Hlavní obsah

„Tati, pomoz mi!“ Policie pátrá po studentovi z Prahy

Foto: Policie ČR

Student Oleg Kuzmin, po kterém je vyhlášeno pátrání.

Reklama

Policie pátrá po kazašském studentovi, který zmizel před víc než deseti dny v Praze. Podle jeho otce ho žádal telefonicky o pomoc.

Článek

„Tati, pomoz mi!“ Tak zněla poslední slova Olega Kuzmina, která řekl podle jeho otce do telefonu. Později už byl nedostupný. Byla noc z pátku na sobotu 26. února. „3:47 ráno,“ upřesňuje pro Seznam Zprávy otec Sergej Kuzmin a posílá i snímek obrazovky mobilu, kde je hovor zaznamenán.

Od té doby o něm neslyšel. Ještě tu sobotu po něm bylo vyhlášeno oficiální pátrání. Podle policejního mluvčího Richarda Hrdiny ohlásil zmizení Olegův kamarád.

Olegovi je 21 let, v Praze studuje soukromou vysokou školu Ambis a je ubytovaný na koleji Blanice. Je vysoký asi 175 centimetrů, má tmavé oči i vlasy. Další informace jsou v oficiální policejní databázi pátrání po osobách.

I přes jeho naléhavá slova do telefonu a fakt, že se už přes deset dnů pohřešuje, se policie nedomnívá, že mu někdo ublížil. „Na základě kamerových záznamů, kde je zachycený pohyb pohřešovaného, vyšetřovatelé nevyhodnotili, že by byl muž obětí trestného činu,“ řekl mluvčí Hrdina.

Otec, který je v Kazachstánu, je však zoufalý. Z Kazachstánu založil instagramový profil, kde sdílí informace pro veřejnost a prosí o pomoc.

Jak uvádí on, ale i příspěvek na sociálních sítích stand-up komika Tigrana Hovakimyana, který pátrání po studentovi podpořil, byl Oleg naposledy viděn na křižovatce Křižíkovy ulice a Karlínského náměstí.

Hovakimyan uvedl, že se v místě nachází 17 kamer, a vyzval policii, aby zveřejnila, co je na kamerových záznamech vidět. Podle policie má ale nesprávné informace. „Liší se nejen poslední známá lokace, ale i počet kamer, jejichž záběry mají vyšetřovatelé opravdu k dispozici,“ komentoval Hrdina. Z taktických důvodů ale odmítl sdělit, kam až se studenta podařilo vystopovat.

Policie také zpochybnila informaci v příspěvku na sociálních sítích, že se Oleg mohl stát terčem útoku na základě vzhledu nebo ruského přízvuku, a to v souvislosti s napětím vůči ruské menšině v Česku kvůli válce na Ukrajině. „Nemáme žádné informace o tom, že by šlo o napadení v souvislosti s národností,“ dementoval spekulace Hrdina.

„Vyšetřovatelé – tak jako ve všech případech zmizení – pracují i s variantou, že mohl spáchat sebevraždu,“ dodal.

Otec nyní čeká na jakékoli informace. Na Instagramu lidi vyzývá, aby se mu v případě, že cokoli vědí, ozvali. Lidé by se ale měli v takovém případě obrátit především na policejní linku 158.

„Od velvyslanectví vím jen to, že pátrání po mém synovi pokračuje. Velvyslanec mě ujistil, že dělají hodně pro to, aby ho našli,“ řekl Sergej Kuzmin pro Seznam Zprávy. „Kriminalisté jsou s rodinou v kontaktu skrz kazašského velvyslance kvůli jazykové bariéře,“ dodal policejní mluvčí.

Redakce oslovila i Velvyslanectví Republiky Kazachstán, jaké má o pohřešovaném studentovi informace, na dotaz ale zatím neodpovědělo.

Reklama

Související témata:

Doporučované