Hlavní obsah

„Dali jsme uprchlíkům prostor, a teď se bojím o syna.“ Emoce na pietě za Roma

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Na pietu k Janáčkovu divadlu v Brně přišlo podle policie asi tisíc účastníků.

Reklama

Tisícovka lidí přišla k brněnskému Janáčkovu divadlu uctít památku 23letého romského mladíka, který minulý týden zemřel násilnou smrtí. Akci provázela protivládní hesla. Pieta se konala i v Praze, tam se nesla v klidném duchu.

Článek

Pietu za mrtvého, který minulý týden podlehl zraněním po rvačce v Brně, provázely emoce. Před Janáčkovým divadlem v centru moravské metropole pořadatelé umístili velkou fotografii zemřelého. Při setkání se pak střídali řečníci a zaznívala také hesla proti vládě Petra Fialy i ukrajinským uprchlíkům. Právě jeden z Ukrajinců pak měl údajně mladíka minulý týden smrtelně zranit.

Jeden z pořadatelů piety, Jozef Daniel z iniciativy Brno tým, musel uklidňovat rozhněvané emoce. Nicméně akce se obešla bez konfliktů.

„Odsoudíme člověka, který ten hrozný čin spáchal, ale neodsoudíme celou ukrajinskou komunitu. Nebudeme házet všechny do jednoho pytle, tak jak nám to dělali 50 let. To nechceme,“ řekl Daniel.

Část davu se přesto několikrát vymezila proti Ukrajincům. „My je tady nechceme,“ skandovali lidé na adresu ukrajinských uprchlíků.

„Je dobře, že se pieta koná. Musíme dát najevo, že vraždy nejsou normální. Narodili jsme se tady, tohle se nedělá. Dali jsme prostor uprchlíkům, aby sem mohli utéct před válkou, a oni tohle. Bojím se o 19letého syna. Je to hrozné,“ řekla jedna z demonstrujících Dagmar.

Hněv se obracel i proti vládě. „Vláda je k ničemu. Štve mě všechno. Jako lidi nejsme nafukovací. Chodíme do práce a máme co dělat, abychom uživili rodinu,“ dodala Dagmar.

Podle Tomáše Ščuky, který je členem Rady vlády pro záležitosti romské menšiny, v komunitě klíčí velká nespokojenost a sobotní incident byl jen rozbuškou. „Romové jsou totiž dlouhodobě považováni za méněcennou kategorii ve společnosti. Nejen my, ale i různé mezinárodní lidskoprávní instituce vyzývají: Řešte anticikanismus, jinak to bude eskalovat,“ apeloval.

+4

Vrátil se i k sobotní tragické potyčce. „Smrt Nikolase nemusela být rasově motivovaná. Ale před pár dny jsme se dozvěděli, že byl propuštěn žhář z Vítkova. To měl být odstrašující případ, který nás měl změnit. To se nestalo,“ doplnil.

Řekl také, že se romským ukrajinským uprchlíkům dostalo odlišného přijetí. „Místo dočasné ochrany od komunálních politiků dočkali dehonestace. To je všechno špatně a proto tady dneska vidíme takové pnutí,“ vysvětlil.

Účastníky rozezlilo, že na pietu nedorazil nikdo z politického vedení Brna. „Je hodně smutné, že nepřišli,“ řekl Daniel. „Podstata jim buď uniká, nebo podstatu, kterou jsme popsal, nechtějí vidět,“ doplnil Ščuka. Podle něj přitom přibývá ve společnosti úspěšných Romů. „Kdy budeme považováni za rovnocenné?“ Ptal se.

K divadlu zamířili i někteří členové extremistických a populistických skupin i dezinformátoři, kteří prostřednictvím sítí šíří xenofobní atmosféru.

„Udělal to jednotlivec. Nebudeme odsuzovat celou komunitu,“ zdůraznil Daniel.

Na setkání zaznívala hesla „Černí-bílí, spojme síly.“ nebo „My jsme Češi.“ Akci asi po hodině a půl zakončila společná modlitba i česká a romská hymna.

Zemřelého si připomnělo také asi čtyřicet lidí na Staroměstském náměstí v Praze. Společná akce Romů a Ukrajinců se nesla v poklidném duchu. Obě komunity se spolu vyfotily a jejich zástupci přečetli prohlášení. Předseda Československé romské unie Karel Karika řekl, že se Romové spolu s Ukrajinci chtějí vymezit proti násilí a xenofobii. Podotkl, že mezi romskou a ukrajinskou komunitou to vře od začátku uprchlické krize. Upozornil ale, že se určitě nejedná o všechny Romy. „Týká se to okrajové části naší menšiny, kteří to moc nechápou,“ řekl.

Třiadvacetiletý mladík zemřel minulý víkend po sobotní potyčce v brněnské Bystrci. Se skupinou přátel cestoval na ohňostrojnou přehlídku Ignis Brunensis.

U tramvajové zastávky Přístaviště ale vygradoval konflikt dvou skupin a sedmatřicetiletý muž, podle svědectví z Ukrajiny, pobodal dva lidi. Jeden z nich později zraněním v nemocnici podlehl.

Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková již dříve řekla, že má důvěru ve vyšetřování policistů. Účastníci demonstrace zdůrazňovali, že násilná smrt nesmí být „zametená pod koberec.“

Cizince kriminalisté podezírají z vraždy a skončil ve vazbě. Národnost policisté nespecifikovali, stejně tak detailně neuvedli, co konfliktu předcházelo a kolik lidí se do něj zapojilo. „Nechceme mařit pokračující vyšetřování,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Tragickou událost v pondělí následovaly konflikty v centru města. Na jedné z restauračních zahrádek nedaleko Dominikánského náměstí byli dokonce napadeni dva ukrajinsky mluvící lidé.

Reklama

Doporučované