků po běžném zápisu. Případná volná místa pak připadnou dětem ukrajinských uprchlíků během „zvláštního zápisu“.

„Všichni čeští žáci by měli být přijati v prvním termínu a potom do naplnění kapacity je možné přijímat žáky z Ukrajiny,“ přibližuje Luboš Zajíc, ředitel ZŠ Pečky na Kolínsku a prezident Asociace ředitelů základních škol.

Zvláštní zápis pro ukrajinské děti by měl podle metodiky Ministerstva školství být hlavně signálem pro zřizovatele školy, tedy konkrétní obec. Pokud počet žádostí o přijetí ukrajinských dětí převýší kapacity škol, může zřizovatel podle nové legislativní úpravy „Lex Ukrajina“ maximální počet míst na některých školách výjimečně navýšit.

„V případě, že by byla kapacita v rámci zřizovatele naplněna, ten uvedené sdělí krajskému úřadu. Pokud by nebyla volná kapacita ani v rámci kraje, krajský úřad kontaktuje Ministerstvo školství. To určí jiný krajský úřad, který vybere školu pro vzdělávání, a to po projednání s ředitelem příslušné školy a s jejím zřizovatelem,“ dodává mluvčí Lednová.

Přihlížet se ale v takovém případě bude k místu pobytu cizince v Česku, aby děti nemusely dojíždět do školy zbytečně daleko.

„Určitě by nebylo dobře, abychom vytvořili situaci, kdy nebude možné přijmout naše děti, protože kapacita bude naplněná žáky, ať už ukrajinskými nebo jakýmikoliv jinými. Samozřejmě mezi lidmi by takový krok vyvolal velkou vlnu nevole. Toto řešení se mi tak zdá z technického hlediska rozumné,“ vysvětluje Zajíc, proč je podle něj vhodné zápisy rozdělit pro děti trvale žijící v Česku a nově příchozí z Ukrajiny.

Všichni čeští žáci by měli být přijati v prvním termínu a potom do naplnění kapacity je možné přijímat žáky z Ukrajiny.
Luboš Zajíc, ředitel ZŠ Pečky na Kolínsku a prezident Asociace ředitelů základních škol

Obdobně budou probíhat zápisy i k předškolnímu vzdělávání v mateřských školách. Jen s tím rozdílem, že první termín budou ředitelé vyhlašovat v období od 2. do 16. května. Ministerstvo školství se k rozdělení zápisů rozhodlo proto, že momentálně nelze předjímat, kolik uprchlíků setrvá v Česku i v následujícím školním roce. Úřad ale sleduje počty a věkovou strukturu přicházejících uprchlíků a připravuje různě scénáře řešení nedostatečných kapacit základních a mateřských škol.

„V první fázi je nutné využít stávající kapacity po celé České republice, které jsou rozmístěny nerovnoměrně, v dalším kroku lze v lokalitách, kde to bude nutné, využít prostory jiných školských zařízení, které nabízejí podmínky pro poskytování předškolního a základního vzdělávání,“ dodává Lednová.

Náměstek ministra školství Jan Mareš v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že se například zvažuje využití budou základních uměleckých škol. Ty jsou během dopoledne obvykle prázdné, a některé základní školy v její blízkosti mohou využít tamní učebny k navýšení kapacity pro nově přijímané žáky.

Reklama

Doporučované