Hlavní obsah

„Štve mě to,“ říká starosta Lipníku o strážníkovi, který šlapal na hlavu zadrženému

Foto: Instagram/ czech.policie, Seznam Zprávy

Video bylo zveřejněno na instagramu účtem czech.policie.

Reklama

aktualizováno •

Policie vyšetřuje chování policistů z Lipníka nad Bečvou, kteří kopali do ležícího muže. Jeden z nich mu dokonce šlapal na hlavu. Pravost videa z internetu potvrdil šéf městských strážníků.

Článek

„To, co se odehrálo, je špatné. Zásah policisty nebyl podle pravidel, je to politováníhodná situace. Selhání jednotlivce. Na rovinu, samotného mě to štve, když to řeknu slušně,“ řekl Seznam Zprávám starosta Lipníka nad Bečvou Miloslav Přikryl (nez. za STAN), pod nějž městská policie spadá.

Reaguje tak na zhruba půlminutový videozáznam instagramového účtu czech.policie, který zveřejnil server novinky.cz. Na videu dvojice strážníků městské policie Lipníka nad Bečvou kope do muže ležícího na zádech na zemi, nadává mu a jeden z nich mu několik vteřin stojí na hlavě.

Šéf strážníků v Lipníku Pavel Maloch Novinkám potvrdil, že se incident skutečně minulý týden odehrál. Na záběrech jsou dva jeho podřízení, jednomu je přes padesát a druhému do čtyřiceti let. Bitý a šikanovaný muž byl podle něj opilý a strážníci ho měli jen přepravit na záchytku.

Strážník přiznává své pochybení

Chování policistů z videozáznamu momentálně řeší státní policie, která podle starosty Přikryla zkoumá, jestli z jejich strany došlo k trestnému činu nebo jen k přestupku. Protokol o vyšetřování by obci měli státní policisté dodat každým dnem. Starosta se o incidentu dozvěděl v sobotu a ten den se strážníkem, který šlapal neznámému muži na hlavu, hovořil.

„Aktuálně prověřujeme zákrok strážníků Městské policie v Lipníku nad Bečvou z minulého týdne. Zjišťujeme okolnosti celé události, probíhají úkony se svědky a na základě získaných podkladů budeme rozhodovat o dalším postupu. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele, za který dle trestního zákoníku hrozí trest odnětí svobody od jednoho roku až na pět let nebo zákaz činnosti,“ řekla Seznam Zprávám Miluše Zajícová z Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

„Když jsem s ním v sobotu večer mluvil, tak řekl, že ho to štve. Byl si vědom, že udělal chybu,“ popsal Miloslav Přikryl. Momentálně je prý dotyčný strážník doma na neschopence.

V Lipníku nad Bečvou mají 12 strážníků, kde se všichni víceméně znají. O to víc prý strážníkovo chování starostu Přikryla překvapilo..

„Městskou policii tu máme třicet let a podobný případ jsme nezaznamenali. Mrzí mě to o to víc, protože u nás mají strážníci poměrně velký kredit. Teď se pochopitelně snížil,“ dodává Miloslav Přikryl.

Aktualizovali jsme o vyjádření Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje

Reklama

Související témata:

Doporučované