Hlavní obsah

Univerzita stále nemá seznam zraněných. Musí se nám sami ozvat, apeluje

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Pieta před budovou filozofické fakulty.

Reklama

Karlova univerzita disponuje pouze informací o obětech. Z pozůstalých, raněných a dalších svědků se zatím neozvala ani polovina. Policie seznam zraněných škole nedá, univerzita proto všechny vyzývá, aby se ozvali sami.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Karlova univerzita nedostala seznam lidí, které zasáhla tragédie na filozofické fakultě. A ani nepočítá s tím, že by ho od policie získala. „Příbuzné obětí, raněné a svědky střelby sama kontaktovat nemůže,“ řekl pro Seznam Zprávy šéf univerzitního krizového štábu Otomar Sláma.

„Seznam raněných nemáme a ani ho nedostaneme. Nicméně jsme domluveni s policejními interventy, kteří mluví s raněnými, aby jim od nás předali informaci, že bychom byli rádi, kdyby nás kontaktovali. Oni nám na ně nesmí dát kontakt. Ani jejich seznam. My si můžeme seznam zpětně udělat podle toho, kdo nepřijde do školy a podobně, ale oficiálně ho nedostaneme,“ dodal Sláma.

Studenti se musí ozvat

Minulý týden kritizoval postup vyšetřovatelů poslanec Jan Richter (ANO), jehož dceru útočník v budově filozofické fakulty vážně zranil. Richter během jednání sněmovního výboru popsal, že předal svůj kontakt několika policistům, ale ani přes opakované naléhání se mu policie a univerzita neozvaly.

Richter si stěžoval, že od policejních interventů od univerzity jeho dcera ani její rodina nedostaly psychologickou podporu, ani třeba informace o věcech, které zůstaly v budově školy. Stěžoval si také na to, že policisté po poskytnutí první pomoci jeho dceru nechali nějaký čas ležet v přepravním vaku na chodníku před fakultou.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Pieta za oběti.

Rektorka Milena Králíčková v reakci na Richterovo prohlášení pro Seznam Zprávy uvedla, že škola nemá od policie seznam zraněných, svědků či příbuzných obětí.

„Policie je ale se všemi zraněnými v kontaktu. Může je spojit s námi, a my jim pomůžeme. Ať už studijně, materiálně, psychosociálně, jakkoliv. Ale musí se nám ti lidé ozvat. Kontakt s pozůstalými i zraněnými řeší členka kolegia rektorky Lenka Henebergová, která vede UK Point, který koordinuje psychosociální podporu,“ řekl dnes Sláma.

Univerzita si vytváří vlastní seznam, který je ale značně neúplný, popsal člen krizového štábu.

„My aktuálně víme o jednotkách zraněných. Seznam si tvoříme sami z různých zdrojů, ale rozhodně není kompletní a ani se tomu kompletu teď neblížíme. Lidé se ozývají. Konkrétní číslo teď nemám, ale určitě to bylo pod polovinou,“ dodal.

Na úterním zasedání by se postupem policie měla na návrh poslance Richtera zabývat Poslanecká sněmovna.

Při útoku v budově filozofické fakulty 21. prosince student historie zabil 14 lidí a dalších 25 zranil. Následně spáchal sebevraždu.

Reklama

Doporučované