Hlavní obsah

Stop bezpráví, protestují žáci proti řediteli. Do ulic vyšli za své učitele

Josef Mačí
redaktor
Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Studenti protestovali proti vedení školy.

Reklama

aktualizováno •

Žáci pražské střední průmyslovky v Betlémské ulici protestují proti vedení školy. Nelíbí se jim, že má skončit oblíbený pedagog. Podle nich navíc nejde o první takový případ. Na ředitele školy Praha vyhlásí konkurz.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Myslíte, že nás ředitel slyší,“ ptá se shromážděného davu před pražskou střední průmyslovou školou strojnickou Pavel Sýkora. Je hlavní tváří pondělního protestu místních žáků proti vedení školy. A spolu křičí hesla jako například „stop šikaně“ nebo „konec bezpráví“.

Slyšet musí být dobře, protože se tady sešlo určitě přes 150 účastníků. Dost na to, že školu aktuálně studuje podle údajů na jejím webu celkem 518 žáků.

Je sice pondělí dopoledne, ale protestující dnes do lavic nemíří. Naopak se vydávají před pražský magistrát, aby vedení města vidělo, že s poměry na škole se nehodlají smířit.

„Panuje tady strach. A tomu se chceme postavit,“ říká Sýkora, který je předsedou studentského parlamentu.

„Čtyři roky to samé“

Spouštěčem pondělního protestu byla výpověď pro oblíbeného učitele, která je podle žáků „neoprávněná“. Podrobně to popisuje petice, kterou podepsalo dohromady přes sedm set lidí. Už druhá taková v krátké době.

„V posledních měsících je strach emocí, která v naší škole převládá. Zejména z důvodu nátlaku vedení školy, neodůvodněných trestů a neoprávněných výpovědí našich pedagogů,“ dodává další ze studentů Ondřej Havelka.

Seznam Zprávy se zeptaly na výtky studentů také ředitele školy Miroslava Žilky.

„Beru to jako formu zmanipulovaného protestu a velmi mě to mrzí. Rozumím žákům, že mohou mít oblíbeného učitele, je to běžné. Ale taková skutečnost nemůže sama o sobě zcela negovat špatné pracovní výsledky,“ hodnotí studentský protest ředitel.

„Čtyři roky se řeší pořád ty samé věci. Je to špatný ředitel, škola se měla ozvat daleko dřív,“ je přesvědčený Ondřej Hasman, jehož syn David je právě v posledním ročníku. Oba spolu přišli protest podpořit.

Podívejte se na fotografie z protestu:

+4

Žáci žádají po vedení školy zneplatnění výpovědi pro pedagoga, stejně jako vytýkacích dopisů. A to i těch, které podle nich bezdůvodně v poslední době obdrželi také další kantoři školy. S tím seznámili i pražského radního pro školství Antonína Klecandu (STAN), který jejich protest podpořil a přijal od nich petiční listy.

Rada přezkoumá výpovědi

„Z pohledu zřizovatele chceme, aby byly prozkoumány výpovědi pedagogům i důtky. Oslovili jsme proto i inspektorát práce, který se na to podívá, a řekne, jestli byly dány oprávněně, nebo neoprávněně,“ popisuje další kroky radnice Klecanda.

Každopádně na místo ředitele školy už byl vypsán konkurz. Do něj se mohou zájemci hlásit, a to včetně současného ředitele.

„Podnět k tomu už dala i rada školy. I kdyby tedy neproběhl protest studentů, tak bychom konkurz vyhlásili,“ vysvětluje Klecanda.

„V případě, že končí ředitelům šestileté funkční období, tak si myslím, že tam, kde je jakékoliv pochybení, je důležité, aby konkurz proběhl,“ dodává, že výběrové řízení na ředitele se bude konat na desítkách pražských středních škol.

Podle informací pražského magistrátu je ředitel připravený vzít výpověď pro pedagoga zpět. Zatím ale nedošlo k dohodě.

Stávající ředitel školy také zatím zvažuje, jestli se bude o vedoucí pozici znovu ucházet.

„Aktuální protestní akci bez reálných argumentů vnímám jako neférový nátlak, abych po 12 úspěšných letech na funkci nekandidoval. Taková situace mne však spíše motivuje do další práce, nicméně se rozhodnu později,“ dodává ředitel Žilka.

Text jsme aktualizovali o vyjádření ředitele školy Miroslava Žilky.

Reklama

Doporučované