Hlavní obsah

„Trest jsem si zasloužil.“ Věta, která přesvědčila soudce, aby pustil Ratha

Foto: ČTK, ČTK

David Rath se chce dostat z vězení na svobodu.

Reklama

Soudce Josef Tatíček dopsal rozhodnutí, v němž detailně popisuje, proč se přiklonil na stranu bývalého hejtmana Davida Ratha. Ve vězení je kvůli korupci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

K brněnskému krajskému soudu dorazil spis k případu, v němž se bude rozhodovat, zda bývalý hejman a exposlanec ČSSD David Rath po více než dvou letech a dvou měsících opustí vězení.

Tam si odpykává sedmiletý trest. Kvůli tomu, že byl navíc rok a půl kvůli korupční kauze ve vazbě, si polovinu trestu odseděl letos v říjnu.

Brněnský městský soudce Josef Tatíček v uplynulých dnech dopsal rozhodnutí, v němž detailně popisuje, proč se přiklonil na stranu Ratha a chtěl ho podmíněně z vězení propustit.

Jenže proti tomu podala žalobkyně Adriana Valcová stížnost. A tak se nyní začal případem zabývat senát brněnského krajského soudu. Kdy by mohl rozhodnout, zda se Rath dostane na svobodu, zatím není jasné.

Nechce se rozhodně do vězení vrátit a dokonce je schopen vyslovit větu - před mnoha lety ještě nepředstavitelnou, že si trest zasloužil.
Josef Tatíček, soudce

Soudce Tatíčka podle písemného rozhodnutí, které Seznam Zprávy získaly, Rath přesvědčil z několika důvodů. Jednak se podle něj bývalý hejtman již ponaučil. Jak je známo, Ratha přistihla v roce 2012 policie, když si odnášel sedmimilionový úplatek v krabici od vína.

„Nechce se rozhodně do vězení vrátit a dokonce je schopen vyslovit větu - před mnoha lety ještě nepředstavitelnou, že si trest zasloužil,“ napsal soudce Tatíček.

„Pak soud skutečně nevidí, jak jinak by měl odsouzený projevit svůj kritický náhled na dříve páchanou trestnou činnost,“ doplnil.

David Rath ve vězení pracuje jako lékař. Nastínil, že třeba v zaří takto odpracoval 180 hodin a vydělal si 17 tisíc korun. Jenže když se odečetly všechny srážky, platby na jeho děti a další poplatky, zůstaly mu zhruba dva tisíce korun.

Soudce Tatíček snahu Ratha vyzdvihl. „Snahu odsouzeného působit na původní profesi lékaře není důvod jakkoliv marginalizovat,“ napsal v rozhodnutí.

Žalobkyně Valcová ale uvedla, že to je spíše benefit pro Ratha. „Práce lékaře ve výkonu trestu je obrovský benefit, který byl ze strany věznice dán jemu. Byla mu dána taková možnost, která nebyla v minulosti dána žádnému odsouzenému, a to že může vykonávat práci lékaře v prostředí věznice,“ uvedla Valcová.

Podle soudce Tatíčka si však Rath zároveň může trochu za to, že ho státní zastupitelství takto kritizuje. Připomněl, že během trestního stíhání často až obstruoval, kritizoval policii a žalobce nebo mluvil o tom, že je celý proces zpolitizován.

Pokud by se dostal Rath na svobodu, pracoval by jako lékař pro firmu své ženy Evy Rathové. A dva dny v týdnu by podle svých slov dojížděl buď do věznice Brno nebo Praha-Ruzyně. Tam by pracoval jako praktický doktor. A podle odhadů by si mohl vydělat 80 až 100 tisíc korun měsíčně.

Rathovi v současné době hrozí ještě další trest. Z finanční sankce ve výši 10 milionů korun zaplatil zatím polovinu, a pokud by nedoplatil zbytek, mohl by skončit na další rok a čtvrt za mřížemi. Právě z vydělaných peněz by prý chtěl tuto částku splácet.

„Jsem si toho plně vědom, beru to. Je to pro mě největší motivační tlak to zaplatit. Pokud bych to nezaplatil, tak se vracím zpátky do vězení,“ uvedl Rath.

V případě, kdy se dostane na svobodu, je prý připraven řešit zaplacení trestu třeba i prodejem rodinných nemovitostí. Se svým bratrem, s nímž řadu let řeší spory, vlastní třeba rodinný dům ve Zbuzanech. Jeho hodnota je podle Ratha okolo devíti milionů korun.

Na úschovném účtu pak leží asi deset milionů korun (8,6 milionu korun a 39 tisíc eur), které byly zajištěny policisty v roce 2012 v domě Ratha a jeho rodičů.

Pražský vrchní soud podle Ratha řekl, že peníze nemají s trestnou činností žádnou vazbu. „Asi 850 tisíc je mých, asi 850 tisíc manželky. Zbytek bylo otce. Podle závěti bych měl dostat asi tři čtvrtiny zbylé částky,“ doplnil Rath. K těmto penězům by se podle něj mohl dostat nejspíše v průběhu příštího roku, pokud ale soud vyhoví jeho žádosti.

Soudce Tatíček do rozsudku také napsal, že byl Rath ve vězení již pětkrát kázeňsky odměněn. „Z toho čtyřikrát pochvalou a jednou rozšířením osobního volna, trestán nebyl,“ uvedl soudce.

Podle něj je také Rath v pravidelném kontaktu se svou rodinou. Využívá možnosti videohovorů přes Skype. „Z návštěv a kontaktu s rodinou je viditelný velmi pozitivní a blízký vztah k rodině,“ doplnil.

Reklama

Doporučované